Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Ce măsuri au fost agreate în coaliție pe Codul Fiscal

Ziarul de Vrancea
27 iun 2022 566 vizualizări

Se măresc accizele la alcool și tutun u TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr și impozit de 40% pentru jocurile de noroc u nu se introduce alte taxe noi și nici impozitul progresiv

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, le-a prezentat liberalilor reuniți în ședința BPN discuțiile din interiorul coaliției privind modificarea Codului Fiscal, potrivit unor surse, mai multe măsuri fiind agreate de principiu, precum mărirea accizelor la alcool și tutun, TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr și impozit de 40% pentru jocurile de noroc și creșterea impozitării dividendelor de la 5% la 8%, au declarat surse liberale pentru News.ro. Ciucă a mai spus că nu se va introduce impozitul progresiv, liberalii susținând în continuare cota unică, și nici nu vor fi introduse taxe noi. Președintele PNL le-a transmis colegilor din partid că în coaliție s-a aprobat eliminarea unor excepții din Codul Fiscal, necesare pentru ajustarea fiscală. Astfel, s-a convenit mărirea accizelor la alcool și tutun, TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr și impozit de 40% pentru jocurile de noroc. De asemenea, o măsură pe c are s-a ajuns la un acord este scutirea de impozit pentru salariile din agricultură și construcții, prin scăderea pragului de la 30.000 la 10.000 de lei. O altă măsură este creșterea impozitării dividendelor de la 5% la 8%, inclusiv pentru companiile de stat. PSD propusese, în coaliție, un impozit între 10 și 16 la sută pentru impozitarea dividendelor. Nicolae Ciucă a spus în ședință că PNL nu sustine si nu va fi de acord cu introducerea de taxe suplimentare, astfel că ideea PSD privind taxa de solidaritate nu se va aplica. Președintele PNL le-a spus colegilor că Guvernul va încerca să atragă investitori, în condițiile în care investițiile directe au crescut cu 34%. 

Românii țin în bănci puțin peste 481 miliarde lei

u așa arată ultimele date publicate de către BNR

Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în luna mai 2022 cu 0,1% față de luna anterioară, până la nivelul de 481,079 miliarde lei, iar față de aceeași perioadă a anului anterior s-au majorat cu 10,4% (-3,6% în termeni reali), arată datele Băncii Naționale a României (BNR). Creditul guvernamental a înregistrat o scădere în luna mai 2022 cu 0,9% față de luna aprilie 2022, până la 163,631 miliarde lei. În raport cu mai 2021, acesta a crescut cu 1,7 (-11,2% în termeni reali). ”Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în luna mai 2022 cu 0,1% față de luna anterioară, până la nivelul de 481,079 miliarde lei, iar față de aceeași perioadă a anului anterior s-au majorat cu 10,4% (-3,6% în termeni reali). Depozitele în lei ale rezidenților, cu o pondere de 62,7% în totalul depozitelor clienților neguvernamentali, au crescut cu 0,5% față de luna aprilie 2022, până la 301,437 miliarde lei. Comparativ cu luna mai 2021, acestea au crescut cu 6,2% (-7,2% în termeni reali)”, arată datele BNR. Depozitele în lei ale gospodăriilor populației au scăzut cu 1% față de luna anterioară, până la 156,582 miliarde lei și cu 0,2% (-12,8% în termeni reali) față de aceeași perioadă a anului anterior. Depozitele în lei ale altor sectoare (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare) au crescut cu 2,2% (până la 144,854 miliarde lei) față de luna precedentă, iar față de luna mai 2021 au înregistrat o creștere de 14,2 (-0,3% în termeni reali). Depozitele în valută ale rezidenților, exprimate în lei, reprezentând 37,3% în volumul total al depozitelor clienților neguvernamentali, s-au diminuat cu 0,6% față de luna aprilie 2022, ajungând până la nivelul de 179,642 miliarde lei (exprimate în euro, acestea au scăzut cu 0,5%, până la 36,342 miliarde euro). Comparativ cu luna mai 2021, indicatorul exprimat în lei a crescut cu 18,1% (17,5%, în cazul exprimării indicatorului în euro). Depozitele în valută ale gospodăriilor populației, exprimate în lei, s-au diminuat cu 0,4% față de luna aprilie 2022, până la 126,464 miliarde lei (exprimate în euro, acestea au scăzut cu 0,3%, până la 25,584 miliarde euro). Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, creșterea acestui indicator exprimat în lei a fost de 15,3% (14,8%, în cazul exprimării indicatorului în euro).

BRI: Băncile centrale trebuie să crească dobânzile ”rapid și hotărât”

Banca pentru Reglemente Internaționale (BRI) a cerut ca ratele dobânzilor să fie majorate ”rapid și hotărât”, pentru a preveni transformarea inflației în ceva și mai problematic, transmite Reuters. BIR, organizație a băncilor centrale mondiale, cu sediul în Elveția, și-a ținut reuniunea anuală în ultimele zile, unde reprezentanții unor bănci de top s-au întâlnit pentru a discuta despre dificultățile lor actuale și despre unul dintre cele mai tulburi începuturi de an pentru piețele financiare globale. Creșterea prețurilor energiei și alimentelor înseamnă că inflația în multe locuri este acum cea mai ridicată din ultimele decenii. Dar remediul obișnuit, de creștere a ratelor dobânzilor, mărește riscul recesiunii și chiar al temutei ”stagflații”, în stilul anilor 1970, în care creșterea prețurilor este cuplată cu o creștere economică scăzută sau negativă. ”Cheia pentru băncile centrale este să acționeze rapid și hotărât, înainte ca inflația să devină înrădăcinată”, a declarat Agustín Carstens, directorul general al BRI, ca parte a raportului anual post reuniune al organizației, publicat duminică. Carstens, fostul șef al băncii centrale a Mexicului, a spus că trebuie să acționeze ”în trimestrele viitoare”. BRI consideră că o aterizare economică soft - în care dobânzile cresc fără a declanșa recesiuni - este încă posibilă, dar acceptă că este o situație dificilă. ”Depinde în mare măsură de cât de permanente sunt aceste șocuri (inflaționiste). Dacă această înăsprire generează pierderi masive, generează corecții masive ale activelor și asta contaminează consumul, investițiile și locurile de muncă - desigur, acesta este un scenariu mai dificil”, a spus Carstens, adăugând că răspunsul piețelor financiare ar fi, de asemenea, crucial. Piețele financiare mondiale înregistrează deja una dintre cele mai mari vânzări din memoria recentă, deoarece băncile centrale importante, precum Rezerva Federală (Fed) a SUA - și de luna viitoare BCE - se îndepărtează de dobânzile scăzute record și de măsurile de stimulare consecutive din ultimii aproape 15 ani. Acțiunile globale au scăzut cu 20% din ianuarie, iar unii analiști calculează că titlurile de trezorerie ale SUA, reperul piețelor mondiale de împrumut, ar putea avea cele mai mari pierderi în prima jumătate a anului din 1788. Carstens a spus că avertismentele recente ale BRI cu privire la prețurile spumoase ale activelor înseamnă că actuala corecție ”nu este neapărat o surpriză completă”. Faptul că nu au existat ”perturbări majore pe piață” până acum a fost, de asemenea, liniștitor, a adăugat el.

Ciolacu, despre prețul carburanților: Suntem al doilea cel mai mic preț din Europa

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat că România are în prezent al doilea cel mai mic preț al carburanților din Europa, menționând că este deja un pas înainte faptul că vorbim de o predictibilitate pe trei luni în care acest preț să nu mai crească. Marcel Ciolacu a fost întrebat, luni, cum vede situația prețului la carburanți în condițiile în care social-democrații veniseră cu o soluție, iar Guvernului a adoptat o altă măsură.  “Suntem într-o dinamică și am văzut că în șase luni de zile au fost până acum trei pachete. E normal să avem păreri divergente. Noi am venit cu propunerea cu plafonarea, am văzut ieri, la summitul G7, pe comuniștii de americani și de francezi care au venit la fel cu plafonarea prețului la petrol, dar o presupun că ei au dreptul să fie comuniști. S-a venit cu această măsură cu cinci lei la 10 litri, în care să fie jumătate susținut de către statul român, jumătate de către companii. Vreau să vă spun că în acest moment suntem al doilea cel mai mic preț din Europa. Faptul că deja vorbim de o predictibilitate pe trei luni de zile în care prețul la carburanți să nu mai crească, deja este un pas înainte. Repet, totul este în dinamică și vom vedea ce măsuri vor mai trebui impuse. Această abordare de la summitul G7 îmi arată că și de această dată noi am venit cu varianta cea mai potrivită”, a declarat Marcel Ciolacu.  El a precizat că în legătură cu acest subiect se caută o soluție unitară la nivel european.  “Am avut o discuție la Bruxelles și cu comisarii europeni social-democrați și cu primi-miniștrii social democrați, inclusiv cu cancelarul Germaniei, și se caută totuși o soluție unitară la nivel european. Este și normal să fie acest lucru pentru că altfel fiecare abordare a fiecărui stat duce la o concurență neloială în interiorul Uniunii Europene”, a explicat liderul PSD.  El a menționat că plafonarea rămâne singura soluție în privința prețului la carburanți dacă se intră din nou într-o zonă nepredictibilă.  “Rămân la părerea că dacă se intră iarăși într-o zonă nepredictibilă, plafonarea rămâne singura soluție, la fel cum a fost și la energiei, unde s-a venit cu compensare”, a mai transmis Marcel Ciolacu.

Cinci sau șase variante pentru funcția de ministru al Agriculturii

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a anunțat că partidul pe care îl conduce are cinci sau șase variante pentru funcția de ministru al Agriculturii - rămasă vacantă după demsiai lui Adrian Chesnoiu, aflat în vizorul DNA - el afirmând că Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii pe vremea când social-democrații erau conduși de Liviu Dragnea, a fost propus unii colegi pentru acest post. Ciolacu a declarat, luni, că Adrian Chesnoiu a avut abordarea corectă, demisionând din funcție după anunțul potrivit căruia este cercetat de către DNA.  “Îl felicit pentru acest gest și această abordare corectă. Cu toții suntem vremelnici în anumite funcții și trecători pe acest pământ. Normal că Adrian era un foarte bun specialist, recunoscut de către toată lumea, atât la Bruxelles, cât și de către fermieri, agricultori. Este un moment delicat pentru Adrian, dar cu abordarea pe care a avut-o și sper că lucrurile să grăbească, să nu treneze acest dosar mai mult decât trebuie în anumite zone, să fie trimis cât mai repede în judecată, își va dovedi nevinovăția”, a afirmat Ciolacu. Întrebat dacă va vota pentru ridicarea imunității lui Adrian Chesnoiu, liderul PSD a răspuns: “Categoric. E o decizie luată, mai ales că Adrian Chesnoiu ne-a rugat să facem acest lucru indiferent de poziția Comisiei juridice”.  El a mai fost întrebat dacă nominalizarea pentru funcția de ministru al Agriculturii va aparține tot organizației PSD Olt? “Nu știm, e o analiză pe care o să o avem. Cu certitudine va aparține Partidului Social Democrat. Avem vreo cinci sau șase variante. Am avut discuții telefonice și ieri la sediu, și alaltăieri la sediu cu colegii mei, din cele cinci, șase variante o să venim cât mai repede cu o propunere”, a transmis Ciolacu. Întrebat dacă Petre Daea ar putea reveni la Ministerul Agriculturii, liderul PSD a afirmat: “Este unul dintre numele propuse de către anumiți colegi. Vom vedea”.

Giganții energiei din Franța cer populației și companiilor limitarea consumului

Șefii marilor companii energetice din Franța au cerut duminică populației și întreprinderilor să limiteze imediat consumul de energie, pentru a se pregăti pentru o criză energetică care se profilează, transmite Reuters. ”Trebuie să lucrăm împreună pentru a ne reduce consumul și a recâștiga spațiu de manevră”, au declarat directorii generali ai Engie, EDF și Total, într-o scrisoare deschisă publicată înziarul săptămânal Journal du Dimanche. Scrisoarea semnată de Catherine MacGregor de la Engie, Jean-Bernard Levy de la EDF și Patrick Pouyanne de la TotalEnergies menționează scăderi puternice ale livrărilor de gaze din Rusia, precum și generarea limitată de electricitate din cauza problemelor de întreținere. Franța intenționează să-și umple depozitele de gaze până la începutul toamnei, a declarat joi premierul Elisabeth Borne. Centrele de stocare a gazelor din țară sunt în prezent pline în proporție de 59%. Invadarea Ucrainei de către Rusia a adus în atenție dependența Europei de gazele rusești, determinând o luptă pentru surse alternative de energie.

SpionațI cu ajutorul companiilor de telecomunicații

Experții în securitate cibernetică avertizează cu privire la un nou spyware, asemănător cu Pegasus, folosit de guverne pentru a spiona telefoanele propriilor cetățeni. Descoperit de experții de la Lookout, Hermit este un spyware dezvoltat de compania italiană RCS Labs, care ar fi fost deja cumpărat și folosit de guvernele din Italia și Kazakhstan. Hermit este un spyware modular, care descarcă funcții adiționale după ce ajunge pe telefonul victimei. Atacatorii folosesc un server C2 (comandă și control) pentru a ghida de la distanță spyware-ul. Acesta poate infecta atât smartphone-urile cu Android, cât și iPhone-urile, unde poate accesa lista apelurilor, mesajele, fotografiile și datele despre localizare. Interceptarea apelurilor și înregistrarea sunetului sunt și ele printre caracteristicile acestui spyware. În plus, Hermit poate obține controlul complet asupra telefoanelor cu Android, prin rootarea acestora. Nu doar că se deghizează drept o aplicație a unui operator mobil, însă, Google a identificat situații în care chiar aceste companii au ajutat guvernele să instaleze spyware-ul.

Ryanair: Sub 2% din zborurile companiei au fost afectate de grevă în weekend

Mai puțin de 2% din zborurile Ryanair programate între zilele de vineri și duminică au fost afectate de o grevă a personalului navigant, a declarat transportatorul irlandez low-cost, citat de Reuters. Sindicatele personalului navigant al Ryanair din Belgia, Spania, Portugalia, Franța și Italia au anunțat greve în weekend, iar echipajele din Spania vor face din nou grevă pe 30 iunie și 1-2 iulie. ”Mai puțin de 2% din cele 9.000 de zboruri ale Ryanair care au operat în acest weekend (24/25/26 iunie) au fost afectate de greve minore și slab sprijinite ale echipajelor”, a spus Ryanair într-un comunicat. Sindicatele au declarat că operatorul aerian irlandez nu respectă legislațiile locale ale muncii, care acoperă aspecte precum salariul minim, și au îndemnat conducerea să îmbunătățească condițiile de muncă. Ryanair, care a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că a negociat contracte de muncă care acoperă 90% din personalul său din Europa, spune că oferă personalului condiții competitive și echitabile. Compania nu se așteaptă la perturbări pe scară largă în această vară.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.