Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Eforie Nord a luat locul stațiunii Mamaia în clasamentul zonelor preferate de români

Ziarul de Vrancea
12 iul 2022 666 vizualizări

Stațiunea este preferată datorită unităților de cazare în regim all inclusive

Eforie Nord a luat locul stațiunii Mamaia în clasamentul zonelor preferate de români pentru vacanța la Marea Neagră, potrivit unei analize realizate de un tur-operator. Astfel, cu o creștere de 30% a numărului de turiști în comparație cu aceeași perioadă a anului 2019, Eforie Nord conduce, în acest sezon, topul stațiunilor preferate, fiind principala opțiune de vacanță mai ales a familiilor cu copii datorită unităților de cazare în regim all inclusive din stațiune. De altfel, potrivit datelor centralizate de Litoralulromanesc.ro, stațiunile din sudul litoralului atrag un număr mai mare de turiști în acest sezon estival comparativ cu aceeași perioadă din 2019, an de referință în turismul autohton. "Privit în ansamblu, litoralul autohton rămâne o destinație căutată de români; de pildă, noi, ca tur-operator, suntem cu 40% peste vânzările din 2019 și cu 20% peste cele din 2021. Dar fenomenul la care asistăm este, în esență, o 'deplasare a plăcilor tectonice' pentru că în vreme ce la Mamaia se cazează mai puțini turiști, crește numărul celor care aleg sudul litoralului, Eforie Nord fiind stațiunea cea mai solicitată", a subliniat Ionuț Nedea, CEO Litoralulromanesc.ro. Potrivit acestuia, proiectul de lărgire a plajelor în Mamaia a fost gestionat de autorități exclusiv ca un proiect de mediu, nu și unul în avantajul turiștilor. De asemenea, taxa de parcare descurajează turiștii. "În primul rând, proiectul de lărgire a plajelor în Mamaia a fost gestionat de autorități exclusiv ca un proiect de mediu, nu și unul în avantajul turiștilor. Partea bună este că anul acesta, spre deosebire de vara trecută, operatorii de plaje au intervenit astfel că nisipul e mai fin, intrarea în apă e mai lină, există șezlonguri și umbreluțe. În al doilea rând, măsurile autorităților locale, cum e taxa de parcare, descurajează turiștii. Noi am avut oferte de cazare cu 100 de lei pe noapte, aproape cât costă o zi de parcare la Mamaia. Totuși, turiștii trebuie să știe că multe hoteluri au parcări proprii, iar în majoritatea cazurilor, numărul locurilor este suficient pentru cei cazați acolo", a menționat Ionuț Nedea. Potrivit analizei, în sudul litoralului, zona Neptun-Olimp înregistrează cel mai mare plus ca volum de turiști, cu o creștere de 35% față de perioada pre-pandemică. De asemenea, stațiunea Saturn e pe creștere, cu aproximativ 30 de procente mai mult în raport cu 2019, în vreme ce Venus înregistrează un avans de 12%. În schimb, Jupiter este singura stațiune din sudul litoralului pe minus, cu o scădere de aproximativ 13 procente față de 2019. Explicația, afirmă Ionuț Nedea, stă în politica tarifară practicată de unii hotelieri în acest an.

Petre Daea vorbește de mărirea capacității de irigare

u declarațiile au fost făcute în ședința de Guvern

Ministrul Agiculturii, Petre Daea a declarat, miercuri, în ședința de Guvern, că imediat după depunerea jurământului la Palatul Cotroceni a plecat pe teren pentru a verifica efectele secetei și că a reușit să meargă în 10 județe. Ministrul a arătat că a dispus la fața locului să continuăm și să mărim capacitatea de irigare acolo unde putem efectiv, prin suplimentarea de agregate. ”Actul răspunderii guvernamentale m-a îndemnat să folosesc prima secundă de timp pentru a vedea la fața locului ce se întâmplă. Motiv pentru care, după îndeplinirea formală a actului constituțional de a depune jurământul (..) spuneam că este necesar să văd la fața locului ce se întâmplă, știind că în informările pe care le primeam de la instrituțiile de specialitate, seceta pedologică în România era și este o realitate. Dar inginerul agronom trebuie să se ducă acolo și să vadă care este suferința plantei. Din acest punct de vedere, am putut, de vineri după amiază până luni după amiază am putut să văd 10 județe, Călărași, Galați, Brăila, Vrancea, Vaslui, Iași, Botoșani, Neamț, Bacău, Buzău”, a spus ministrul Daea. El a arătat că, la fața locului s-au desprins trei concluzii principale, și anume că toate culturile care sunt în sistem irigabil au o stare de vegetație corespunzătoare, și, cu alte cuvinte, există perspectiva producției. Petre Daea a mai spus că, pe suprafețele în afara sistemului de irigații, sunt două situații distincte: un grad de afectare generat, pe areale mici, unde ploile nu au putut satisface pretenția plantelor și aici avem de-a face cu o compromitere totală în mod deosebit pentru culturile de primăvară: porumbul și floarea soarelui, iar în alte zone sunt grade diferite de afectare. ”Am dispus la fața locului, intrând în tiparul juridic pe care îl avem la dispoziție, să continuăm și să mărim capacitatea de irigare acolo unde putem efectiv prin suplimentarea de agregate în așa fel încât să creăm niveluri de exploatare pentru a putea împinge apa și a ajunge la rădăcina plantei”, a afirmat Daea.

Producția industrială a scăzut cu 0,8% în primele cinci luni ale anului

Producția industrială a scăzut cu 0,8% ca serie brută și cu 2,4% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în primele cinci luni ale anului, față de perioada similară a anului trecut, arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS). ”În perioada 1.I – 31.V.2022, comparativ cu perioada 1.I – 31.V.2021, producția industrială (serie brută) a scăzut cu 0,8%, ca urmare a scăderilor producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-6,1%) și industriei extractive (-4,4%). Industria prelucrătoare a crescut cu 0,3%. Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în perioada 1.I – 31.V.2022, comparativ cu perioada 1.I – 31.V.2021, a fost mai mică cu 2,4%, ca efect al scăderilor din cele trei sectoare industriale: producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-5,8%), industria extractivă (-4,3%) și industria prelucrătoare (-1,2%)”, arată datele INS. În luna mai 2022, producția industrială (serie brută) a crescut față de luna precedentă cu 10,1%, creștere susținută de toate cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (Â12,2%), industria extractivă (Â1,1%) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (Â0,4%). Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a scăzut față de luna precedentă cu 0,1%, ca efect al scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare (-2,3%) și industria extractivă (-1,7%).

Elon Musk, dat în judecată de Twitter, care vrea să-l oblige să cumpere platforma de socializare

Twitter l-a dat în judecată pe Elon Musk, pentru a-l obliga pe CEO-ul Tesla să-și respecte angajamentul de a cumpăra rețeaua de socializare, potrivit unei înțelegeri încheiate în aprlie, care estima valoarea grupului californian la 44 de miliarde de dolari, potrivit unui document consultat de AFP. Un judecător de la o curte specializată în dreptul afacerilor, din statul Delaware, în estul Statelor Unite, urmează să stabilească astfel dacă multimiliardarul poate sau nu să rupă acordul de achiziție, care prevede despăgubiri în valoare de un miliard de dolari în cazul unei ruperi a acordului. ”Strategia ieșirii lui Elon Musk este un model de ipocrizie” și ”un model de rea-credință”, acuză avocații platformei, care par hotărâți să lupte. ”După ce a montat un întreg spactacol pentru a face din Twitter o țintă și după ce a propus și apoi a semnat un acord de fuziune, Musk lasă impresia că ar crede că este liber - în pofida faptului că orice parte este angajată printr-un contract, conform legii în Delaware - să se răzgândească, să defăimeze întreprinderea, să-i perturbe activitățile, să-i distruga valoarea acțiunilor și să se spele pe mâini”, denunță ei într-un document judiciar consultat de AFP. Capriciosul antreprenor a achiziționat capital Twitter la începutul anului, după care și-a anunțat intenția de a cumpăra platforma de socializare - pe care o consideră prea ”cenzurată” -, în interesul democrației. Pentru a-și justifica decizia unilaterală, de vineri, de a pune capăt acordului, avocații săi au dat asigurări că Twitter nu a furnizat toate informațiile cerute despre conturile neautentice actve de pe rețea și că au minimizat numărul spamurilor. Însă Twitter consideră că acest ”comportament al lui Musk confirmă pur și simplu faptul că el voia să iasă dintr-un contract pe care l-a semnat liber și să facă rău Twitter în același timp”. ”Oh, ironie, lol”, a reacționat marți, pe Twitter, Elon Musk.

Amazon a își supune angajații la presiuni greu de îndurat

Amazon a emis în decurs de un an 13.000 de avertismente disciplinare la un singur depozit din SUA, la care lucrau 5.300 de angajați, potrivit unor documente interne care arată presiunea la care sunt supuși lucrătorii companiei și care a alimentat eforturile de sindicalizare ale acestora, relatează Reuters. Înregistrările și interviurile cu foști și actuali angajați demonstrează presiunea enormă cu care se confruntă lucrătorii Amazon pentru a îndeplini sarcinile la fel de precis și rapid pe cât o cere compania - creând un mediu despre care unii lucrători au declarat pentru Reuters că a alimentat eforturile de sindicalizare în întreaga țară. În martie, lucrătorii din Staten Island au votat pentru a deveni primul depozit sindicalizat al Amazon din Statele Unite, iar personalul din peste 100 de alte unități din întreaga țară încearcă să le urmeze exemplul, potrivit Amazon Labor Union, un grup de muncă independent format în aprilie 2021. Amazon, cel mai mare retailer online din Statele Unite, a dezvăluit aceste informații ca răspuns la o plângere a Consiliului Național pentru Relații de Muncă (NLRB), cu privire la concedierea unui lucrător, Gerald Bryson, în aprilie 2020. Multe dintre aceste documente au fost, de asemenea, incluse într-un proces separat și în curs de desfășurare al instanței federale,în care NLRB a încercat să oprească ceea ce a numit ”practicile flagrante de muncă incorecte” ale Amazon, acțiuni pe care compania le-a negat în actele instanței. Într-o declarație, Amazon a spus că obiectivele pe care le stabilește sunt ”corecte și bazate pe ceea ce realizează de fapt majoritatea echipei”. Compania spune că oferă mai multe laude lucrătorilor decât critici. ”Oferim o mulțime de feedback angajaților pe parcursul anului pentru a-i ajuta să reușească și să ne asigurăm că înțeleg așteptările”, a spus Amazon.

Prețul petrolului Brent a scăzut sub 100 de dolari pe baril

Prețul petrolului Brent, de referință global, a scăzut marți cu 7 dolari, la sub 100 de dolari pe baril, din cauza aprecierii dolarului, a reducerii cererii în China, care este cel mai mare importator de țiței, din cauza Covid-19, și a temerilor tot mai mari de încetinire a economiei globale, transmite Reuters. Scăderea bruscă a urmat unei luni de tranzacționare volatilă, în care investitorii au vândut poziții pe piața petrolului, din cauza temerilor că creșterile agresive ale ratelor dobânzii pentru a opri inflația vor declanșa o recesiune economică care va reduce cererea de petrol. Contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 6,87 dolari, sau cu 6,4%, la 100,22 dolari pe baril până la ora 16:15 GMT (19:15 ora României), după ce în timpul ședinței a coborât sub 100 de dolari pe baril.. Cotația țițeiului U.S. West Texas Intermediate a scăzut cu 7,36 dolari, sau cu 7%, la 96,74 dolari pe baril. Prețurile petrolului se confruntă cu o presiune extremă, ”în timp ce continuă atitudinile defensive, încrederea consumatorilor fiind încă scăzută, împreună cu o reapariție a Covid-19 în China”, a declarat Dennis Kissler, vicepreședinte senior pentru tranzacții la BOK Financial.

Spotify cumpără jocul online Heardle

Serviciul suedez de streaming muzical Spotify a cumpărat jocul online Heardle, pe care-l va folosi ca un instrument pentru descoperirea muzicii și atragerea utilizatorilor în cadrul platformei. Heardle, un joc online lansat pe ideea și după succesul înregistrat de Wordle, a fost achiziționat de Spotify. Compania suedeză a făcut publică achiziția, însă nu a spus și care a fost valoarea tranzacției. Heardle este un joc online similar Wordle, doar că, în loc de cuvine, utilizatorii trebuie să recunoască melodii după ce ascultă începutul și alte câteva fragmente ale acestora. La fel ca în cazul Wordle, există cel mult șase încercări. Spotify spune că va folosi Heardle ca un instrument pentru descoperirea muzicii. Melodiile descoperite de cei care joacă Heardle vor trimite utilizatorii pe Spotify să le asculte. Înainte de această achiziție, link-urile duceau către SoundCloud. În acest fel, Spotify nu doar că își va ține propriii abonați pasionați de muzică în cadrul platformei, însă speră să atragă și noi adepți, care joacă Heardle și, după ce descoperă o melodie, intră pe Spotify, unde eventual își fac și cont.

Apple nu mai lucrează cu Jony Ive, designerul preferat al lui Steve Jobs

Jony Ive și Apple, companie pentru care a lucrat aproape trei decenii înainte să-și înființeze propria firmă, au decis să nu mai prelungească colaborarea începută în momentul în care acesta a plecat de la Apple. Designerul preferat al lui Steve Jobs a plecat de la Apple în 2019 și și-a înființat propria firmă de design, numită LoveFrom. Apple era atunci clientul principal al LoveFrom, după semnarea unui contract de peste 100 de milioane de dolari. Contractul era, însă, destul de restrictiv în ceea ce privește activitatea LoveFrom. De exemplu, Apple putea să blocheze colaborările noii firme cu companii rivale. Acum, la trei ani distanță după ce Jony Ive a plecat de la Apple și a înființat LoveFrom, cele două părți au decis că nu mai este cazul să prelungească colaborarea. Apple nu mai este clientul principal al LoveFrom, iar compania lui Ive are acum libertate completă în alegerea clienților. Conform The New York Times, se pare că în cadrul Apple executivii deveniseră nemulțumiți de cât de mulți bani se duc către compania lui Ive și de faptul că mai mulți designeri au ales să plece și să lucreze pentru acesta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.