Educație

Un indispensabil instrument de lucru: Aşezămintele monahale din judeţul Vrancea, de Viorel Iancu 

Ziarul de Vrancea
5 oct 2018 1312 vizualizări

S-ar putea întreprinde o analiză a lucrărilor de istorie datorate acelora pe care convenţiile profesionale nu-i consideră specialişti: unii cu formaţie de istorici, dar fără şansa de a profesa în cercetare sau în învăţământul superior, alţii pasionaţi pur şi simplu, fără a fi urmat studii speciale. Inegală, producţia lor cunoaşte o explozie de la 1989 încoace. In cuprinsul ei există cu toate acestea multe realizări de seamă ce merită salutate şi încurajate.

Este impresia pe care o lasă cartea lui Viorel Iancu, apărută anul acesta la Editura Bogdania. Când autorul mi-a anunţat trimiterea ei, mă asteptam la una din acele numeroase lucrări suspecte de amatorism, realizate de mulţi dintre aceia ce fac din cercetarea trecutului o activitate demnă de respect la anii de pensie. Faptul mi se părea cu atât mai remarcabil în cazul unui fost colonel, care s-a convertit la studiul locurilor monahale, dedicate rugăciunii şi ascezei, după o viaţă petrecută în mijlocul tancurilor. Pentru acest fiu al Vrancei, cercetarea aleasă era şi o manieră de a se întoarce în locurile sale de origine. Nimic nu m-a impresionat însă mai mult, la întâlnirea cu această carte, decât rigoarea realizării sale, o calitate indispensabilă pentru o întreprindere de natură bibliografică. Autorul a străbătut o literatură imensă, a vizitat fonduri arhivistice şi, bun strateg, s-a deplasat de fiecare dată la faţa locului, în căutarea unor informaţii orale, fără a uita să indice sursele accesibile prin internet. Importanţa demersului său se vede şi în capacitatea de a organiza materialul adunat, urmând o metodă şi criterii demne de a servi ca exemplu şi altor cercetări similare. Rigoarea muncii sale sugerează astfel o punte de legătură între istoric şi militar, în afara pasiunii lor comune pentru trecut : spiritul de disciplină, fără de care cercetătorul trecutului n-ar putea domina imensitatea informaţiei, clasarea şi sistematizarea ei.  Oricine va dori de-acum încolo a se documenta cu privire la aşezămintele monahale din Vrancea are astfel la dispoziţia sa un indispensabil instrument de lucru. Prin aceasta, autorul merită recunoaştinţa celor pasionaţi de studiul trecutului, specialişti sau simpli cititori.

Ștefan Lemny

 

Despre Ștefan LEMNY

Service Histoire

Bibliothèque nationale de France

quai François-Mauriac

Istoric cu doctorate la Iaşi (1984) şi la Paris (1999), Ştefan Lemny (n. 1952) a fost cercetător la Institutul de Istorie "A.D. Xenopol" din Iaşi până in 1991, când s-a stabilit in capitala Franţei. Lucrează la  Biblioteca Naţională a Franţei, unde  se ocupă de îmbogăţirea colecţiilor de istorie. Este specialist in istoria culturală a secolului al XVIII-lea.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.