Politică

Ce proiecte a mai pregătit Primăria Focșani până în 2020

Alexandra TĂTARU
10 nov 2017 1296 vizualizări

Așa cum reiese din Raportul Primarului pe anul 2016, până la jumătatea anului trecut au fost finalizate doar trei din cele 11 proiecte cu finanțare neramburasabilă propuse de municipalitate, din care doar două au fost publicate, al treilea fiind uitat în vreun sertar. Astfel, din raport reiese că în perioada 31 decembrie 2016 – 30 iunie 2016 au fost finalizate proiectele de ”Reabilitare, modernizare și dotări - Școala nr. 3 Focșani” și ”Modernizare și extindere spații verzi în zona de acțiune sud-est”. Valoarea totală a celor două proiecte depășește puțin suma de 13 milioane de lei.

Biroul de proiecte din cadrul Primăriei Focșani a elaborat un raport anual pentru anul 2016 pe care l-a inserat raportului general al primarului. Evident, anul 2016 cuprinde atât activitatea primarului Bacinschi, pentru prima jumătate, cât și activitatea primarului Misăilă, pentru a doua jumătate. Potrivit raportului de activitate din cadrul Biroului proiecte, în acest compartiment lucrează doar patru persoane, personalul din echipele de implementare ale proiectelor fiind redistribuit de la alte birouri din cadrul Primăriei Focșani. În anul 2016, activitatea Biroului s-a concentrat pe două direcții. Prima direcție a fost aceea de implementare a proiectelor din exercițiul financiar 2007-2013, în care se precizează câteva detalii despre cele două proiecte finalizate, deja amintite, și a doua direcție, de pregătire a documentelor de programare strategică în vederea depunerii cererilor de finanțare pentru atragerea fondurilor europene nerambursabile din exercițiul financiar 2014-2020. Se pare că misiunea primarului Misăilă va fi mai grea, până la sfârșitul mandatului având de coordonat un întreg portofoliu de proiecte.  

Ce cuprinde portofoliul de proiecte pentru 2014-2020

Până în anul 2020, proiectele care se vor implementa sau care sunt în curs de implementare se referă la reabilitarea sistemului de termoficare (etapa a II-a), mobilitatea urbană durabilă, transportul public, reabilitarea termică a blocurilor de locuințe și a clădirilor administrative, infrastructura socială, educațională și patrimoniu cultural.

Încă din primele luni ale mandatului primarului Cristi Misăilă, personalul din cadrul Biroului de proiecte a făcut toate demersurile pentru elaborarea documentelor de programare strategică necesare pregătirii cererilor de finanțare din exercițiul financiar 2014-2020. Se oferă, în același raport, detalii despre „Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a Municipiului Focșani”, document strategic care condiționează finanțarea proiectelor ce vizează îmbunătățirea mobilității la nivel urban, despre „Revizuirea Strategiei de Dezvoltare Durabilă a Municipiului Focșani”, prin introducerea unui capitol de dezvoltare integrată, Programul ”Îmbunătățirea eficienței energetice” a demarat în iulie 2016 și presupune o abordare integrată a problemelor legate de consumul de energie actual și în perspectiva dezvoltării economice, pe categorii de consumatori. Documentațiile tehnice pentru creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe au fost elaborate în luna decembrie 2016. În afară de aceste proiecte, raportul mai scoate în evidență programul de dezvoltare locale care se va desfășura în trei etape, precum și parteneriatul administrației publice locale cu ROMACT, un program ce promovează cooperarea între autoritățile locale și comunitățile de romi.

Marele proiect de reabilitare termică va continua până în 2028

Primul proiect a demarat în anul 2011 și a fost finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu iar investiţia totală a fost de 149.214.754 lei, din care 95% a reprezentat finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană si Guvernul României. Investiția propusă în etapa a doua, condiție pentru finanțarea europeană care ar urma să fie acordată proiectului de modernizare a sistemului termic din municipiu, constă în reabilitarea a 2,807 km traseu tronsoane de rețea termică primară, reabilitarea a nouă puncte termice și a unei rețele termice secudare aferente punctelor termice de 10,977 km. Valoarea totală a investiției este de 16.288.646 euro. din care contribuția de la bugetul local va fi de 1,1 milioane lei, adică 2% din cheltuielile eligibile și 11,008 milioane lei, TVA-ul aferent investiției. (A.T.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.