Educație

Noul an scolar va schiopata in scolile neterminate

Gabriel Sava
4 sep 2010 1136 vizualizări
Banii mult asteptati pentru finalizarea lucrarilor de reabilitare la mai multe scoli nu au mai venit u cu bani adunati de unde s-a mai gasit, unele scoli au fost cirpite, iar in altele anul scolar va incepe in ambulatoriu

Nu toti elevii vor incepe anul scolar in conditii normale, unele scoli din judet fiind in continuare neterminate. Banii pentru cele 12 unitati de invatamint din judetul Vrancea cu nevoie urgenta de finantare pentru finalizarea lucrarilor nu au mai venit nici la inceputul acestei luni, in lipsa unei rectificari. In lipsa altor solutii, directorii scolilor cit si autoritatile locale au gasit solutii cel putin provizorii. La solicitarea Ministerului Educatiei, o echipa din partea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vrancea a mers in judet pentru a vedea stadiul lucrarilor si a "identifica" posibilitati ca toti elevii sa aiba parte de o scoala la 13 septembrie.


Program in schimburi la Dumbraveni


Scoala "Duiliu Zamfirescu" din Dumbraveni, la care urmeaza sa vina la inceputul acestui an scolar peste 220 de elevi, a ocupat pe departe primul loc in prioritatile de finantare. Fara nici un folos insa, chiar daca si autoritatea locala a incercat sa aloce, din bugetul local, suma de 50.000 lei. Situatia s-a remediat partial pentru ca scoala sa-si poata primi elevii de la 13 septembrie. "Am reusit sa amenajam cele cinci sali de la etaj, in asa fel incit sa putem incepe cursurile de la 13 septembrie. Am reusit sa facem mici reparatii si amenajari pentru ca nu am mai primit sumele necesare de la minister. Se va invata doar la etaj, in doua schimburi", a declarat directorul scolii, profesorul Liviu Fogoros. Acesta a precizat ca sumele necesare pentru amenajarea celor cinci sali au fost obtinute de la bugetul local. Conform reprezentantilor ISJ, pe lista inaintata ministerului, unitatea scolara de la Dumbraveni era prinsa cu suma de 300.000 lei, dintr-un total de peste 1,4 milioane necesari finalizarii.


Zone de ocolire la Mera


Nici la Scoala nr. 1 de la Mera nu au fost gasite solutii pentru a repara gaurile din acoperis. "Am decis, impreuna cu directorul scolii, ca zonele periculoase, unde tavanul s-a prabusit, sa fie marcate si evitate de elevi. Deocamdata nu s-a gasit o sursa de finantare pentru a incepe reparatia acoperisului", a declarat Emil Radu, inspector pentru monitorizarea curriculumului descentralizat din cadrul ISJ Vrancea. La scoala de la Rachitasu, conform ISJ Vrancea, anul scolar va incepe la fel ca ultimii doi, respectiv cu o clasa simultana care va invata in sala de sedinte a Primariei. In satul Magura de la Jitia, cursurile vor incepe in cladirea veche a scolii, care a fost igienizata. Si la Voetin si Sihlea, elevii nu vor avea parte de o scoala noua, sumele necesare fiind cu mult prea mari peste posibilitatea bugetului local. Peste 300 de copii vor invata astfel in vechile localuri, care au fost varuite pentru inceputul de an scolar. Nici copiii care ar trebui sa mearga la scoala cu clasele I-VIII de la Lespezi, comuna Homocea, nu vor avea mai mult noroc. Acestia isi vor pune caietele si cartile pe bancile improvizate in caminul cultural si la gradinita din localitate. Pentru gradinita cu program prelungit nr. 4 din Adjud nici autoritatea locala nu a gasit solutii, asa ca grupa pregatitoare va fi gazduita de o sala a Scolii "Mihail Armencea" din municipiu, urmind ca cei mai mici dintre pusti sa foloseasca localul vechi.


Promisiuni de finalizare pentru mai multe scoli


La scoala cu clasele I-IV din staul Cerbu, comuna Jitia, contructorul a promis ca va termina cladirea pina la jumatatea lunii octombrie, timp in care elevii vor merge in salile care au fost deja finalizate. Si la scoala de la Tiritu, din comuna Poiana Cristei, ISJ a primit promisiuni ca lucrarea va fi finalizata in termen de maxim o luna, timp in care elevii vor continua sa invete in caminul cultural. Mai mult noroc au elevii care vor merge la scoala de la Petreanu, din aceeasi comuna, unde finalizarea a fost promisa pentru urmatoarele 2-3 saptamini, timp in care micutii vor merge in salile care au fost deja terminate. La Ploscuteni, gradinita ar trebui sa fie gata in mai putin de doua saptamini insa prichindeii vor avea loc in salile deja finalizate. Desi nu se afla pe lista celor 12, reprezentantii ISJ au spus ca si la scoala de la Corbita au obtinut fondurile necesare finalizarii instalatiei termice. "Noi am incercat, pe cit posibil, sa asiguram conditii decente in toate unitatile scolare din judet, chiar si acolo unde lucrarile nu au fost finalizate", a precizat Radu Emil. Atit elevii cit si cadrele didactice de la unitatile aflate pe lista de prioritati mai spera ca Guvernul va aloca sumele promise si ca, intr-un viitor mai apropiat sau mai departat, vor apuca sa invete in scoli finalizate. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.