Politică

(Update) Guvernul Orban va demite, începând de astăzi, toți prefecții și subprefecții. Încă nu se știe când vine rândul celor din Vrancea

Ziarul de Vrancea
13 nov 2019 5537 vizualizări

Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri (13 noiembrie 2019) a Executivului din Cabinetul Orban, s-a aflat adoptarea proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru aplicarea unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare de Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului SA şi Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA, în perioada 2019 - 2024.

Actualizare știre 13.11.2019, ora 19:00:Prefectul și subprefctul de Vrancea nu au făcut parte dintre cei pe care  Guvernul Orban i-a schimbat din conducerile prefecturilor în ședința de guvern de  miercuri 13 noiembrie 2019 .Pe ordinea de zi a acestei ședințe s-a aflat și un punct pe ordinea de zi care s-a referit înlocuirea unor prefecți și subprefecți. În aceste condiții prefectul Ticu Costandache și subprefectul Cristina Stoica  mai rămân puțin în funcții. Un motiv l-ar putea constitui faptul că încă nu s-au stabilit înlocuitorii acestora.

Prevederile acestei ordonanţe reglementează „acordarea venitului lunar de completare, ca măsură de protecţie socială de care beneficiază persoanele disponibilizate în baza unui plan de disponibilizare din cadrul operatorilor economici pentru care s-a aprobat acordarea ajutoarelor de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive”.

Pe agenda şedinţei Guvernului de miercuri s-a aflat şi o informare privind activităţile derulate la nivelul MAI în contextul desfăşurării procesului electoral pentru alegerea preşedintelui României - turul I (10 noiembrie 2019).

Cabinetul Orban a luat în discuţie şi stadiul elaborării şi avizării actelor normative privind activitatea ministerelor.

Totodată, Guvernul a început să ia decizii legate de numirea sau eliberarea din funcţie a unor prefecţi sau subprefecţi.

Așa cum Ziarul de Vrancea a anunțat Au început agitația și manevrele pentru numirile noilor ocupanți ai fotoliilor de prefect și subprefect de Vrancea

Cum se întâmplă de obicei la schimbarea puterii politice de la centru (înlocuirea guvernului), în teritoriu demarează luptele pentru ocuparea posturilor ce reprezintă noii guvernanți în județe. Este concret vorba de ocuparea posturilor de prefect și subprefect de Vrancea. 

Față de schimbările de până acum de prefecți și subprefecți în Vrancea, cea care ar urma să se producă în curând vine cu două elemente importante nou apărute. Primul este acela că prin modificările proaspăt aduse de chiar guvernul PSD demis, prin ordonanță de urgență, la puțin timp după alegerile europarlamentare, codului adminsitrativ, prefecții și subprefecții pot să nu mai fie numiți doar din rândul corpului înalților funcționari publici sau al angajaților din instituțiile bugetare econcentrate din județe.

Deci, inclusiv politicienii activi de Vrancea de genul aleșilor (consilierilor) locali sau județeni ori (de ce nu!) primari, vor putea ajunge prefecți sau subprefecți în județul nostru de această dată. Cel de-al doilea element nou în stabilirea prefectului și subprefectului de Vrancea, care îi vor înlocui pe cei aflați acum în funcție (Ticu Costandache  și Cristina Stoica) este acela că numirile amintite vor fi decise de un ministru vrâncean - respectiv, deputatul de Vrancea Ion Ștefan, noul ministru al Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în noua organigramă guvernamentală care urmează să fie legiferată chiar astăzi, miercuri 06 noiembrie 2016, prin intermediul primei ordonanțe de urgență a cabinetului Orban, prefecturile județene vor trece de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), la Ministerul Lucrărilor Publice Dezvoltării și Administrației (MLPDA), adică în subordinea lui Ion Ștefan.

Se estimează că noul guvern va recurge la  schimbarea destul de rapidă a șefilor prefecturilor din județe. Drept urmare, în Vrancea au început deja să fie vehiculate nume pentru noii ocupanți ai fotollilor de  prefect și subprefect.

Este astfel posibil ca PNL să aleagă în Vrancea pentru cele două funcții membri din rândul consilierilor județeni ori locali. Între numele vehiculate, deocamdată pe surse, care ar putea ocupa funcția de prefect, sau pe cea de subprefect, apar  consilierii județeni precum, Florin Nedelcu, Liviu Bostan, Ciprian Epure, Pompiliu Norocel Stroe, sau consilierii municipali, Nicu Tănase, Alin Dobre, Ana Maria Dimitriu, Corneliu Gheoca. Sunt de asemenea posibile nominalizări din rândul funcționarilor publici din județ care au rămas alături de PNL, în ultimii ani. În cazul în care se va recurge la varianta numirii unor persoane care-au mai ocupat  fotoliul de prefect și subprfect de Vrancea ca reprezentanți ai altor guverne, aceștia ar putea fi, Sorin Hornea, acum înregimentat în rândul Partidului Mișcarea Populară (PMP), ori Mircea Dragoș, fost șef al organizației de tineret a PNL Vrancea, cu ani în urmă.

Revenind la ședința de guvern de miercuri 13 noiembrie 2019 a cabinetului Orban pe ordinea de zi se mai află şi anularea unor numiri de consuli la Milano si Shanghai. Guvernul Orban anulează numirile de consuli la Shanghai şi Milano făcute de Viorica Dăncilă. Executivul nu vrea să-l păstreze pe Nelu Barbu în funcția de consul general la Shanghai, dar nici pe Tiberiu Dinu consul la Milano.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.