Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: OMV Petrom estimează un profit net în creștere cu 32%

Ziarul de Vrancea
22 mar 2021 841 vizualizări

Compania petrolieră se așteaptă să obțină un câștig de 1,82 miliarde de lei

OMV Petrom estimează că în acest an va obține un profit net de 1,824 miliarde de lei, mai mare cu 32% decât cel înregistrat anul trecut, respectiv 1,382 miliarde de lei, potrivit unor documente postate pe site-ul companiei și analizate de AGERPRES. Investițiile incluse în bugetul propus pentru anul 2021 sunt în valoare de 3,319 milioane de lei, în plus cu 3,5% față de investițiile de anul trecut, respectiv 3,206 milioane de lei. Veniturile din vânzări vor ajunge la 15,875 miliarde de lei, în creștere cu 3% față de anul anterior, când au fost 15,437 miliarde de lei. "Veniturile din vânzări aproximativ la nivelul actual din 2020 ca urmare a creșterii prețurilor mărfurilor și volumelor de vânzări de energie electrică și de produse petroliere, efect parțial redus ca urmare a scăderii volumelor de vânzări de gaze naturale", explică reprezentanții companiei. Aceștia se așteaptă ca rezultatul din exploatare în 2021 să beneficieze de pe urma îmbunătățirii mediului de piață, de creșterea cererii pentru energie electrică și produse petroliere și de continuarea programelor de optimizare a costurilor. Producția de hidrocarburi bugetată este de 45,8 milioane bep, vânzările de gaze sunt de 41,9 TWh și vânzările de produse rafinate sunt estimate la 4,7 milioane tone. Reprezentanții OMV Petrom arată că, în România, producția zilnică de hidrocarburi este estimată să se situeze la 125,6 kboe/d, în scădere cu 9% comparativ cu 2020. Această scădere reflectă, în principal, declinul natural și vânzarea de zăcăminte. Cererea de gaze naturale se estimează că va fi relativ similară cu cea din 2020. Vânzările de gaze naturale ale companiei sunt preconizate să scadă cu 26,5% față de 2020, ca urmare a reducerii producției proprii și schimbării reglementărilor legislative pe piața gazelor naturale. Prețul gazelor este așteptat să fie mai mic decât anul trecut. "În același timp, ne așteptăm ca cererea de energie electrică sa fie peste nivelul din 2020. (...) Producția netă de energie se așteaptă să crească cu 18,7% comparativ cu 2020, ca urmare a îmbunătățirii condițiilor de piață", au menționat responsabilii OMV Petrom. Vânzările de produse rafinate se estimează să atingă 4,7 milioane de tone în 2021, reflectând așteptările cu privire la creșterea cererii pe piața internă. Compania menționează, de asemenea, că este programată o oprire de două săptămâni pentru centrala de la Brazi în al doilea trimestru al anului, pentru întreaga capacitate. "Ca urmare a procesului de transfer a zăcămintelor marginale și a creșterii deprecierii, nivelul mijloacelor fixe înregistrează o ușoară scădere comparativ cu 2020. Se estimează o ușoară scădere a capitalurilor proprii ca urmare a propunerii de păstrare a unui nivel constant cu anul anterior a dividendelor de plată, aproape de nivelul planificat al profitului net", conform documentelor companiei. Bugetul propus pentru acest an va fi supus spre aprobare în Adunarea Generală a Acționarilor din data de 27 aprilie 2021.

Tinerii fermieri vor putea lua fonduri europene de 100 de milioane de euro

u alocările maxime pentru un proiect vor crește de la 50.000 de euro la 70.000 de euro, a anunțat Adrian Oros, ministrul Agriculturii

Suma alocată în perioada de tranziție, 2021-2022, pentru instalarea tinerilor fermieri se ridică la 100 de milioane de euro, în condițiile în care prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020 au fost prevăzute pe această măsură fonduri totale de 476 de milioane de euro, potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Oros. Pe măsură - sM6.1 "Instalarea tinerilor fermieri" - în perioada de tranziție vor crește alocările maxime pentru proiecte, de la 50.000 la 70.000 de euro pentru exploatațiile care integrează în planul de afaceri, operațiuni de condiționare procesare și/sau agricultura ecologică, pentru exploatațiile cu dimensiunea economică între 30.000 și 50.000 SO (Standard Output - producție standard n.r.) și de la 40.000 la 60.000 de euro pentru exploatațiile între 12.000 și 29.999 SO. "Criteriile de selecțiile sau introducerea unor noi criterii de selecție având în vedere o coerență internă la nivelul finanțărilor din sectorul agricol în perioada de tranziție sunt următoarele: dacă în planul de afaceri este cuprinsă și activitatea de protecție a mediului precum gestionarea eficientă gunoiului de grajd sau agricultura de precizie, de asemenea, principiul integrării în cadrul planului de afaceri a construirii și modernizării de clădiri cu destinație agroalimentară, a achiziției de echipamente în vederea creșterii performanței economice, și constituie un avantaj principiul apartenenței la o forma asociativa", a anunțat, recent, ministrul Agriculturii. Programul de tranziție, 2021-2022, are alocate fonduri totale de 6,2 miliarde de euro, din care trei miliarde de euro plăți directe și 3,2 miliarde de euro din pilonul II destinat măsurilor de investiții. Din această sumă, 2,56 miliarde de euro provin din PNDR 2020 la care se adaugă 700 de milioane de euro din instrumentul de redresare al UE (EURI).

Doar 45% din angajații industriei jocurilor de noroc vor să se vaccineze anti-Covid

45% din angajații din industria pariurilor și jocurilor de noroc spun că s-ar vaccina anti-Covid, în timp ce 33% sunt reticenți la vaccinare, iar 22% nu s-au hotărât, arată un studiu făcut de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), la comanda industriei jocurilor de noroc din România. "Un studiu derulat de IRES – la comanda industriei jocurilor de noroc din România – scoate în evidență că 45% din respondenți vor să se vaccineze, 33% sunt reticenți la vaccinare, iar 22% nu s-au hotărât până la momentul desfășurării sondajului. Dintre cele 3 vaccinuri folosite, 1 din 3 respondenți preferă Pfizer, iar 1 din 10 nu are nicio preferință", relevă studiul. Indecișii au ca principale argumente: teama de reacții adverse, îngrijorări privind siguranța și eficiența vaccinului împotriva COVID-19. Scepticii sunt marcați de neîncredere în autorități și în companiile farmaceutice. "Angajatorii sunt un punct de referință pentru mulți angajați. Membrii familiei, angajatorii și colegii sunt primele trei categorii de persoane despre care indecișii cred că ar putea să-i convingă să se vaccineze împotriva COVID-19. Aproape două treimi din angajați ar fi dispuși să primească mai multe informații despre vaccinarea împotriva COVID-19 de la angajatori", spun realizatorii studiului. Interdicțiile de pe durata pandemiei au afectat major respondenții, 8 din 10 angajați ai industriei jocurilor de noroc spun că au fost afectați în ultimul an. 91% dintre cei care s-au declarat afectați au spus că au fost în șomaj tehnic, iar 87% au declarat că le-au fost reduse semnificativ veniturile. Imposibilitatea de a călători, schimbarea condițiilor de lucru și imposibilitatea de a lucra full time sunt alte consecințe ale pandemiei. "După un an de la instituirea stării de urgență pe fondul pandemiei de COVID-19, care a determinat restricționarea unei părți semnificative a activităților cotidiene, industria jocurilor de noroc din România - alături de IRES, a realizat un sondaj de opinie în rândul angajaților din acest sector. Studiul a urmărit evaluarea gradului de informare și percepției angajaților cu privire la campania de vaccinare anti-COVID-19, disponibilitatea acestora de a se vaccina, precum și determinarea modului în care pandemia le-a afectat viața profesională și personală. Datele arată că există o nevoie reală de informare cu privire la vaccinurile anti-COVID-19. Principalele informații de interes pentru populație sunt legate de: modul în care vaccinurile au fost testate (studii clinice), gradul de incidență și gravitatea efectelor adverse, eficiența lor, durata imunizării", se menționează în studiu.

Hanga (BVB): A fi investitor nu înseamnă un full time job

Investitorii nu sunt o specie aparte, iar investitor poate fi oricine, putem fi noi toți, a declarat, luni, președintele Bursei de Valori București (BVB), Radu Hanga, menționând că a fi investitor nu înseamnă a avea sume colosale. "Cel mai important mesaj pe care vrem să-l transmitem este acela că investitorii nu sunt o specie aparte. Investitor poate fi oricine, investitori putem fi noi toți. A fi investitor nu înseamnă a avea sume colosale. Se pot investi și sume mai mici. A fi investitor nu înseamnă un full time job. Nu înseamnă a fi mereu conectat. Nu înseamnă să cumperi și să vinzi în fiecare zi. A investi este un proces pe termen lung și în același timp a investi nu este un proces complicat. A investi nu este doar despre bani. Înseamnă a te gândi la viitorul tău, a economisi, a-ți plasa banii nu doar în depozite bancare ci și în companii, în afaceri care ți se par interesante, afaceri pe care probabil le întâlnești în fiecare zi și care crezi că o să se dezvolte, în viitorul cărora crezi. Cel mai important din punctul meu de vedere este faptul că investiția îți poate schimba modul de a gândi", a spus Radu Hanga, la deschiderea oficială a ședinței de tranzacționare, la debutul campaniei Global Money Week, dedicată promovării educației financiare în rândul copiilor și tinerilor. El a oferit și câteva exemple. Astfel dacă cineva a investit în acțiunile Electrica, Transelectrica sau Nuclearelectrica atunci când achită factura de energie electrică o parte din banii achitați se întorc la investitor. La fel se întâmplă cu factura de gaz dacă a investit în Romgaz sau în Transgaz. Exemplele au continuat cu companii din alte sectoare. Hanga a spus că sunt aproape 400 de companii listate la Bursa de Valori București iar 66.000 de investori au conturi deschise la BVB, dintre care 12.000 au fost deschise anul trecut. "Ne bucurăm să celebrăm și noi astăzi împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară și cu toți prietenii noștri debutul Global Money Week, o amplă campanie globală dedicată promovării educației financiare în rândul copiilor și tinerilor. Campania este susținută și de către OECD International Network on Financial Education iar anul acesta se desfășoară sub sloganul "Take care of yourself, take care of your money", "Ai grijă de tine, ai grijă de banii tăi"", a afirmat Radu Hanga.


Peste 8.600 de femei au primit 360 de milioane de euro din fonduri UE pentru agricultură

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale(AFIR) a finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) proiectele dezvoltate de 8.610 beneficiari femei, cu fonduri europene nerambursabile în valoare de aproximativ 360 de milioane de euro, se arată într-un comunicat transmis luni de instituție. Cele mai multe investiții cu reprezentanți legali femei sunt finanțate prin intermediul submăsurii 6.1 (Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri). Astfel, 164 de milioane de euro au fost acordate către 4.000 de femei care s-au instalat ca tineri fermieri. Potrivit datelor transmise joi de ministerul Agriculturii, pentru perioada de tranziție 2021- 2022, fermierii pot accesa suma de 100 de milioane de euro pentru această submăsură.  Pentru dezvoltarea fermelor mici (submăsura 6.3), AFIR a acordat finanțare în valoare totală de aproximativ 58 milioane de euro pentru 3.857 de beneficiari femei. Pentru perioada 2021-2022 pentru această măsură s-a mai alocat 87 de milioane de euro. Pentru dezvoltarea exploatațiilor agricole și pomicole, AFIR a finanțat investiții realizate de 275 de femei. Valoarea totală a proiectelor finanțate în cadrul submăsurilor 4.1 și 4.1a este de 92 de milioane de euro. Pentru perioada de tranziție, fermierii mai pot accesa încă 760 de milioane de euro pentru exploatațiile agricole. Sprijin pentru înființarea de activități non-agricole în zone rurale (pensiuni agroturistice, ateliere meșteșugărești, coafor, servicii diverse) au obținut 362 de femei, în cadrul submăsurii 6.2. Valoarea totală a investițiilor non-agricole finanțate de AFIR se ridică la 22,4 milioane euro. Tot prin PNDR 2020, au primit sprijin financiar pentru crearea și dezvoltarea în mediul rural de activități non-agricole 112 femei, valoarea finanțărilor obținute fiind de peste 20 de milioane de euro. Aceste finanțări acordate prin submăsura 6.4 au acoperit investiții foarte diverse, de la pensiuni agroturistice, cabinete veterinare, fabricarea produselor textile, activități meșteșugărești și până la service-uri auto.

97% dintre români utilizează un smartphone

În România există peste 26 de milioane de conexiuni mobile, adică 135,6% raportat la populația țării, iar 97% dintre români utilizează un smartphone, potrivit unui raport citat de Telekom România, care arată că peste 40% dintre români utilizează actualul telefon mobil pentru o perioadă de cel puțin doi ani. "În România există peste 26 milioane de conexiuni mobile, 135,6% raportat la populația țării, iar 97% dintre români utilizează un smartphone, potrivit raportului Hootsuite: Digital 2021 despre situația mediului digital la nivel global, dar și aplicat pe fiecare țară în parte. Conform unui sondaj online derulat pe website-ul Telekom Romania în perioada 10-11 martie 2021, la care au participat 9.905 respondenți, brandul de telefoane mobile utilizat de majoritatea clienților Telekom este Samsung, care a înregistrat peste jumătate din totalul opțiunilor exprimate (58,5%)", arată compania. Pe poziția a doua se află Huawei, cu un procent de 20,9%, urmat de Apple cu 9,7% dintre preferințe și Xiaomi cu 4,2% voturi. La categoria „Alte branduri de telefoane utilizate”, care a înregistrat un procent de 6,7%, clienții Telekom au indicat Nokia, Motorola, Oppo, HTC, LG, Allview, Asus, iHunt, Sony, Alcatel, Lenovo.

Indicele ROBOR la 3 luni a rămas la 1,70%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a rămas luni la 1,70%, potrivit datelor publicate de instituție. Indicele ROBOR la 6 luni a scăzut de la 1,74% la 1,73%. Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, în ședința de luni, 15 martie 2021, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an. BNR a mai decis menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an. De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. Valoarea IRCC, aferentă perioadei ianuarie-martie 2021, este de 1,88%, în declin de la nivelul de 2,17% în trimestrul patru al anului 2020.

Telegram lansează apelurile de voce fără limită de participanți

Apelurile de voce pot fi acum folosite în cadrul canalelor de Telegram, pentru un număr nelimitat de oameni. După ce, în decembrie, Telegram lansa, în sfârșit, apelurile de voce, care deveneau atunci disponibile pentru discuțiile individuale și grupuri, acum, serviciul de comunicare deținut de Pavel Durov lansează apelurile de voce pentru canalele de discuții. Canalele de discuții sunt o caracteristică definitorie a Telegram, care nu are corespondent în WhatsApp, Signal sau alte aplicații similare. La grupurile de discuții pot participa un mare număr de utilizatori, organizați în jurul unui anumit subiect ori pasiuni. În cazul canalelor, la apelurile de voce pot participa un număr nelimitat de utilizatori. Telegram spune că acestea pot fi folosite de canalele cu milioane de participanți și se pot adăuga, pe bază de invitație, utilizatori noi. Apelurile audio pot fi și înregistrate, dacă administratorii canalelor vor să folosească această facilitate. Înregistrările rămân disponibile în cadrul canalului și pot fi ascultate, ulterior, de orice participant.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.