Educație

Turism "taranesc" in Vrancea:Batrinii Vrancei pasionati de vechi si-au transformat casele in muzee

Ziarul de Vrancea
19 aug 2011 7560 vizualizări
Batrinul Hanu din Nistoresti a iubit atit de mult traditia, mestesugul si folclorul, incit toata viata a adunat obiecte pentru a-si implini visul de a face un muzeu u un muzeu similar este si la Birsesti, ingrijit de batrinul Besa u daca vreti sa aveti un week-end „taranesc” va recomandam si casa lui Mos Ion Roata de la Cimpuri ori Muzeul satului de la Cringul Petresti

Batrinul Mihai Hanu, din comuna Nistoresti, este de mult trecut de 80 de ani, dar nu lipseste de la niciun eveniment folcloric, oriunde ar avea loc in Vrancea. Pe oricine ai intreba in Nistoresti de batrinul Hanu, toti il stiu. Ca sa ajungi la casa lui trebuie sa treci un pod suspendat peste apa, iar batrinul isi intimpina oaspetii de la intrarea in curte. In casuta sa, unde peretii si mesele sint acoperite cu fete de masa lucrate la razboiul de tesut, vezi zeci de lucruri  adunate intr-o viata. Fiecare obiect are o poveste a sa, de unde a fost adus, cine l-a confectionat, daca mai traieste sau nu. ”Mi-am dorit foarte mult sa fac un muzeu, multe din obiectele pe care le-am adunat aici sint facute de mina mea: fluiere, linguri. Visul meu a fost sa fac un muzeu pentru comuna Nistoresti, toata lumea m-a ajutat la stringerea obiectelor, vecinii, rudele si prietenii”, ne-a spus batrinul Hanu. Cea mai mare suferinta a omului este faptul ca in urma cu noua ani si-a pierdut sotia, cea alaturi de care a lucrat multe din obiectele din casa. „Sotia mea era priceputa in imbracamintea traditionala, asa ca peretii i-am acoperit cu ceea ce a facut ea. Ne completam, de cind nu mai este m-am implicat si mai mult in finalizarea muzeului cu obiecte populare pe care l-am visat dintotdeauna”, ne- a mai spus batrinul Hanu. Daca ajungeti la Nistoresti merita sa vizitati si casa care adaposteste colectia de o viata a lui mos Hanu.

Si batrinul Besa din Birsesti are un muzeu intr-o casa veche

Un muzeu traditional a fost amenajat si la Birsesti, acolo unde o casuta arhaica este plina de marturii ale trecutului. Pitorescul muzeului din Birsesti il reprezinta faptul ca exponatele le vezi din sosea, casuta traditionala fiind amplasata intr-o curba a drumului. Costica Besa, creatorul muzeului satului vrincean de la Birsesti, „Radacina Vrancei”, figureaza, alaturi de alti 13 romani intr-un ghid editat de Muzeul National al Taranului Roman. Cei de la Muzeu spun despre colectionar si despre colectia sa ca "ajunge sa fie, fara intentie, o marca identitara pentru cultura locala", dupa cum se specifica in ghid. Spiritul taranului de la munte se pastreaza, muzeul lui Besa avind in patrimoniu aproape 400 de obiecte, majoritatea donatii ale consatenilor: unelte de munca, obiecte casnice, piese de costum popular si instrumente muzicale. De asemenea, "pastreaza cu grija si obiectele care demonstreaza participarea satenilor din Birsesti la Primul si Al Doilea Razboi Mondial: fotografii, arme, decoratii, acte", potrivit ghidului "Pe urmele timpului".

Strainii vor sa vada arhaicul romanesc

Ambele muzee ale satului vrincean sint la fel de interesante, asta daca este sa ne raportam si la recentele stiri potrivit carora tot mai multi occidentali cauta in Romania sa traiasca ca acum un secol. Iar satele Vrancei, desi foarte putin, mai pastreaza din traditiile de odinioara. Pentru cei care vor sa faca o incursiune in trecut, mai pot vizita, pe linga muzeele de la mos Hanu din Nistoresti si cel din Birsesti, si Casa Memoriala „Mos Ion Roata” de la Cimpuri ori Muzeul de Etnografie de la Cringul Petresti. Asta in cazul in care vreti sa va umpleti concediul si cu altceva decit bai de soare la Mamaia ori gratare pe pajistile din zona de munte, unde cresc gunoaie din „respectul” compatriotilor. (Aurelian IVAN, Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Alexandru, acum 4642 zile, 3 ore, 30 minute, 38 secunde
Scrieti un articol si despre casele traditionale-originale din lemn+caramida Adobe=paianta/chirpici. Strainii doresc sa-si petreaca vacantele in case originale de caramida Adobe(paianta/chirpici). citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.