Educație

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Lemon.io, start-up ucrainean, caută să recruteze peste 100 de programatori români

Ziarul de Vrancea
2 oct 2022 703 vizualizări

În privința creditelor tip amanet, valoarea medie a tichetului de împrumut a fost, în prima jumătate a acestui an, de 1.000 lei

Bijuteriile din aur și electronicele se mențin în topul celor mai amanetate produse de către români, iar în privința creditelor tip amanet valoarea medie a tichetului de împrumut a fost de 1.000 de lei, în primul semestru al acestui an, arată datele publicate, luni, de unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața locală de profil. Potrivit sursei citate, un trend îl constituie și preferința clienților pentru bijuteriile cu greutate mai mică. Totodată, produsele electronice de larg consum, cum ar fi telefoanele mobile, au fost și sunt în 2022 la mare căutare, în topul celor mai bine vândute produse. În privința creditelor tip amanet, valoarea medie a tichetului de împrumut a fost, în prima jumătate a acestui an, de 1.000 lei. "Se păstrează, în proporție de peste 80%, tendința de rambursare a împrumuturilor și recuperare a bunurilor. La un venit mediu pe economie de 3.977 lei, cât s-a înregistrat în vara acestui an, comisionul mediu pe care l-a achitat un client al companiei a presupus costuri de doar 2,5% pe lună", a explicat Cosmin Popovici, CEO al CreditAmanet. Datele publicate, luni, arată că afacerile CreditAmanet au crescut cu 37%, în primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2021, până la valoarea de 33,5 milioane de lei. În aceeași perioadă, profitul companiei a ajuns la 3,6 milioane de lei, în creștere cu 33%, raportat la perioada de referință. "Bijuteriile din aur și produsele electronice se mențin în topul celor mai amanetate, dar și al celor mai bine vândute bunuri anul acesta, dacă ne referim și la activitatea de retail pe care o desfășoară CreditAmanet. Un trend ce reprezintă o particularitate a acestui an complicat din cauza situației internaționale o constituie preferința clienților CreditAmanet pentru bijuteriile cu greutate mai mica și, implicit, cu un preț mai mic. Acest fapt denotă o atitudine precaută a consumatorilor", susține Popovici. Pe o piață care crește anual cu 25%, în care aurul constituie o componentă semnificativă, dar și segmentul electronice rămâne foarte bine cotat, compania vizează dublarea cifrei de afaceri pentru următorii doi ani. CreditAmanet este o companie de tip holding, ce derulează operațiuni prin 26 de agenții situate în: București, Ilfov, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Brașov, Piatra Neamț, Focșani, Bacău, Galați, Constanța, Târgu Mureș, Buzău și Ploiești.

E.ON Energie atrage atenția asupra unor mesaje false transmise în numele companiei

u specialiștii noștri în CyberSecurity investighează acest incident pentru a identifica și transmite informații utile către instituțiile specializate ale statului, arată un comunicat al companiei

E.ON Energie România își avertizează clienții să nu ia în considerare și să nu dea curs mesajelor primite, în ultimele zile, prin intermediul Whatsapp/SMS,în numele companiei,privind necesitatea unei deplasări la magazinele E.ON și depunerea unei cereri, până la 1 octombrie, pentru a beneficia de schema de sprijin. ”Aceste mesaje NUsunt expediate de E.ON Energie România, iar dacă primiți mesaje care conțin îndemnuri de a completa rapid cereri sau de a accesa link-uri, recomandarea noastră este să NU dați curs acestor invitații! Specialiștii noștri în CyberSecurity investighează acest incident pentru a identifica și transmite informații utile către instituțiile specializate ale statului care sunt autorizate să ia măsuri pentru prevenirea unor situații similare”, anunță compania. De asemenea, în legătură cu schema de sprijin stabilită de către statul român, privind plafonarea prețurilor la electricitate și gaze naturale pentru perioada 1 septembrie 2022 – 31 august 2023, informații corecte și complete pot fi găsite pe pagina de internet, prin accesarea link-uluihttps://www.eon.ro/plafonare-pret. Totodată, face următoarele precizări pentru clienți: ca persoane fizice, nu e nevoie să depuneți nicio cerere pentru a beneficia de acest sprijin; • persoanele juridice, în funcție de domeniul de activitate, pot depune o solicitare online, prin accesarea paginii https://www.eon.ro/clienti-business/cerere-oug119; dacă este necesar să veniți în magazinele E.ON, asigurați-vă că v-ați programat vizita care se face exclusiv online, folosind serviciul E.ON eBookingaccesând link-ulhttps://www.eon.ro/programare-onlinesau la telefon 0265 208 466.

Violonistul Alexandru Tomescu a cumpărat celebra cabană Caraiman

Cel mai cunoscut și apreciat violonist român contemporan, Alexandru Tomescu, a cumpărat cabana Caraiman din Bucegi, pe care vrea să o restaureze și să o reintroducă în circuitul turistic, relatează Profit.ro. Până atunci, artistul merge acolo de câte ori îi permite timpul, inclusiv pentru mici reparații și îmbunătățiri la clădirea abandonată de mai mulți ani. Fostul proprietar, un om de afaceri britanic, a deținut clădirea 16 ani, în 2019, cabana a fost scoasă la vânzare, pentru circa 200.000 de euro, dar cetățeanul britanic nu a găsit un cumpărător. Ulterior, a negociat cu Alexandru Tomescu, timp de șase luni, prin intermediari, iar prețul final a fost undeva la mai puțin de 200.000 de euro, conform Profit.ro. El plănuiește o restaurare a cabanei, care ar urma să reintre în circuitul turistic și să ofere adăpost celor care au nevoie de ea, de fapt exact scopul pentru care a fost construită. “Caut informații despre istoria cabanei, numele foștilor cabanieri, fotografii vechi. Vreau să fie o cabană altfel, care să îi inspire și pe alții și să arate că se poate face ceva frumos și confortabil. Nu vreau hotel de 5 stele, nu vreau să fac un business, vreau ceva cu specific montan, dar si cu o latură estetică. Un loc pentru montaniarzi, dar și pentru muzicieni și artiști în general”, a declarat Tomescu pentru Profit.ro. Cabana a fost construită în anul 1937, la o altitudine de 2025 de metri, în zona platoului Bucegilor. 

Ministrul Energiei: Majoritatea gazelor importate în prezent de România nu sunt rusești

Prin punctul de interconectare de la Negru Vodă cu Bulgaria, în prezent, intră în România mai multe gaze decât sunt reexportate în Ungaria, pe la Csanapalota, majoritatea acestora nefiind gaze rusești, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la PROFIT ENERGY.forum. Potrivit ministrului, principala preocupare a guvernanților este să găsească alte surse de gaz, pentru că este clar că începând de anul trecut am asistat la o manipulare a pieței (de către Gazprom - n.r.), conform Profit.ro. Sâmbătă, ministrul Energiei a fost prezent la Sofia la inaugurarea interconectorului dintre Bulgaria și Grecia, prin care urmează să fie aduse în România gaze din gazoductul TANAP/TAP și din terminalul GNL din Grecia. “Deja circulă gaze pe interconector, gaze care vor ajunge în Bulgaria și România și, de aici, în Republica Moldova și către Europa Centrală”, a anunțat ministrul. Referindu-se la modificările efectuate de Senat la OUG 119, ministrul susține că nu are nimic de obiectat în ceea ce privește extinderea plafonărilor, cu condiția încadrării în anvelopa bugetară disponibilă. În ceea ce privește modificarea bazei de emitere a facturilor, consumul curent, cum propune Senatul, sau cel pe 2021, cum prevede ordonanța, ministrul susține că, în oricare variantă, se va ajunge tot facturi de regularizare. “Fizic este imposibil de citit 8 milioane de contoare, se va ajunge tot la estimări și recalculări și facturi de regularizare în toate variantele. Dacă se plătește la consumul din cursul lunii, consumatorii trebuie să învețe să citească singuri contoarele și să trimită indexul (furnizorilor - n.r.). Părerile sunt împărțite, este o decizie a colegilor din Camera Deputaților (cameră decizională - n.r.)”, a explicat oficialul.

Șeful Stellantis: Aprovizionarea cu cipuri va rămâne dificilă până la sfârșitul anului 2023

Șeful producătorului auto Stellantis, Carlos Tavares, se așteaptă ca aprovizionarea cu semiconductori să rămână dificilă până la sfârșitul anului viitor, potrivit unui interviu publicat duminică în ziarul francez Le Parisien, citat de Reuters. ”Situația va rămâne foarte complicată până la sfârșitul anului 2023, apoi se va relaxa puțin”, a spus Tavares, adăugând că ”producătorii de semiconductori au interes să facă din nou afaceri cu noi, mai ales că cresc prețurile”. În ultimii câțiva ani, penuria de cipuri semiconductoare, cauzată, printre alți factori, de impactul pandemiei de Covid-19, a forțat producătorii auto mondiali să renunțe la planurile de producție pentru milioane de mașini. Deficitul de semiconductori se diminuează, dar cu un cost nou și permanent pentru companiile auto. În Franța, deficitul continuă să afecteze vânzările producătorilor. În timp ce înmatriculările de mașini noi din Franța au crescut cu 5% luna trecută, conform cifrelor din industrie publicate sâmbătă, acestea au rămas în scădere cu aproape 12% de la începutul anului.

OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia investesc în energia fotovoltaică

OMV Petrom va construi, în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia), patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de aproximativ 450 MW, investițiile necesare depășind 400 milioane de euro, potrivit unui comunicat al companiei petroliere, transmis luni AGERPRES. Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Ișalnița, Tismana, Roșia și Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatări miniere operate de CE Oltenia. Conform estimărilor curente, parcurile vor furniza energie electrică sistemului energetic național începând din anul 2024. OMV Petrom a fost desemnată ca investitor selectat pentru aceste proiecte în decembrie 2021, la finalul unei proceduri de selecție organizate de CE Oltenia. Din valoarea totală a investițiilor, circa 70% sunt finanțate prin Fondul de Modernizare. "Ne-am propus ca, până în 2030, să punem în funcțiune o capacitate mai mare de 1 GW de energie din surse regenerabile, inclusiv prin parteneriate. Prin asocierea cu CE Oltenia progresăm semnificativ spre acest obiectiv și împreună contribuim la tranziția energetică a României. Puterea instalată a celor patru parcuri fotovoltaice va spori cu o treime puterea totală instalată la nivel național de energie solară, care în prezent este de aproximativ 1,4 GW", a declarat Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze și Energie.

Jocurile Lego, înlocuite în Rusia de produsele World of Cubes

Jucăriile multicolore de pe rafturile magazinelor din Rusia pot părea familiare, dar logo-urile strălucitoare în roșu și galben ale Lego au dispărut, fiind înlocuite de Mir Kubikov, sau World of Cubes, transmite Reuters. Grupul de retail rus IRG a dezvăluit planuri pentru deschiderea a 65 de noi magazine în 20 de orașe, pentru a le înlocui pe cele ale producătorului danez de jucării Lego, care a părăsit țara în urma invadării Ucrainei de către Kremlin. IRG nu este prima firmă care se joacă cu nume noi, deoarece un șir de mărci occidentale binecunoscute și-au închis operațiunile în Rusia din cauza conflictului. Fostele restaurante McDonald's s-au redeschis sub numele de Vkusno & tochka, sau ”Pur și simplu gustos”, în iunie, în timp ce noii proprietari ai cafenelelor Starbucks au optat pentru Stars Coffee. Lego a declarat în iulie că și-a reziliat contractul cu francizatul său IRG, care deținea și opera 81 de magazine în numele său. IRG (Inventive Retail Group) a declarat joia trecută că noile sale magazine vor vinde cuburi oficiale Lego ”achiziționate prin importuri paralele și alți furnizori”, alături de alte jucării. ”Noul lanț de magazine va apărea în locul magazinelor Lego certificate”, a spus IRG într-un comunicat.

Facebook va folosi un browser propriu pe Android

Aplicația Facebook de Android va înlocui componenta oferită de sistemului de operare pentru deschiderea link-urilor, folosită până acum, cu un browser web propriu, bazat pe Chromium. Meta anunță o modificare a modului în care sunt gestionate link-urile deschise de utilizatorii smartphone-urilor cu Android în aplicația Facebook, modificare ce are toate șansele să stârnească numeroase controverse. Până acum, aplicația Facebook deschidea link-urile folosind WebView. Aceasta este o componentă a sistemului de operare pe care dezvoltatorii o pot folosi pentru deschiderea link-urilor web, în loc să-și dezvolte propriile browsere. În curând, însă, Facebook va renunța la WebView în favoarea un browser propriu. Acesta va fi construit pe baza motorului Chromium, dezvoltat tot de Google. Meta spune că face această schimbare pentru securitatea utilizatorilor săi. Compania ar fi observat că utilizatorii nu actualizează la fel de frecvent componentele sistemului de operare, precum WebView, ceea ce-i lasă vulnerabili în fața atacurilor cibernetice. Prin această mutare, însă, Meta va dobândi și mai mult control asupra datelor utilizatorilor, pe care-i va putea urmări mai îndeaproape, în scopul unei targetări cât mai eficiente cu reclame.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.