Educație

Scoala incepe cu elevi obezi si bolnavi

Raluca Manolache
13 sep 2010 862 vizualizări
Medicii au constatat ca 1.611 de copii au o greutate mai mare decit cea normala virstei si 679 de copii au mai putine kilograme u unii copii au tulburari de vorbire sau prezinta sechele de rahitism u jocurile pe calculator sau televizorul le acapareaza elevilor timpul liber

Scolile din Vrancea sint pline de copii grasi, deoarece nu stiu sa manince sanatos si sint sedentari. Asa arata examenul medical de bilant al starii de sanatate in anul scolar 2009 "" 2010 realizat de medicii scolari si centralizat de Directia de Sanatate Publica (DSP) Vrancea. Vizati de acest examen au fost 97,8% dintre elevii care frecventeaza cursurile unei unitati de invatamint, mai precis 9.593 de prescolari, elevi si adolescenti. In urma analizelor s-a constatat ca din punct de vedere al dezvoltarii fizice, a crescut numarul copiilor dizarmonici cu plus de greutate, obezi sau supraponderali. Aceasta dizarmonie cu plus sau in minus creste de la virsta prescolara pina la virsta de 18 ani. Cei mai afectati sint copiii din oras care au un mai mare acces la produsele tip fast food, dulciurile si racoritoarele carbogazoase. Asa se face ca in evidente sint 1.611 de copii cu o greutate mai mare decit cea normala virstei pe care o au si 679 de copii cu minus de greutate. "Se observa ca pe masura ce copilul creste in virsta si in numarul de clase, cresc si problemele legate de dizarmonie, fie plus fie minus de greutate", ne-a spus dr. Cornelia Draguna, sefa serviciului de evaluare a factorilor determinanti din mediul de viata si munca din cadrul DSP. Numarul copiilor cu plus de greutate este in crestere de la an la an chiar daca autoritatile din sanatate au atras atentia asupra acestui fenomen care ia amploare. Evaluarea starii de sanatate a copiilor a mai scos la iveala ca o parte dintre elevi sufera de anumite afectiuni cronice. 3% au probleme cu vederea si 1,97% din copiii evaluati sufera de obezitate neendocrina, rezultata din greseli alimentare, program de masa necorespunzator si sedentarism. De asemenea, unii copii au tulburari de vorbire sau prezinta sechele de rahitism. "De la an la an cresc problemele de sanatate ale copiilor, prin neimplicare. Este vorba de o echipa. Familia ar trebui sa il duca pe copil la specialist, sa ii faca un program de monitorizare, de supraveghere a evolutiei bolii. Sint copii care au diverse boli cronice si nu se ocupa nimeni de ei pentru ca nu exista o buna comunicare intre medicul specialist si medicul scolar, precum si intre medicul de familie si medicul scolar. Undeva este rupta comunicarea", arata dr. Cornelia Draguna.


Elevii, prea obositi si pentru scoala


Medicii de la Directia de Sanatate Publica au vrut sa vada ce fac elevii in afara orelor de curs. Jocurile pe calculator sau emisiunile de la televizor le acapareaza elevilor timpul liber si de odihna nici nu se mai poate vorbi in conditiile in care majoritatea copiilor dorm mai putin de sapte ore pe noapte. Asa se explica si faptul ca majoritatea elevilor ajung dimineata la scoala mai mult obositi decit pregatiti pentru a invata. "Din ancheta facuta s-a constatat ca majoritatea timpului liber il petrec la calculator si la televizor. Au o activitate statica. Tot mai multi elevi manifesta oboseala. Aproape in fiecare an exista o crestere a numarului de elevi care se simt obositi. Din studiul facut pe tema oboselii scolare constatam ca scade timpul alocat pregatirii temelor. Mai mult, se mentin pe primele trei locuri aceleasi materii in cazul carora copiii considera ca temele pe care le primesc pentru acasa sint in volum prea mare si au un continut dificil. Este vorba de limba romana, limbile straine si matematica", precizeaza dr. Cornelia Draguna. De asemenea, in urma analizelor realizate s-a observat ca numarul elevilor scutiti de la educatie fizica si sport este in crestere. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.