Educație

Poliţia, primăria şi şcoala - angajament pe bani contra-violenţă

Ziarul de Vrancea
25 oct 2013 2841 vizualizări
Scolile vrancene vor face liste cu elevii problemă, care vor fi monitorizaţi, iar incidentele vor fi discutate săptămanal în cadrul unui grup de acţiune u totul este prevăzut într-un plan semnat şi asumat ca atare de directorii de şcoli, primarii şi poliţişti u Poliţia şi Prefectura au trimis adrese către primării pentru a prinde în bugetul pe 2014 bani pentru măsuri de siguranţă în şcoli

Fiecare unitate de învăţămant din judeţ trebuie să realizeze un plan local de siguranţă a elevilor şi cadrelor didactice în şcoli. Documentul reprezintă o noutate a acestui an, cand a fost realizat un astfel de document la nivel naţional, comun între toate instituţiile cu atribuţii pe această linie. Astfel, în baza planului naţional a fost realizat un plan judeţean care trebuie transpus într-un plan local pe care va trebui să îl întocmească şi apoi semneze directorii de şcoli, primarii şi poliţiştii de la nivelul comunelor. Directorii de şcoli au fost înştiinţati în legătură cu noul document de către ofiţerul Zorel Burlan din cadrul Compartimentului de Prevenire al IPJ Vrancea. “În baza acestui plan a fost făcută o evaluare de risc a tuturor unităţilor de învăţămant de pe raza judeţului Vrancea, iar situaţia este cam aceeaşi la nivelul întregii ţări. În mediul urban măsurile de siguranţă în şcoli sunt bune spre foarte bune, dar în mediul rural avem foarte multe carenţe la acest capitol, cauzate de bugetele alocate pentru acestea”, a precizat comisarul. Prin urmare, Poliţia şi Prefectura au trimis adrese către toate primăriile judeţului pentru a prinde în bugetul pe 2014 un capitol de cheltuieli destinat măsurilor de siguranţă în şcoli. “Să vedem acum dacă, în funcţie de bugetele pe care le vor avea, vor aloca bani pentru minimele măsuri de siguranţă pe care le putem oferi elevilor: gardul supraînălţate, sisteme de supraveghere viodeo, sisteme de alarmare la laboratoare sau unde sunt depozitate bunuri sau valori ce ar putea fi în atenţia infractorilor”, a mai spus reprezentantul Poliţiei judeţene.

Grup local de acţiune pentru analiza violenţelor şcolare

La nivelul judeţului a fost instituit un grup local de acţiune format din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, IŞJ, IJJ, IPJ, Prefectură care au stabilit să se întalnească săptămanal, joia, şi să discute evenimentele care au avut loc în şcoli, măsurile care au fost luate, precum şi propuneri. Reprezentanţii IPJ atrag atenţia asupra necesităţii existenţei planului de siguranţă în şcoală, care este obligatoriu. “Unii directori nu ştiau de existenţa acestuia, în urma unor controale pe care le-am făcut. Probabil sunt noi în funcţie, dar aceste documente sunt obligatorii”, a precizat comisarul Burlan. De asemenea, unităţile de învăţămant, chiar şi cele fără personalitate juridică, sunt obligate să posede şi un registru de incidente, iar directorii au fost rugaţi să colaboreze cu poliţiştii atunci cand se produc astfel de evenimente. “Rugămintea mea este ca pe parcursul anului să încercaţi o colaborare cat mai bună cu colegii de la Poliţia de Proximitate, IJJ şi Poliţia Locală cărora să le cereţi sprijinul şi să le oferiţi detalii atunci cand vi se cer. La nivelul fiecărei şcoli fiecare poliţist va întocmi o fişă de obiectiv cu elevi problemă, incidentele care se produc, datele de contact ale profesorilor şi directorilor”, a mai precizat comisarul Burlan.

Exerciţii de simulare cu elevii în caz de dezastre

Potrivit unei situaţii centralizate la nivelul IPJ Vrancea, numai 44 de unităţi de învăţămant din judeţ au pază, dintre acestea 35 avand pază proprie şi 9 sunt cu pază mixtă. 93 de şcoli au sisteme de supraveghere video, dintre care 58 au sisteme şi în interior şi în exterior, 19 au doar în interior şi 16 doar în exterior. Întrucat judeţul nostru este încadrat în cel mai mare grad de seismicitate - 9, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă reamintesc faptul că semestrial fiecare şcoală trebuie să realizeze cu elevii minim două exerciţii practice de simulare privind modul de comportare şi de acţiune în situaţii de urgenţă. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.