Educație

VIDEO!!!Alex Ştefănescu: “Criticul literar nu e un om rău, cum crede Becali”

Sorin Tudose
12 nov 2012 1665 vizualizări
Criticul literar a vorbit ieri la Ateneu despre cat de importantă este lectura

Criticul literar Alex Ştefănescu a deschis ieri, la Ateneul Popular “Mr. Gh. Pastia”, seria de conferinţe publice gandite de reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură şi cei ai Atenului. Circa 100 de focşăneni au venit să afle un posibil răspuns de la Ştefănescu la întrebarea “Mai avem nevoie de literatură?”. În debutul evenimentului criticul literar le-a mulţumit celor prezenţi pentru faptul că au ales “să vină la o discuţie despre literatură în loc să se uite la tv”. De asemenea, Alex Ştefănescu s-a referit la deja celebrul episod în care l-a pus la punct pe Gigi Becali, acesta avand pretenţia de scriitor. “Criticul literar nu e un om rău, aşa cum crede Gigi Becali, pe care de altfel eu îl simpatizez. Nu agreez lipsa lui de cultură. Criticul literar este un cititor cu menţiunea că este unul profesionist, adică îşi face din această pasiune o profesie. Dacă oamenii acuză lipsa de timp pentru faptul că nu mai citesc, noi, criticii, cu asta ne ocupăm. Citim. Personal nu am nicio satisfacţie să găsesc o carte proastă, să rad de un autor. În calitate de critic trebuie să fii exigent, obiectiv şi cinstit”, a spus publicului Ştefănescu.

Referitor la cultură criticul a spus că a fi cult nu înseamnă să ai o bază de cunoştinţe de care să faci paradă. “Cultura nu înseamnă doar să vorbeşti de Shakespeare, Mozart, Dostoievski. Cultura înseamnă să ştii să te îmbrăci, să te speli, să ştii să vorbeşti”, a mai zis Ştefănescu. Invitatul primei conferinţe a spus că oamenii au nevoie de literatură doar că mulţi dintre ei nu ştiu acest lucru. “Literatura nu este o corvoadă, ea a apărut pentru a ne crea plăcere. Literatura ne face mai frumoşi, este o lumină care poate fi văzută pe chipul fiecărei persoane care citeşte. Cu cat citeşti mai mult ţi se schimbă chipul, devine mai senin, mai nobil”, a mai spus Ştefănescu.

Participanţii, în mare parte elevi de liceu, au ascultat încantaţi discursul criticului literar care a amintit şi de Nichita Stănescu, unul dintre scriitorii săi preferaţi. “În manualele şcolare elevii sunt învăţaţi că Stănescu e un scriitor greoi, că îţi trebuie pregătire pentru a descifra opera lui. Greşit! N-ai nevoie decat de o anumită libertate sufletească pentru a înţelege poezia lui Nichita Stănescu”, a punctat invitatul. La eveniment a participat şi profesorul Florinel Agafiţei care şi-a lansat lucrarea “Indianiştii din spaţiul romanesc”, o antologie apreciată chiar de Ştefănescu. Prima conferinţă publică susţinută în a doua casă a Maiorului Pastia arată că, în ciuda lipsei de activităţi culturale şi a unei crase imposturi în mai toate mediile, Focşaniul mai are o şansă să iasă la lumină. Pentru acest proiect merită felicitate cele două instituţii implicate în proiect. (S. TUDOSE)

 

Obs.VIDEO preluat de pe site-ul www.adevarul.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.