Social

Ce s-ar întampla în caz de incendiu? Spitalele nu au suficiente tărgi sau cărucioare pentru evacuarea bolnavilor

Raluca Manolache
23 feb 2014 1548 vizualizări
Pentru neregulile constatate s-a aplicat o amendă de 1.000 de lei.Unii salariaţi din spitale sunt reticenţi atunci cand vine vorba de a participa la exerciţii de alarmare

Ce s-ar întampla în cazul unui incendiu în spital? La această întrebare au vrut să răspundă cadrele de la Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea care au realizat mai multe controale în spitale. S-au efectuat activităţi preventive la Spitalul Focşani, Spitalul Adjud, Spitalul comunal Vidra, Spitalul Orăşenesc Panciu, Spital de Psihiatrie Cronici – Dumbrăveni, la Clinica Materna şi la Centrul de Dializă şi Nefrologie Focşani. Au fost constatate şi nereguli pentru care au fost aplicate 24 sancţiuni contravenţionale, dintre care 23 avertismente şi o amendă contravenţională de 1.000 lei. „Printre principalele încălcări  constatate pe timpul controalelor se regăsesc: nu s-a solicitat avizul de securitate la incendiu în urma recompartimentărilor şi schimbării destinaţiei unor spaţii, nu s-a obţinut autorizaţia de securitate la incendiu pentru modernizarea unor spaţii, nu se asigură suficiente tărgi, paturi cu rotile şi cărucioare pentru evacuarea pacienţilor în cazul producerii unei situaţii de urgenţă, nu se asigură verificarea instalaţiei de semnalizare, alarmare şi alertare în caz de incendiu, nu se asigură verificarea instalaţiei de limitare şi stingere a incendiilor (hidranţi interiori şi exteriori), nu s-a asigurat echiparea cu sistem de protecţie împotriva descărcărilor electrice atmosferice, nu se certifică reviziile la centrala termică”, a transmis lt. Cristina Duţă, purtătorul de cuvant al ISU. S-au organizat şi  exerciţii de evacuare în urma cărora s-a constatat că „personalul este alarmat prin semnale acustice, acestea fiind cunoscute de toţi angajaţii, timpul mediu de evacuare a fost corespunzător specificului activităţilor desfăşurate, iar în ceea ce priveşte organizarea evacuării persoanelor/bunurilor, s-a constatat că sunt nominalizate persoanele cu atribuţii pe această linie, fiind stabilite locurile de adunare a persoanelor. Totodată, în urma controalelor efectuate s-a constatat că nu se execută periodic exerciţii de evacuare la toate unităţile spitaliceşti, iar o parte din personalul medical manifestă reticenţă la astfel de exerciţii”, mai spune lt. Cristina Duţa.

Fumatul, interzis în spitale

Spitalele trebuie să se supună şi unor reglementări de apărare împotriva incendiilor. Aşa se face că se interzice complet fumatul în unităţile sanitare de stat şi private, iar în saloanele de bolnavi se interzice folosirea reşourilor, radiatoarelor electrice, maşinilor de călcat, fierbătoarelor.   Amplasarea paturilor în saloanele de bolnavi se realizează astfel încât să se asigure culoare de trecere pentru evacuare şi se interzice curăţarea duşumelelor, pardoselilor din parchet, a mochetelor sau a obiectelor de mobilier cu substanţe combustibile ori lichide inflamabile. „În saloanele de copii, se au în vedere şi următoarele măsuri: se asigură personal instruit şi suficient, în raport cu numărul şi vârsta copiilor, pentru supravegherea permanentă a saloanelor pe timpul cât copii se odihnesc, atât pe durata zilei, cât şi pe cea a nopţii şi salvarea ori evacuarea acestora în eventualitatea producerii unui incendiu; personalului propriu i se repartizează nominal, concret şi în detaliu responsabilitatea salvării şi evacuării copiilor, astfel încât acesta să cunoască în ce sector acţionează şi care sunt copiii de a căror salvare răspunde”, se arată în legislaţia actuală. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.