Educație

„Democraţia noastră este invadată de parveniţi”

Sorin Tudose
21 oct 2011 7071 vizualizări
eplica pertinentă aparţine unei liceene care a participat la dezbaterea organizată ieri de Asociaţia Pro Democraţia, intitulată “Democraţie? La ce bun!”

Cîteva zeci de tineri de la mai multe licee din municipiul Focşani au participat ieri la o dezbatere despre democraţie, organizată în sala de şedinţe a Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) de către Asociaţia Pro Democraţia (APD), intitulată “Democraţie? La ce bun!”. Pentru a putea avea o bază de la care să plece dezbaterile, publicul a urmărit cîteva minute din filmul “Mica ceainărie”, avîndu-i în rolurile principale pe Marlon Barndo şi Glenn Ford, film care vorbeşte despre rolul instituţiilor într-un stat democratic. De asemenea, imediat după, elevii au putut urmări şi cîteva minute din fabulosul “12 oameni furioşi”, în regia lui Sidney Lumet cu Henry Fonda în rol principal. Filmul a arătat o altă latură a democraţiei şi anume modul în care funcţionează justiţia într-un stat democratic. După cele două scurte momente cinematografice Viviana Anghel, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia Club Bucureşti şi moderatorul evenimentului, i-a întrebat pe cei prezenţi despre rolul democraţiei în societate. “În primul film un american încearcă să introducă democraţia într-o comunitate de japonezi prin instituţiile sale, prin alegerea reprezentanţilor poporului şi doreşte să înfiinţeze o şcoală care sfîrşeşte pînă la urmă într-o ceainărie. Democraţia variază în fiecare ţară de cultura democratică. Dacă la unii există de peste două secole la noi abia are două decenii”, le-a spus elevilor Viviana Anghel. Totodată, aceasta a făcut o paralelă între sintagma folosită de literaţi – teoria formelor fără fond – şi instituţiile noastre pentru că trăind într-o democraţie tînără am copiat după modelul occidental doar forma instituţională, fondul mai puţin sau chiar deloc. Replicile liceenilor nu au întîrziat să apară. Una dintre eleve a avut chiar o reacţie vehementă la adresa democraţiei, spunînd că doar “monarhia parlamentară este singura democraţie adevărată”, iar o alta a spus că „Democraţia noastră este invadată de parveniţi”. Îmbucurător este faptul că deşi tineri, elevii focşăneni au conştientizat faptul că democraţia noastră tînără a fost invadată de parveniţi şi nonvalori. Discuţiile au atins mai multe aspecte ale procesului democratic, stîrnind reacţii pertinente din partea audienţei. Scopul proiectului este creşterea nivelului de informare, înţelegere şi aplicare de către tineri a valorilor şi principiilor democratice, spun cei de la Pro Democraţia. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
eugen iebelea, acum 4591 zile, 11 ore, 44 minute, 30 secunde
tovarase sorin tudose, eleva respectiva nu a avut o reactie vehementa la adresa democratiei.... regatul unit e monarhie parlamentara si nu e stat nedemocratic....dar poate ar trebui sa va intilniti citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.