Educație

Florinel Agafiţei, ”Curierul”

Ziarul de Vrancea
13 dec 2011 1902 vizualizări
Lucrarea premiată la Concursul Naţional de Literatură „Agatha Grigorescu Bacovia” va fi lansată joi, 15 decembrie, la Biblioteca Judeţeană

Indianistul Florinel Agafiţei ne invită în universul fascinant al scriiturii fantastice, care îmbină realitate şi ficţiune, amintindu-ne de maestrul acestui gen de scriitură, Mircea Eliade. ”Curierul” (Ed. Zigotto, Galaţi, 2011) este cea mai recentă lucrare a profesorului Agafiţei, scrisă, aşa cum autorul însuşi spune, „în amintirea lui Mircea Eliade şi a «Secretului doctorului Honigberger», dar rezultată din experienţa personală cu privire la farmacistul sas din Braşov şi tibetanologul Csoma şandor din Covasna”. Nuvela a obţinut în acest an premiul întîi la Concursul Naţional de Literatură „Agatha Grigorescu Bacovia” de la Mizil şi vine în continuarea preocupărilor autorului privind cercetarea în domeniul indianisticii. Juriul prezidat de academicianul Eugen Simion a avut de ales între 300 de manuscrise trimise de scriitori din toată ţara. Lucrarea, care va fi lansată joi, 15 decembrie, orele 17.00, la Sediul Central al Bibliotecii Judeţene ”Duiliu Zamfirescu” din Focşani, apare la doar cîteva luni de la publicarea unui dicţionar cu şi despre indianiştii români, intitulat ”Indianiştii din spaţiul românesc” (2011). Din acest motiv tindem să credem că nuvela ”Curierul” este scrisă în marginea lucrării de mai sus, prin care Florinel Agafiţei a umplut un gol în bibliografia de specialitate. În acelaşi timp, lucrarea este şi un fel de jurnal iniţiatic al autorului, care reuşeşte să ne surprindă prin îmbinarea căutărilor sale interioare cu cercetarea faimosei carpete verde ”chintamani”, cu însemnele Shamballei. Privită în această cheie, textul ne duce cu gîndul la fascinantele scriituri ale regretatului Ioan Petru Culianu. Profesorul Florinel Agafiţei este doctor în istoria filosofiei şi singurul vrîncean aplecat către studiul limbii, culturii şi civilizaţiei indiene. Totodată, este deţinătorul unei impresionante biblioteci de indianistică, cărţi unicat în ţară. (V. MUSCĂ, S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.