Educație

Portul popular vrincean, clasat ca obiect cultural mobil

Sorin Tudose
11 apr 2011 3244 vizualizări
Judetul nostru are 32 de obiecte culturale mobile clasate in patrimoniul cultural national, potrivit Institutului de Memorie Culturala.

Printre acestea se numara mai multe costume de port popular, tipare de cas si o masa cu scara pentru biblioteca. De asemenea, Muzeul Vrancei, detinatorul tuturor bunurilor mobile mai are si un costum de diplomat, un costum de ofiter, mai multe inele de bucla, citeva cornuri de praf de pusca, dar si un teasc pentru zdrobirea strugurilor. Cu mai putine obiecte culturale mobile clasate sint doar judetele Caras Severin si Mehedinti cu cite 14 obiecte, Salajul cu 18 si Bistrita Nasaud doar cu doua. La polul opus, cum era de asteptat, Bucurestiul are cele mai multe obiecte clasate. Nu mai putin de 9.272 din cele 28.067 cit sint la nivel national provin din capitala. Clujul are si el 1.667 de obiecte, Sibiul 1.374, Vasluiul 1.158, iar Neamtul 936. Alte judete au in patrimoniu monede, medalii, arme, centrale telefonice, gramofoane, patefoane, ceasuri, tablouri, dar si multe alte obiecte vechi. In functie de cum s-a dezvoltat fiecare judet in parte, de cum s-au pastrat diverse obiecte de-a lungul timpului, un judet are mai multe sau mai putine obiecte clasate. In orice caz, toate aceste obiecte stau marturie pentru trecutul unei comunitati, deci pentru identitatea ei, si trebuie pastrate si conservate ca atare. Mai multe informatii despre aceste avutii nationale gasiti la http://clasate.cimec.ro. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.