Educație

Monede pentru a celebra romanizarea Daciei

Camelia Stănilă
18 sep 2006 1042 vizualizări
Banca Nationala a Romaniei (BNR) lanseaza astazi o emisiune numismatica pentru a marca implinirea a 1.900 de ani de la inceperea romanizarii Daciei si a latinizarii spatiului carpato- dunarean

Lansarea este legata si de un alt eveniment important, gazduirea de catre tara noastra, in perioada 25-29 septembrie, a celei de-a XI-a Reuniuni a Organizatiei Internationale a Francofoniei. Emisiunea cuprinde patru replici dupa monede romane antice, emise ulterior cuceririi Daciei de imparatul Traian.

Astfel, replica dupa un denar din argint emis in anul 107 d. Hr. este din argint (500 de exemplare) si are o forma neregulat- rotunda, greutate de 3,36 grame si diametrul 20 mm. Replica dupa un sestert din bronz emis intre anii 112 si 114 d.Hr. (500 de exemplare) este din tombac cuprat, are forma neregulat-rotunda, o greutate de 24 de grame si un diametru de 33 mm. Replica dupa un aureus - piesa din aur emisa intre anii 112 si 117 d.Hr. - (25 de exemplare) este din aur si are forma neregulat-rotunda, greutate de 7,243 grame si diametru de 20 mm. Replica dupa un aureus - piesa din aur emisa de imparatul Hadrian intre anii 125 si 128 d.Hr. - (250 de exemplare) este din aur si are forma neregulat-rotunda, greutate 7,38 grame si diametru de 20 mm. Monedele il infatiseaza pe Traian incununat cu lauri, Dunarea si Dacia personificate, dar si columna lui Traian de la Roman. Ultima moneda il infatiseaza pe imparatul Hadrian, iar pe revers are lupoaica cu gemenii Romulus si Remus. Lansarea in circuitul numismatic a replicilor dupa monede romane antice se realizeaza prin sucursalele BNR din tara.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.