Social

Bani cu portia pentru bolnavii cronic

Raluca Manolache
13 aug 2009 860 vizualizări
Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea a primit in luna august o suplimentare de fonduri de 183.000 de lei u banii au venit pentru asigurarea tratamentului in cazul pacientilor cu cancer, pentru bolnavii care sufera de HIV/SIDA si pentru cei care au trecut printr-un transplant

Criza financiara care s-a abatut peste sistemul sanitar ii afecteaza cel mai mult pe bolnavii cronic. Agonia lor a fost sistata pentru o perioada, intrucit au mai venit ceva bani. Ministerul Sanatatii Publice si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate au initiat demersurile necesare pentru redistribuirea fondurilor in cadrul programelor nationale de sanatate, astfel incit bolnavii cronic care sufera de afectiuni oncologice, diabetice sau HIV/SIDA sa nu intimpine probleme in primirea tratamentului gratuit. Pina atunci insa, la banca sanitara din judet s-a primit in aceasta luna o suplimentare de fonduri de 183.000 de lei. Banii au venit pentru asigurarea tratamentului in cazul pacientilor cu cancer, pentru bolnavii care sufera de HIV/SIDA si pentru cei care au trecut printr-un transplant. De asemenea, pentru ca programele nationale "inghit" tot mai multi bani, la Ministerul Sanatatii s-a format o comisie care verifica pe ce s-au dus fondurile alocate. "Ministrul Sanatatii a decis infiintarea la sfirsitul lunii iulie a unei comisii care in aceste zile monitorizeaza si face o evaluare a cheltuielilor inregistrate in programele de sanatate, in special la programele de oncologie si diabet, astfel incit sa fie gasite solutii pentru eficientizarea acestor programe", se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii. Si in Vrancea cheltuielile cu bolnavii cronic au fost destul de ridicate. Situatiile intocmite de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) arata ca in prima jumatate a anului s-au cheltuit 1,6 milioane de lei pentru tratarea a 151 de persoane incluse in subprogramul de tratament si monitorizare a persoanelor cu infectii HIV/SIDA si tratament postexpunere, 74.000 de lei au mers pentru tratamentul a 444 de persoane care sufera de tuberculoza, iar 3,6 milioane de lei s-au cheltuit in cazul a 858 de vrinceni care au diferite forme de cancer. De asemenea, 5.570 de diabetici au "inghitit" 1,8 milioane de lei, 14 vrinceni care au fost supusi unui transplant au cheltuit 202.000 de lei, iar pentru 199 de persoane incluse in programul national de supleere a functiei renale s-a cheltuit suma de 4,5 milioane lei. Bolnavii au emotii intrucit banii alocati se vor termina in curind, iar recesiunea economica nu da semne de insanatosire. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.