Politică

2VIDEO!!!Ţigăeru, un nou atac la Bacinschi pe marginea gropilor din Focşani

Ziarul de Vrancea
4 nov 2013 4085 vizualizări
Deşi este în alianţă cu PSD, în USL, liberalul Ţigăeru nu se sfieşte să îi atragă atenţia lui Bacinschi pentru nesiguranţa, mizeria şi indolenţa de pe şantierele din oraş u deputatul PNL spune că USL s-a format numai pentru a caştiga nişte alegeri, ci şi pentru a face o bună administraţie, ceea ce nu prea se întamplă u la ultima şedinţă de CL, aleşii municipali ai PNL nu au împărtăşit atacurile şefului lor, Laurenţiu Ţigăeru Roşca

Deputatul PNL de Vrancea, Laurenţiu Ţigăeru Roşca, îl atacă din nou, printr-un comunicat de presă, pe edilul municipiului, Decebal Bacinschi, acuzandu-l, mai cu perdea, că este responsabil de moartea focşăneanului Emil Carcei. Parlamentarul îi reproşează primarului de la PSD că pune, în continuare, în pericol siguranţa cetăţenilor şi că executanţii lucrărilor de modernizare a reţelelor de termoficare nu respectă legea, şantierele nefiind semnalizare şi protejate. “Conform normelor, o lucrare pe carosabil se semnalizează cu bariere direcţionale şi bariere normale (nu cu plasă)! Pe timpul nopţii limitele lucrării vor fi semnalizate cu lămpi având lumina galbenă intermitentă (aţi văzut vreo astfel de semnalizare pe şantierele din Focşani”, se arată în comunicatul de presă al liberalului. Ţigăeru îi mai atrage atenţia edilului că la Şcoala „Duiliu Zamfirescu”, pe strada Tinereţii, şanţurile nu sunt semnalizate deloc, fiind un real pericol pentru copii. Deputatul vorbeşte şi în numele operatorilor economici care-şi au afacerile în zone săpate pentru conducte.


Aceştia s-au plans de „lipsa totală sau parţială a punţilor de acces, timp îndelungat de execuţie a lucrărilor, accesul la parcare blocat total sau parţial, vânzări reduse până la limita subzistenţei, afaceri închise sau care urmează să se închidă, dar şi faptul că executantul a avut prea puţini lucrători şi aceştia le-au pus, nu de puţine ori, în pericol siguranţa… Mă întreb dacă măsurile de siguranţă pe şantiere au fost cu adevărat sporite după tragicul incident din noaptea de luni spre marţi (n.r. 28-29 octombrie) şi dacă Primăria Municipiului Focşani are soluţii pentru a compensa pierderile înregistrate de comercianţii a căror activitate a fost afectată de lucrările din oraş„, mai spune Ţigăeru. Preşedintele PNL Focşani, aflat în alianţă cu primarul PSD susţine că USL „nu s-a format doar pentru ca partidele noastre să câştige împreună nişte alegeri. Uniunea Social Liberală s-a făcut pentru ca să construim împreună, cu mijloacele administraţiei şi ale guvernării, o Românie puternică, care să aibă pe primul plan cetăţeanul”, după cum precizează deputatul liberal. De altfel, aceste atacuri ale lui Ţigăeru la adresa lui Bacinschi sunt singulare, consilierii municipali ai PNL neavand o reacţie pe marginea tragediei din Sud, cand un om a căzut într-o groapă nesemnalizată şi a fost găsit dimineaţa fără suflare.”Nu am ce să îi reproşez, ce să comentez faţă de ceea ce spune domnul deputat. Dacă îi luaţi la întrebari habar nu au ce proiecte sunt în derulare la Focşani”, a spus în replică primarul oraşului, Decebal Bacisnchi. Laurenţiu Ţigăeru Roşca intenţionează să candideze la Primăria Focşani în 2016, anunţul fiind făcut la alegerile interne ale liberalilor. (Iulia CREŢU)


Solicitat ieri după amiază să dea o replică la aceste acuzaţii, primarul Decebal Bacinschi a susţinut că deputatul Ţigăeru „nu are habar nici măcar ce lucrări se derulează în municipiul Focşani” şi i-a cerut să se documenteze mai întai dacă vrea să ocupe vreodată fotoliul de primar.



Consultanţă juridică pentru familia celui decedat

Reprezentanţii organizaţiei de Tineret a PDL Vrancea, Ionuţ Filimon şi Ionuţ Copăcescu, au anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că sunt dispuşi să ofere consultanţă juridică familiei celui decedat în cartierul Sud, pentru a da în judecată Primăria Focşani şi firma care lucrează în zonă. De asemenea, cei doi au anunţat că au depus sesizări la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) şi la Parchetul Vrancea pentru demararea anchetelor şi stabilirea vinovaţilor. “Îmi cer scuze familiei Carcei dacă prin mesajele noastre am lăsat impresia că am fi vrut să ne facem imagine pe seama tragediei. Însă, nici pană acum, domnul primar Bacinschi nu a dat niciun răspuns şi nu a găsit firma sau persoana vinovată pentru evenimentul tragic. Am lăsat sesizări la ITM şi Parchet, iar instituţiile abilitate trebuie să-şi facă datoria şi să spună cine este vinovatul. Aceste catacombe din Focşani ar trebui să fie semnalizate corespunzător, nu aşa cum au făcut ei, cu plase”, a declarat Ionuţ Filimon, preşedintele TDL Vrancea. (I. C.)

 

Citiţi  şi :

Deputatul PNL Laurenţiu Ţigăeru-Roşca,după tragedia din cartierul Sud al Focşaniului

Episodul-II-“Paza bună trece primejdia rea!”

Principiul “Paza bună trece primejdia rea” trebuie să stea la baza oricărei iniţiative a unei autorităţi locale, atunci când începe un proiect a cărui desfăşurare poate pune în pericol siguranţa cetăţenilor. Acest proverb a fost preluat şi în textul ordinului comun al Ministerului de Interne şi al Ministerului Transporturilor din data de 04 aprilie 2000, ordin pentru aprobarea normelor metodologice privind condiţiile de închidere a circulaţiei şi de instituire a restricţiilor de circulaţie în vederea executării de lucrări în zona drumului public şi/sau pentru protejarea drumului, act normativ aflat în vigoare şi la data producerii tragicului accident din cartierul Sud.


Astfel, punctul 20 din cadrul acestor norme metodologice specifică faptul că măsurile prevăzute nu sunt limitative, fiind posibilă stabilirea şi aplicarea şi a altor măsuri, dupa caz, în scopul sporirii securităţii rutiere. Astfel, autorităţile locale au liberatatea de a înăspri măsurile de siguranţă, cu scopul de a proteja cetăţenii.

Ţin să specific încă de la început că, întradevăr, eu şi domnul primar Bacinschi suntem colegi de alianţă, însă, aşa cum spunea şi preşedintele Crin Antonescu la Focşani, USL nu s-a format doar pentru ca partidele noastre să câştige împreună nişte alegeri. Uniunea Social Liberală s-a făcut pentru ca să construim împreună, cu mijloacele administraţiei şi ale guvernării, o Românie puternică, care să aibă pe primul plan cetăţeanul!  

Profesia mea nu este de inginer constructor, însă sunt absolvent al facultăţii de Management în Construcţii, Transporturi şi Telecomunicaţii din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti.

Revenind la normele mai sus prezentate, vă informez că punctul 13 face referire la obligaţiile pe care le au executanţii de lucrări din zona drumului public. Astfel, aceştia sunt obligaţi “să înceapă executarea lucrării numai după obţinerea aprobării administratorului drumului în baza acordului poliţiei rutiere, pentru inchiderea şi devierea traficului, sau instituirea restricţiilor de circulaţie şi asigurarea tuturor condiţiilor pentru realizarea acestora, să respecte durata şi termenele de execuţie prevăzute în documentul de aprobare, dar nu în ultimul rând să execute amenajările destinate siguranţei traficului, să instaleze, să completeze operativ şi să întreţină mijloacele de semnalizare şi de protecţie de pe sectorul de drum, pe toată durata execuţiei lucrării.

Conform punctul 18, administratorul drumului public şi poliţia rutieră vor controla modul în care se respectă condiţiile şi măsurile stabilite prin actul de aprobare emis. În cazul în care se constată nerespectarea întocmai a acestora ori deficienţe de natură a stânjeni siguranţa şi fluenţa circulaţiei vehiculelor sau a pietonilor, vor lua măsuri de sancţionare a persoanelor vinovate.” “Accidentele de circulaţie înregistrate, având drept cauză semnalizarea rutieră temporară incompletă sau lipsa acesteia, revin în totalitate executantului de lucrări, atrănd răspunderea contravenţională, civilă sau penală, după caz, potrivit legii.” Chiar dacă răspunderea revine în totalitate executantului, primarul are, conform Legii Administraţiei Publice, „obligaţia de a  respecta drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, de a pune în aplicare legile, ordonanţele si hotărârile Guvernului, de a dispune măsurile necesare şi de a acorda sprijin pentru aplicarea ordinelor şi instrucţiunilor cu caracter normativ.”

De ce, în opinia mea, executantul sau executanţii lucrărilor din Focşani nu respectă legea? În primul rând pentru că n-am văzut nicăieri în Focşani un şantier care să fie semnalizat si protejat conform normelor. O să vă dau doar două exemple:

1. Situaţia în care lucrările ocupă zona părţii carosabile, o situaţie asemănătoare celei de pe strada Constructorului, unde a avut loc tragicul accident din noaptea de luni spre marţi.

comparativ 1

Conform normelor, o lucrare pe carosabil se semnalizează cu bariere direcţionale şi bariere normale (nu cu plasă)! Pe timpul nopţii limitele lucrării vor fi semnalizate cu lămpi având lumina galbenă intermitentă (aţi vazut vreo astfel de semnalizare pe şantierele din Focşani?!).

2. Lucrări care ocupă integral trotuarul (circulaţia pietonilor se desfăşoară pe partea carosabilă).

comparativ 2

Normele spun că atât lucrarea cât şi zona din carosabil pe care se deplasează pietonii se blochează cu bariere direcţionale şi normale. Zona din carosabil rezervată pietonilor trebuie să aibă o lăţime minimă de 0,9 m, intrarea în clădirile limitrofe lucrărilor va fi asigurată cu pasarele mobile, iar pe timpul nopţii limitele lucrărilor vor fi semnalizate cu lămpi având lumină galbenă intermitentă.

Pasarelele pietonale arată cam aşa:

pasarele 1

Pe alocuri sunt aproape sigure…

pe alocuri

Însă, există şi zone din oraş în care legea nu se aplică deloc. Pe strada Tinereţii, vis a vis de şcoala nr. 10, NU există niciun fel de protecţie şi semnalizare a şanţurilor respective, copii fiind în pericol în orice moment.

strada tineretii

 

Mai există un aspect la fel de important ca siguranţa cetăţeanului, curăţenia!!! Focşanenii sunt oameni civilizaţi, gospodari. Nu de multe ori am văzut în cartierul Sud, dar nu numai, grădini cu flori în jurul blocurilor. Acum au fost înlocuite deşeuri rezultate din lucrările desfăşurate!

curatenia

Şi bineînteles, un aspect economic!

Echipa mea a fost pe bulevardul Unirii şi a discutat cu propietarii magazinelor. O parte dintre aceştia, cei care nu au avut reţineri în a discuta deschis despre problemele pe care le au, s-au plâns de următoarele aspecte: lipsa totală sau parţială a punţilor de acces, timp îndelungat de execuţie a lucrărilor, accesul la parcare blocat total sau parţial, vânzări reduse până la limita subzistenţei, afaceri închise sau care urmează să se închidă, dar şi faptul că executantul a avut prea puţini lucrători şi aceştia le-au pus, nu de puţine ori, în pericol siguranţa.

Care sunt, în opinia mea, aspectele pe care ar trebui să le urmărescă un primar atunci când în oraşul lui, reşedinţă de judeţ, se desfăşoară lucrări de asemenea amploare?

În primul rând acesta are obligaţia morală şi legală ca în autorizaţia de construcţie pe care o emite să specifice normele de siguranţă a cetăţenilor, pe care executantul lucrărilor trebuie să le respecte întocmai. Acestea trebuie să fie chiar superioare celor specificate de lege, pentru că, siguranţa oamenilor este cel mai important aspect, nu costul pe care-l are executantul. În al doilea rând trebuie să se asigure că termenele de execuţie se respectă întocmai, că pe şantier se pastrează exemplar curăţenia şi ca activitatea comercianţilor se poate desfăşura în condiţii normale. În calitate de beneficiar al lucrării, Primaria trebuie să verifice periodic că lucrările se desfăşoară conform legii şi autorizaţiei de construcţie şi să aplice sancţiuni drastice societăţilor de construcţii care nu respectă normele. Obligaţia primarului este să sesizeze organele de specialitate, de exemplu Comisariatul Judeţean Vrancea al Gărzii de Mediu, acolo unde Primăria nu are arie de competenţă să aplice sancţiuni.

În încheiere mă întreb dacă măsurile de siguranţă pe şantiere au fost cu adevărat sporite după tragicul incident din noaptea de luni spre marţi şi dacă Primăria Municipiului Focşani are soluţii pentru a compensa pierderile înregistrarte de comercianţii a căror activitate a fost afectată de lucrările din oraş, deoarece, cu siguranţă, pentru firmele care şi-au închis porţile, cât şi pentru oamenii care şi-au pierdut locurile de muncă, nu se mai poate face nimic! Vor reuşi autorităţile locale să impună executanţilor securizarea completă a şantierelor, conform legii?

Aştept cu interes soluţia pe care o va da justiţia în cazul accidentului de pe strada Constructorului din Focşani.

 

www.tigaeru.ro

Cititi si :Deputatul PNL Laurenţiu Ţigăeru-Roşca,după tragedia din cartierul Sud al Focşaniului:"Siguranţa cetăţenilor trebuie să fie prioritară!"


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.