Educație

Direcţia pentru Cultură, sfinţintă de preotul protopop Oscar Frunză

Sorin Tudose
23 dec 2013 1755 vizualizări
Acţiunea a avut loc cu ocazia igienizării sediului instituţiei

Mai mulţi membri ai Ansamblului Folcloric “Ţara Vrancei” au venit sambăta trecută la sediul Direcţiei pentru Cultură Vrancea pentru a-i colinda pe invitaţii instituţiei. Evenimentul a fost prilejuit de finalizarea lucrărilor de igienizare a clădirii de patrimoniu, ocazie cu care protopopul Oscar Frunză a oficiat o slujbă de sfinţire a lăcaşului de cultură. La acţiune au fost invitaţi toţi foştii directori ai instituţiei din 1990 şi pană în prezent, dar şi Geta Carcadia, cea care a condus Cultura din anii ’ 70 pană în 1989. De asemenea, au participat şi mai mulţi directori de la diverse instituţii de cultură. Traian Negulescu, actualul director al Direcţiei pentru Cultură, vrea să schimbe imaginea instituţiei atat la interior cat şi la exterior mai ales că este vorba de o casă istorică, de patrimoniu. Interesant este că în urma demarării lucrărilor de igienizare din interioul casei au fost descoperite pe pereţii de la intrare cateva bucăţi de frescă cu motive florale. În urmă cu aproape un secol casa a aparţinut cetăţeanului evreu Saideman, medic radiolog. “Lucrările de igienizare au costat în jur de 18.500 lei, banii provenind din bugetul Ministerului Culturii şi din bugetul nostru propriu. Acestea au constat în văruirea pereţilor, repararea pardoselilor şi a acoperişului. Referitor la frescele descoperite ştiam de la doamna Geta Carcadia că acestea au existat înainte de 1990, dar că au fost văruite. I-am rugat pe cei care au văruit să verifice dacă există fresci şi să le scoată la suprafaţă, dacă e posibil. Sper ca într-un viitor mai scurt sau mai lung să reconstitui întreaga frescă”, ne-a spus Traian Negulescu, şeful instituţiei. O igienizare se doreşte şi la exterior cu toate că necesară ar fi o reabilitare generală, dar în lipsă de fonduri... Traian Negulescu spune că mai are de gand să tranforme instituţia într-un centru cultural în toată regula deoarece clădirea are şi mansardă şi un demisol generos. (S. TUDOSE)


O bucată din fresca descoperită pe pereţii interiori ai clădirii


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.