Educație

Scolile risca sa piarda banii necheltuiti pentru investitii

Camelia Stănilă
10 sep 2007 585 vizualizări
Scolile risca sa piarda fondurile alocate pentru reabilitari, daca procedurile de licitatii nu vor fi finalizate in urmatoarele doua saptamini. Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, i-a avertizat pe primarii din judetele unde procentul de utilizare a banilor este foarte mic ca cel tirziu la 14 septembrie ar trebui demarate procedurile pentru fondurile venite prin Hotaririle de Guvern 300, 454, 575 si 617

Seful ISJ spune ca prioritate are desfasurarea lucrarilor din fonduri alocate prin HG 919

De asemenea, ultimii bani veniti pentru scoli, prin HG 919, la inceputul lunii august, ar trebui sa inceapa a fi utilizati pina cel tirziu la 21 septembrie. "Banii nefolositi vor fi redistribuiti in teritoriu altor unitati scolare aflate in curs de reabilitare sau constructie", a atras atentia ministrul Cristian Adomnitei, care a precizat ca la nivel national exista 12 judete cu probleme in ceea ce priveste utilizarea banilor. Ministrul Educatiei a mentionat si faptul ca printre pretextele oferite de primari s-au numarat procedura greoaie a organizarii licitatilor si lipsa suportului logistic sau a proiectantilor. Astfel, s-a stabilit ca acolo unde primarii se confrunta cu probleme legate de logistica la organizarea licitatiilor, responsabilitatea acestora sa fie preluata de prefecti sau de inspectorii generali. De altfel, s-a stabilit ca la nivelul judetelor sa fie realizat si un comandament care sa monitorizeze saptaminal cheltuirea banilor.


Vrancea se preocupa de HG 919


Desi Vrancea se afla printre judetele fruntase in privinta utilizarii banilor alocati unitatilor de invatamint, fondurile venite prin HG 919 constituie o prioritate, potrivit inspectorului general Iordache Bostan. Seful ISJ a precizat ca pentru unele unitati de invatamint cuprinse in acest act normativ termenele de finalizare sint generoase, pina la 23 sau 30 august 2008, cum e cazul Scolii Tulburea- Chiojdeni sau a unitatilor din Brosteni, insa procedurile trebuie demarate cit mai repede. "Scoala Tinoasa, din Dumitresti, are termen de finalizare 17.09.2007, dar nu cred ca vor fi probleme", a precizat inspectorul general Iordache Bostan. (Camelia STANILA)


CASETA:

480 de unitati nu au autorizatii de functionare


Cursurile vor incepe in conditii bune, in ciuda faptului ca multe scoli nu vor reusi sa se autorizeze inainte de inceperea anului scolar, apreciaza Iordache Bostan. Ultima situatia intocmita de ISJ si Autoritatea de Sanatate Publica (ASP), pe 6 septembrie, arata ca din totalul celor 630 unitati de invatamint, 480 nici nu au solicitat autorizatia de functionare. Din 342 de scoli, 64 sint autorizate, iar 12 sint in programe de modernizare si astfel vor beneficia cit de curind de utilitati. De altfel, potrivit statisticilor ISJ, 342 de unitati dispun de macar una din utilitati: 108 au apa curenta, tot atitea beneficiaza de grupuri sanitare, in timp ce 304 au instalatii de incalzire. Din cele 287 de gradinite din Vrancea, doar 26 au solicitat autorizatie, 25 avind toata documentatia necesara. Alte 2 unitati sint in programe de modernizare. In plus, toate gradinitele vrincene detin in acest moment macar una din utilitati. "Sint cam multe scoli care nu au solicitat autorizarea, iar in prima sedinta cu directorii vom discuta si aceasta problema, chiar in particular, pentru a identifica problemele existente. Sint sigur ca anul scolar 2007-2008 nu va incepe in conditii mai proaste decit cel precedent, insa, spre supararea mea, nu va incepe nici in conditii mult mai bune, in conditii europene", a apreciat seful invatamintului vrincean, facind referire nu numai la autorizatiile sanitare, ci si la problemele privind mobilitatea personalului didactic, in speta la numarul inca mare de necalificati din scoli. (C. S.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.