Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Dacia, cea mai bună creştere a vânzărilor din Franţa

Ziarul de Vrancea
3 ian 2014 1026 vizualizări
Vânzările Dacia au crescut anul trecut în Franţa cu 11%, la 93.800 autovehicule, cu o cotă de peste 5% din piaţă, marca românească intrând în top 5 producători, a anunţat grupul Renault

 "Dacia a devenit marca numărul 5 pe piaţa autoturismelor şi vehiculelor comerciale uşoare (LCV). Sandero este al treilea model din Franţa, iar noul Duster, lansat în octombrie 2013, este un succes major", se arată într-un comunicat al Renault privind vânzările de pe piaţa franceză în luna decembrie şi în 2013.

Dacia a înregistrat cea mai mare creştere anul trecut pe piaţa franceză şi s-a plasat pentru prima dată pe locul 5 pe piaţă pe ansamblul unui an întreg, fiind aproape de marca de pe locul al patrulea, notează Renault.

Pe segmentul autoturismelor, Dacia a înregistrat anul trecut vânzări de 89.844 unităţi în Franţa, în urcare cu 11,2% faţă de 2012, iar cota de piaţă a mărcii a avansat de la 4,2% la 5%. La nivel de grup, vânzările Renault au scăzut cu 0,7%, la 547.700 automobile şi vehicule comerciale uşoare, în timp ce cota de piaţă a urcat cu 1,2 puncte, la 25,4%.

Piaţa auto franceză a scăzut cu 7,1% în primele 11 luni ale anului trecut, la 1,615 milioane automobile livrate, potrivit datelor prezentate în luna decembrie de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile.

Vânzările Dacia în Uniunea Europeană au urcat în perioada ianuarie-noiembrie cu 21,1%, cea mai bună creştere în topul mărcilor, la 260.500 maşini.


Banca Transilvania a deschis o sucursală la Roma

Banca Transilvania (TLV) a deschis vineri o sucursală la Roma, prima unitate din Italia, care este destinată în special românilor din această ţară, atât persoane fizice, cât şi companii, a anunţat banca. "Extinderea în străinătate este o oportunitate de business pentru banca noastră. Relaţiile româno-italiene şi strategia pe care o avem pentru BT Italia vor contribui, cu siguranţă, la creşterea organică a băncii", a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, Horia Ciorcilă.

Clienţii Sucursalei Italia au la dispoziţie întreaga ofertă a Băncii Transilvania: depozite, credite, BT24 Internet Banking şi Mobile Banking, carduri, transferuri de bani, serviciul SMS Alert, Direct Debit, posibilitatea achitării facturilor pentru furnizorii din România etc. Pentru primii săi clienţi, oferta BT cuprinde, până la finalul lunii martie, trei pachete de produse gratuite. Adresa unităţii BT este Via Baldo degli Ubaldi nr.184 B, iar programul este de luni până vineri, între orele 8.00 şi 16.30, iar sâmbăta, între 8.30 şi 11.30.

Banca Transilvania a raportat pentru primele nouă luni ale anului trecut un profit net de 240,23 milioane lei (54,4 milioane euro), cu 9,5% mai redus decât nivelul din aceeaşi perioadă din 2012, iar activele totale au crescut cu 2,4%, la 30,28 miliarde lei.


Rezervele valutare la BNR au crescut în 2013 cu 1,3 miliarde de Euro 

Rezervele valutare la BNR au crescut anul trecut cu 1,32 miliarde euro, la 32,5 miliarde euro, după un plus de 111 milioane euro în decembrie, dar rezervele internaţionale (valute plus aur) au stagnat la 35,4 miliarde euro, din cauza scăderii valorii rezervei de aur, care se menţine la 103,7 tone.

În luna decembrie, BNR a consemnat intrări la rezerva valutară de 1,39 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice şi altele.

Concomitent, au fost contabilizate ieşiri de 1,28 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele. La capitolul plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăsesc rambursări de capital din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (pentru care Banca Naţională a României a rambursat circa 228 milioane echivalent euro, iar Ministerul Finanţelor Publice a rambursat circa 120 milioane echivalent euro).

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 2,9 miliarde euro, faţă de 4,2 miliarde euro în decembrie 2012.

 

Fiat va prelua integral Chrysler 

Fiat a convenit preluarea integrală a Chrysler într-o tranzacţie de 4,35 miliarde de dolari finanţată în cea mai mare parte de compania americană, transmite Bloomberg. Fiat va prelua participaţia de 41,5% din acţiunile Chrysler deţinută de un fond de asigurări de sănătate pentru pensionari controlat de influentul sindicat United Auto Workers. Grupul italian deţine deja 58,5% din acţiunile Chrysler, după ce a contribuit la salvarea de la faliment a companiei în urmă cu aproape 5 ani.

Fiat va plăti 1,75 miliarde în cash către fond la finalizarea tranzacţiei, iar Chrysler va contribui cu 1,9 miliarde de dolari prin distribuirea unui dividend special. În plus, Chrysler va plăti eşalonat către fond 700 milioane de dolari, în patru tranşe anuale, prima dintre acestea urmând să fie distribuită odată cu perfectarea tranzacţiei. Fiat estimează că tranzacţia va fi finalizată până la 20 ianuarie.

Odată cu preluarea Chrysler, Fiat va dispune de anvergura şi resursele necesare pentru a revigora operaţiunile din Europa, aflate în pierdere, şi pentru a-şi consolida poziţia ca grup global, rivalizând Toyota, General Motors şi Volkswagen. 

Acţiunile Fiat au crescut cu 16% joi la Milano, cea mai bună evoluţie din aprilie 2009, capitalizarea de piaţă a companiei urcând la 8,65 miliarde euro. Titlurile Fiat se tranzacţionează la cel mai ridicat nivel din iulie 2011, după ce s-au apreciat anul trecut cu 57%.

Fiat încheie astfel preluarea integrală a Chrysler, plătind un total de 3,7 miliarde de dolari.

 

Investiţiile româneşti în Republica Moldova s-au prăbuşit 

În 2012, volumul investiţiilor din România în Republica Moldova a scăzut abrupt cu peste 22%, până la 191 de milioane de dolari, arată datele Fondului Monetar Internaţional. Banca Naţională a Moldovei susţine că e vorba de retrageri de capital şi achitări de datorii, scria vineri Adevărul Moldova. Astfel, dacă la finele anului 2011 stocul investiţiilor româneşti era de 245 de milioane de dolari, România ocupând poziţia a cincea în clasamentul ţărilor de unde provine capitalul investit în Republica Moldova, peste un an s-a înregistrat o scădere cu 54 de milioane de dolari (cu 22%) a stocului investiţiilor româneşti în Republica Moldova, potrivit bazei de date CDIS.

Dintre principalele zece state de unde provin investiţiile străine directe (ISD) în economia Republicii Moldova, o altă ţară în cazul căreia în 2012 s-a atestat o scădere, cu circa 16%, este Marea Britanie. În cazul celorlalte state din top 10, stocul investiţiilor a crescut. De exemplu, volumul investiţiilor din Rusia s-a majorat în 2012 cu 60 de milioane de dolari şi a ajuns la 785 de milioane de dolari sau la 22,2% din totalul investiţiilor străine directe în Republica Moldova.

Potrivit datelor oficiale, circa o treime din investiţiile româneşti în Republica Moldova au fost făcute în sistemul bancar, iar BCR Chişinău (ce face parte din grupul BCR/ Erste) este principalul investitor român în economia Republicii Moldova. Proprietarii anunţă noi investiţii în BCR Chişinău, iar vineri adunarea generală a acţionarilor instituţiei urmează să aprobe o decizie de majorare a capitalului social.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.