Educație

Prea putini inspectori in invatamintul primar

Camelia Stănilă
19 apr 2005 992 vizualizări
"Generalul" Danut Popoiu ar dori sa suplimenteze si normele inspectorilor de limba romana si matematica

Danut Popoiu, inspectorul scolar general, considera ca unii inspectori nu pot face fata singuri volumului mare de munca ce corespunde unei anumite specialitati. "Generalul" spune ca are in vedere o reasezare a organigramei de functionare a Inspectoratului Scolar, dupa cea a Ministerului Educatiei si Cercetarii. "Trebuie sa raminem pe cele 35 de norme, insa vreau sa ma consult si cu colegii mei din inspectorat, in vederea unor eventuale schimbari la care m-am gindit. In acest sens, am cerut de la serviciul personal lista cu numarul de catedre la fiecare disciplina. Am constatat ca sint citeva sectoare, cum e invatamintul primar, unde sint 1016 catedre si doar doi inspectori de specialitate. Este un efort enorm, de a tine sub observatie aceste norme, chiar daca inspectorii se mai folosesc si de metodisti la inspectii", a declarat Danut Popoiu. Conducerea ISJ considera ca pe linga cei doi inspectori pentru invatamint primar, Maria Dulgheru si Gica Tandara, ar mai fi necesar inca o norma. De asemenea, seful invatamintului vrincean considera ca si inspectorii de limba romana si matematica nu pot face fata volumului mare de munca, avind in vedere ca in judet sint circa 350 de profesori la aceste discipline, iar ambele materii sint implicate in examenele nationale. Danut Popoiu doreste sa recurga la schimbari acolo unde nu s-a observat nici o eficienta in ultimii ani. "Voi incerca sa aduc norme din teritoriu, de unde nu se produce nimic concret in ultimii 3-4 ani. Voi aduce mai multi oameni acolo unde este neaparata nevoie, asa cum se intimpla la invatatori. Propunerea va fi discutata cu ceilalti colegi din inspectorat si poate ca in cursul saptaminii viitoare o sa putem vorbi de o noua organigrama", a mai afirmat Danut Popoiu. Dupa ce ISJ a trecut de la categoria C la B, numarul de norme a crescut la 35, iar unele jumatati de norma au fost completate, cum e cea de educatie fizica. Prin noua clasificare s-a infiintat cel de-al doilea post de inspector general adjunct, precum si jumatate de norma pentru invatamintul particular. Fostul inspector general Enache Mindrescu avea in intentie sa completeze si normele inspectorilor de limbi straine, avind in vedere ca inspectoarele de limba engleza si franceza coordonau si profesori de alte specialitati. Daca la engleza sint 175 de profesori in judet, iar la franceza 207, la disciplinele tehnice numarul normelor este de 451, asa ca noul sef al ISJ considera mai degraba necesar un ajutor pentru inspectorul de specialitate, Tincuta Zahariuc. Inspectorul general Danut Popoiu da mai mult ca sigura si numirea profesoarei Carmina Corbeanu, in functia de inspector general adjunct. "Propunerea a fost inaintata spre avizare Ministerului Educatiei. Speram ca pe parcursul saptaminii sa intregim echipa", a mai mentionat seful ISJ.

Popoiu face prima sedinta cu directorii de scoli

Directorii unitatilor de invatamint au fost convocati joi, 21 aprilie, la prima sedinta de lucru de la schimbarea sefului Inspectoratului Scolar. Danut Popoiu a afirmat ca intilnirea va fi una scurta si va viza atit aducerea la cunostinta a modificarilor efectuate in cadrul ISJ, a problemelor legate de mobilitatea cadrelor didactice, precum si organizarea simularilor examenelor nationale, ce vor avea loc vineri. De asemenea, inspectorul general va aloca o ora pentru a asculta problemele din teritoriu, pentru a le putea media in relatia cu autoritatile. Se pare ca noul sef al ISJ doreste sa modifice sistemul lungilor sedinte cu directorii, care pina acum semanau mai mult cu un monolog din partea inspectorilor, iar managerii de scoli nu aveau interventii decit foarte rar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.