Educație

Profesia de asistent medical este una respectata si nobila

Ziarul de Vrancea
22 sep 2009 5571 vizualizări
Considera profesorul Longinus Enescu, fondatorul Scolii Postliceale Vasile Alecsandri Focsani, care a sustinut ieri cursul festiv u unitatea a ajuns la venerabila virsta de 13 ani, avind acum aproape 600 de cursanti

Scoala Postliceala Sanitara "Vasile Alecsandri" Focsani si-a deschis ieri din nou portile pentru tinerii care aspira la un post in domeniul sanitar. Unitatea din Focsani a fost infiintata acum 13 ani, sub deviza "Dreptul la invatatura, dreptul la viata!". Parintele Fundatiei Academice "Vasile Alecsandri" Iasi, prof. univ. dr. doc. Longinus Enescu, cel care a pus bazele scolii, vorbeste cu patos despre profesia de asistent, caracterizind-o drept o profesie umanitara, care are menirea de a alina durerea care a aparut o data cu fiinta pe pamint. CV-ul venerabilului fondator este mai mult decit impresionant, acesta fiind licentiat in medicina, chimie si farmacie, pe deasupra avind si doctorate in aceste specializari. In plus, este membru al mai multor academii din lume si a creat propriile manuale pentru elevi. Longinus Enescu a fost coleg cu celebrul George Emil Palade, reputat medic si om de stiinta, specialist in domeniul biologiei celulare si Laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie si Medicina in anul 1974. Si parintii sai, originari din Buzau, au fost prieteni de familie cu cei ai lui Loginus Enescu. Profesorul, care a predat pina in acest an, povesteste cu entuziasm despre inceputurile sale in fondarea unei retele de scoli sanitare care a format mii si mii de cadre sanitare. Printre planurile profesorului se numara extinderea cu o gradinita la care sa se predea si o limba straina, si cu laboratoare de analize medicale, dotate cu aparatura moderna. Academicianul a stat de vorba cu reporterii nostri, dezvaluind cite putin din secretele lumii si educatiei medicale, atit de controversate in ultima perioada.

Reporter: Domnule profesor, sinteti fondatorul Fundatiei Academice "Vasile Alecsandri" Iasi, care a pus pe picioare o retea de scoli sanitare in Moldova, acum 13 ani. Cum regasiti scoala din Focsani, infiintata in 1996?

Prof. Longinus Enescu: Scoala din Focsani, ca si celelalte, au progresat foarte mult. In primul rind, am plecat de la inchirieri de clase la scolile de stat. La ora actuala avem scoala noastra, clasele noastre, avem dotarile noastre. La ultima inspectie pe care au facut-o, cei de la Minister ne-au adus elogii si ne-au oferit acreditarea pe doua specializari importante: farmacie si asistenta medicala. Fiind medic, profesia m-a ajutat sa organizez mai bine invatamintul pe aceasta specialitate, dar fara colectivul cu care lucrez mi-ar fi fost mai greu.

R: Exista o rata de angajare foarte mare pentru absolventii acestei scoli, in jur de 80%. Mai este loc pe piata pentru absolventi?

L. E.: In strainatate mai ales, da. La ora actuala avem un contract cu o societate belgiana prin care li se asigura absolventilor nostri care vor sa luceze in tarile francofone un loc de munca. Ei trebuie sa invete limba franceza si fac anumite cursuri de pregatire pe care le plateste firma. Pina acum au angajat 40 de elevi din unitatea noastra. Acolo pot sa lucreze in spitale sau in asezaminte pentru virstnici, care nu sint ca la noi, ci unele elevate. Am vizitat spitale din strainatate si la discutii cu prieteni, cunostinte, la congrese, erau foarte bine cotati romanii, foarte constiinciosi si muncitori. Sint foarte muncitori, oricind faci apel, sint prezenti. Ma rog, prezente, sint mai putini barbati.

R: Este aceasta o meserie a genului feminin?

L. E.: Genul feminin are mai mult umanism decit genul masculin. Fiind mama, femeia are mai multa receptivitate catre suferinta, catre dragostea pentru copii, pentru ingrijire. Cei mai multi elevi ai nostri sint persoane de gen feminin.

R.: Aveti vreo poveste de succes a unui absolvent care sa va fi impresionat?

L.E.: Este un absolvent care a lucrat in Franta timp de trei ani si s-a inscris apoi la facultatea de medicina, la Paris, prin concurs. Acum este in anul patru, este un baiat constiincios, muncitor, cu o vointa extraordinara si foarte bine pregatit, de care sintem mindri. La ora actuala, un copil al unui satean care are doua hectare de pamint, chiar daca este inzestrat de natura, n-are posibilitatea sa se dezvolte intelectual in tara noastra, pentru ca din pamint abia se asigura existenta familiei. Eu propun ca elevii din scoala primara sa dea un test psihologic si intelectual, iar cei mai buni sa primeasca bursa de la stat, pentru ca acesti copii sa nu se piarda.

"O meserie curata, respectata, de care toata lumea are nevoie"

R.: Scolile dumneavoastra ofera burse scolare?

L.E.: La inceput se acordau mai multe, dar anul acesta nu am putut sa acordam decit patru. Din cauza crizei financiare, pentru ca nu putem pune taxa mare elevului, intrucit nici el nu are de unde. Tocmai din acest motiv le oferim multe facilitati. Unii cer sa plateasca in rate lunare, pentru ca nu au bani.

R.: Cit este taxa de scolarizare anuala?

L.E.: Intre 9 si 11 milioane de lei vechi. Nu este mare lucru si nici nu putem mari pentru a nu le lua acestor tineri sansa de a invata o meserie. Sansa noastra este ca nu trebuie sa platim chirie. Asta ne ajuta foarte mult. Cu suma respectiva intr-un an cumperi o haina, care in timp se toceste, dar asa ai o specialitate de pe urma careia poti avea o meserie curata, respectata, de care toata lumea are nevoie. In plus, Ministerul Educatiei ne obliga ca 25% din bani sa mearga catre investitii.

R.: Spuneati ca succesul la angajare este mai mare in strainatate. Ce sanse au acesti absolventi sa fie incadrati in spitalele publice de la noi? De multe ori este nevoie sa oferi atentii, sa dai spaga, mai pe romaneste, ca sa ai acces. Cum vedeti acest lucru?

L.E.: Consider ca ar trebui sa se dea un concurs impartial, dar nu un concurs cu personalul medical din unitatea spitaliceasca respectiva, fiiindca asa s-ar inlatura in mare parte obiceiul de a da, de a face, si s-ar inlatura aceste nedreptati. Sigur, societatea noastra trece printr-o criza morala... Totusi, vreau sa multumesc spitalelor din Focsani ca nu le cer acestor elevi sa plateasca si taxa pentru a face practica, fiindca am intilnit alte spitale, la Botosani, de exemplu, unde asa se procedeaza.

R: Sa intelegem ca va lasati pe mina unor absolventi ai scolilor infiintate de dvs?

L.E.: Sint foarte bine pregatiti, noi am urmarit mereu lucrul acesta. Cea mai buna investitie la ora actuala e sa-ti faci o specialitate de pe urma careia sa profiti o viata intreaga. E bine sa cunosti cit mai mult pentru ca nu se stie cind poti sa ajuti pe cineva.

R.: Lucrati aici cu un colectiv de 24 de cadre didactice, in frunte cu doamna director Constantina Negoita...

L.E. : Sint foarte buni, foarte bine pregatiti, iar doamna director este o fire foarte energica, cu care lucrez de 13 ani. Pregatirea profesorilor si rezultatele elevilor sint aspecte care primeaza. Si sa recunoastem, scoala romaneasca medicala este recunoscuta international.

R.: Ce le transmiteti studentilor la inceput de an scolar?

L. E.: Sa aiba sirguinta si sa-si insuseaza o specialitate nobila pentru ca a inlatura suferinta umana este ceva nobil. Chiar si eu, daca ar fi sa o iau de la inceput, as face din nou medicina. (Ziarul de Vrancea)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.