Educație

Comentariul profesorului și publicistului vrâncean Costi Rogozanu, despre subiectele probei la Limba Română a examenului de EN

Ziarul de Vrancea
18 iun 2022 6183 vizualizări

Marți, 14 iunie 2022, într-un articol publicat în ediția online a cotidianului „Libertatea” profesorul și publicistul vrâncean Costi Rogozanu comentează subiectele probei scrise la limba și literatura română a examenului de Evaluare Națională

Profesor de Română, publicistul Costi Rogozanu a ajuns să profeseze în învățământ, în județul Vrancea de unde este originar, din septembrie 2021, dintr-un experiment: a vrut să vadă cum este examenul de titularizare. L-a luat și și-a spus că nu are nimic de pierdut dacă merge mai departe. Așa că și-a ales Școala Gimnazială „Ionel Sârbu” din Ciorăști, județul Vrancea, aflată la vreo 20 de kilometri de Nănești, unde locuiește cu soția sa, Dora. Face zilnic naveta până la școală. A preluat clasele V-VIII și este diriginte la a șaptea.

„Azi a mai trecut o Evaluare Națională la română. Le-am ținut pumnii strânși elevilor mei de la Ciorăști, Vrancea, care și-au dat azi primul examen cu mare miză. Dar m-am relaxat cu o meditație asupra subiectelor, mereu o chintesență a emfazei de pension și a <<românei>> înțelese ca o formă de tortură.” își începe Costi Rogozanu comentariul în „Libertatea”

De asemenea, într-o postare activată pe contul său de facebook Costi Rogozanu explică în legătură cu același subiect abordat în comentariul din Libertatea : „Profu' de la țară strikes again:

Acum, ideal ar fi să dai subiecte care să prindă cumva întreaga populație școlară. Inegalitățile căscate în gimnaziu sunt însă prea mari. Nu poți să faci o medie onestă între copiii care s-au pregătit inutil de mult, mai ales prin meditații particulare, și copii care nu văd rostul școlii și au renunțat la această bătălie. De aici și confuzia cu subiectele. Pentru 20% sunt prea ușoare, de aceea contează tot felul de mizilicuri și de formulări <<cheie>> ca să prinzi punctajul în întregime. Pentru 80%, subiectele nu contează, nici dacă-s ușoare, nici dacă-s grele.

E toceală 2.0, cu tot cu enunț, nu ca pe vremea noastră, toceală aiurea de zeci de pagini. Acum e bine țintită. Mai trebuie să bagi și formule cheie: <<în opinia mea>., <<pe de o parte, de cealaltă parte>>, <<în concluzie>> etc. Profii buni de liceu se vor chinui la anul să le scoată elevilor buni din cap ideea că opinia e ceva ce livrezi ca să te aplaude șeful/profesorul/părintele etc. Copiii cu un impuls firesc spre acumulare-învățare sunt excepții minunate, dar rămân excepții. Restul se împart între cine își permite latura privată a antrenamentului și cine nu. Mai rău, părinții presează inconștient către o mecanicizare a testării. Cum ziceam, vor să bage banu dar să se și vadă. Așa că un profesor la a VIII-a și la a XII-a va încerca să alterneze discuții cu adevărat utile despre texte și idei cu antrenamente intensive pentru enunțuri tipizate.

Apoi, am o problemă cu moda care nu se mai termină a <<memorialisticii>> zaharisite și a <<cuvintelor frumoase>>. Literatură leneșă, ca să parafrazez un clasic. Să savurăm împreună această imagine a Cellei Delavrancea care te poate arunca în diabet estetic: <<chiparoșii pensulați de o mână măiastră pe cerul de peruzea>>. Subiectul al doilea, compunerea de 20% din punctaj, a dat lovitura finală. În epoca în care toți experții ne freacă la cap creativ, compunerea a fost din seria <<cum mi-am petrecut vacanța>>”.

 Citiți comentariul profesorului și publicistului vrâncean Costi Rogozanu, despre subiectele probei scrise la Limba Română a examenului de Evaluarea Națională a absolvenților de clasa a VIII-a, – sesiunea 2022, accesând titlul alăturat:Profesor de română care predă copiilor de la țară: „Evaluarea Națională lovește din nou. Să râdem de subiecte, să nu râdem de copii”

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.