Educație

SUBIECTE LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ - SCRIS la BACALAUREAT 2013

Ziarul de Vrancea
30 iun 2013 2849 vizualizări
BACALAUREAT 2013 LIMBA ROMÂNĂ, PROBA SCRISĂ. Absolvenţii de liceu au intrat în ultima săptămână de examene din cadrul BACALAUREATULUI 2013. Luni elevii au susţinut proba scrisă la Limba şi Literatura română şi au primit VARIANTA 7.

 

  

BACALAUREAT 2013 - SUBIECTE LA LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ. Absolvenţii de clasa a XII-a din liceele din toată ţara au susţinut, luni, proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat 2013. Elevii au avut de rezolvat trei subiecte la Limba şi Literatura Română, iar varianta extrasă a avut numărul 7. Fiecare subiecte este notat cu 30 de puncte.

Bacalaureat 2013 subiecte romana, proba scrisa

Bacalaureat 2013 subiecte romana, proba scrisa
Foto: rtv.net

  

  

  

 

La primul subiect, valabil pentru ambele profile, elevii au primit un fragment din "Scrinul negru" de George Călinescu (pentru profilul real) / fragment din "Accidentul" de Mihail Sebastian (profil uman) la care au avut mai multe cerinţe.

La subiectul al doilea, elevii au avut de argumentat importanta unui jurnal în viaţa unui adolescent, printr-un eseu de maximum 300 de cuvinte. La profilul real, elevii au avut de realizat un text argumentativ de maximum 300 de cuvinte despre importanţa alegerii unui model în viaţă.  

Subiectul al treilea a avut ca cerinţă realizarea unui eseu despre o poezie simbolistă, la profilul uman. La profilul real, subiectul al treilea li s-a cerut elevilor să prezinte "tema şi viziunea despre lume" în cadrul unei poezii scrise de Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga, la alegere.

SUBIECTE ROMÂNĂ - SCRIS BACALAUREAT 2013 - PROFIL REAL


Marţi, candidaţii susţin proba scrisă la limba maternă, iar pe 3 iulie proba obligatorie a profilului.

Proba scrisă la alegere a profilului şi specializării se va da pe 5 iulie, iar rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie până la ora 12,00. Tot în aceeaşi zi până la ora 16,00 se vor putea depune contestaţiile. Rezolvarea acestora se va face între 9 şi 11 iulie iar afişarea rezultatelor finale pe data de 12 iulie.

VEZI MODELUL DE SUBIECTE la Filiera teoretică – Profil umanist, Filiera vocaţională – Profil pedagogic şi BAREMUL DE CORECTARE


VEZI MODELUL DE SUBIECTE la Filiera teoretică – Profil real, Filiera tehnologică, Filiera vocaţională – Toate profilurile şi BAREMUL DE CORECTARE

Pentru elaborarea lucrării, candidaţii au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme şi desene pot folosi numai creion negru. Cei care vor să corecteze o greşeală trebuie să taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală, iar în cazul în care unii elevi vor să-şi transcrie lucrarea, fără să depăşească însă timpul stabilit, primesc alte coli de examen.

Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat, precizează metodologia aprobată de MEN.

Reguli stricte la BACALAUREAT 2013

În timpul examenelor, candidaţii nu pot intra în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări şi alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile.

La accesul candidaţilor în centrul de examen se procedează astfel:

  • un cadru didactic şi un membru al personalului de pază solicită la intrarea fiecărui candidat prezentarea actului de identitate şi verifică dacă fotografiile corespund;
  • candidaţii sunt îndrumaţi spre zona din centrul de examen unde se găsesc sălile de examen;
  • candidaţii sunt atenţionaţi să citească extrasele din Metodologie afişate pe uşa sălii de examen şi să nu staţioneze pe holuri mai mult de 5-7 minute;
  • candidaţii care au materiale/obiecte nepermise în sala de examen sunt îndrumaţi spre sala de depozitare a acestora.

Candidatul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnari etc., precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşeta/geanta etc.) va primi o pungă/plic în care să le introducă, împreună cu o declaraţie tip în care se menţionează numele şi prenumele şi obiectele personale care vor fi depozitate şi va fi îndrumat de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.

Ce poţi face dacă NU AI PROMOVAT Bacalaureatul. Vezi ce CURSURI poţi urma

Sala de depozitare a obiectelor personale se va afla cât mai aproape de intrarea în centrul de examen şi va fi supravegheată de o persoană dintre asistenţi, desemnată de comisia de examen.

După ce au trecut de punctul de legitimare şi de cel de depozitare a obiectelor personale (nepermise în sala de examen), candidaţii se deplasează spre sala de examen, unde sunt repartizaţi conform tabelelor afişate pe uşi.

BAC-ul s-ar putea SCHIMBA din 2013. Guvernul va discuta susţinerea de PROBE DIFERENŢIATE

Ministerul Educaţiei ar putea introduce CURSURI DE PREGĂTIRE pentru elevii care au picat BAC-ul


www.rtv.net


30.06.2013 ORA 23,00:Încep probele scrise ale bacului: Telefoanele mobile, sursă de fraudă!

 

“Atenţie la ceea ce au la şi în urechi unii candidaţi. Rolul nostru nu este de a pandi candidaţii, ci de a preveni fraudarea”, este “sfatul” celor care monitorizează examenul de bacalaureat u 100 de absolvenţi de liceu nu au competenţe minime de a se exprima într-o limbă străină

 

2.570 de candidaţi sunt aşteptaţi astăzi în Vrancea să suşţină proba scrisă la limba şi literatura romană din cadrul examenului de bacalaureat. Cei mai mulţi sunt absolvenţi 2013, dar sunt printre ei şi absolvenţi din anii anteriori care au şansa să treacă de această dată examenul, avand în vedere că vor da diferenţiat, cu subiecte adecvate profilului pe care l-au terminat. Accesul în sălile de examen este permis pană la ora 8,30, urmand ca la ora 9,00 candidaţii să primească subiectele. Aceştia vor avea la dispoziţie 3 ore pentru a le rezolva. Elevii nu au voie să intre în sală cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări sau obiecte electronice de calcul sau de comunicare, aici incluzand telefoanele mobile. Cerinţele comisiei judeţene de bacalaureat sunt clare în această privinţă. “Candidaţii cu telefon mobil în buzunar înseamnă tentativă de fraudă, iar cu telefonul în mană înseamnă fraudă. În ambele situaţii candidatul trebuie eliminat”, după cum le-a transmis vicepreşedintele comisiei judeţene de bac, Ion Ionaşcu, preşedinţilor centrelor de examen sămbătă, la ultima instruire înainte de examen. Inspectorul le-a mai cerut celor din centrele de examne să trateze fiecare situaţie cu calm şi maturitate pentru a nu crea agitaţie în sălile de examen şi pentru a lua decizia corectă. “Sala de bagaje să fie la vedere şi să fie afişe mari cu aceasta ca să nu existe situaţii în care candidaţii să spună că nu au ştiut de ea sau nu au vazut-o. Rolul nostru nu este de a pandi candidaţii, ci de a preveni fraudarea”, a mai spus inspectorul care a cerut atenţie maximă la ceea ce ar putea avea la şi în urechi unii candidaţi.


9 centre de examen, 2 de evaluare


Examenul de bacalaureat este susţinut în 9 centre de examen, iar evaluarea se face în două centre. Centre de examen sunt la: Colegiul “Gh Asachi”, unde preşedinte este Carmen Oprea, directorul adjunct al Colegiului “Valeriu D. Cotea”; Liceul “Emil Botta” – preşedinte lector universitar dr. Cristian Pîrghie de la Universitatea Suceava; Colegiul Unirea – preşedinte Nicolae Florea – directorul Liceului Teoretic Odobeşti; Colegiul Cuza – preşedinte Gabriel Danielescu, dir. Colegiului “Edmond Nicolau”; Colegiul “Edmond Nicolau” – preşedinte Ştefan Moraru, dir. Liceului “G. G. Longinescu”; Colegiul “Ion Mincu” – preşedinte profesorul Ştefan Chipăilă, fost inspector şcolar; Colegiul “Valeriu D. Cotea” – preşedinte Gabriela Bocsok, dir Liceul Tehnologic Odobeşti; Colegiul Auto – preşedinte Manuela Petrea, dir adj Colegiul “Ion Mincu”; Colegiul Economic – preşedinte inspectorul Radu Emil. Singurul centru care are şi vicepreşedinte este la Colegiul “Edmond Nicolau”, unde sunt mai mult de 400 de candidaţi. Centre de evaluare sunt la Liceul Pedagogic, unde preşedinte este prof. universitar dr Gabriela Georgescu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi, şi la Liceul “G. G. Longinescu” unde preşedinte este Remus Paraschiv, dir Colegiului “Valeriu D. Cotea”.
 

100 de candidaţi la bac nu primesc certificate de competenţe


100 dintre candidaţii care au susţinut proba de competenţe lingvistice nu vor intra în posesia certificatul întrucat nu au întrunit numărul minim  de puncte. Ei pot însă participa la probele scrise, potrivit metodologiei. Din cei 2.046 de candidaţi înscrişi la proba de competenţe lingvistice, au fost prezenţi 1.965. Absenţi au fost 62 la limba engleză şi 19 la limba franceză. În Vrancea sunt înscrişi în total la probele bacalaureatului din această sesiune 3.039 de candidaţi. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.