Evenimente speciale

Ziua Culturii Naționale, marți 15 Ianuarie 2019, la Liceului Tehnologic ”Eremia Grigorescu” Mărășești | Galerie foto

Ziarul de Vrancea
15 ian 2019 1353 vizualizări

”Epigonii ” și ” Ziua Culturii Naționale” 

Începem fiecare an sub semnul LUI, al suferinţei omului care a înţeles şi a simţit atât de mult încât a fost atât de singur şi unic.

Noi, „epigonii” încercăm să ne aducem aminte de EL, când „vreme trece, vreme vine” şi-i mulţumim lui Dumnezeu că ni l-a dăruit.

 Umbra lui Eminescu a început să cutreiere „codrii de aramă” şi astfel, la ceas de dimineaţă, a poposit şi-n „cuibul nostru” cu sunet de nai „ce sună a jale”...

Omul deplin al culturii româneşti, Mihai Eminescu, a fost o apariţie deosebită în literatura secolului al XIX-lea integrându-se în marele curent romantic european.Ceea ce singularizează creaţia eminesciană este acea capacitate uriaşă de a  întoarce timpii istoriei, de a construi forme alăturate spaţiale şi temporale nebănuite într-un limbaj armonizat pintr-o filiaţie de profunzime cu cel folcloric.

Creaţia sa este un tot armonios, marcat de aceleaşi gânduri înalte, de aceeaşi plăcere de a întoarce roata istoriei, de aceeaşi revoltă demonică rezolvată în contemplaţie, de aceeaşi plăcere de reconstituire a unui cadru paradisiac din detaliile naturii exterioare, de aceeaşi aspiraţie spre absolut, sete de a cuceri universul prin gândire profundă şi atotcuprinzătoare sau de încercare iluzorie de a-şi oferi universuri compensative ideale. Această genialitate a poetului este atributul antumelor şi a postumelor.

Eminescu a fost si va rămâne poetul tuturor românilor. Ca în fiecare an, elevi și dascăli ai Liceului Tehnologic ”Eremia Grigorescu” Mărășești organizează diferite manifestări comemorative în cinstea celui care a fost  numit Luceafărul poeziei româneşti, Mihai Eminescu.

Astfel, „epigonii”  la ceas de dimineaţă, au poposit în Centrul de Documentare și Informare din cadrul instituției de învățământ preuniversitar descoperind, în organizarea și coordonarea prof. documentarist Anamaria Zaharia, prof. de limba și literatura română Ionela Andrei și director prof. Daniela Iacob,  ”Darul lui Eminescu” – o altfel de oră de limba și literatura română. Clasa a V-a  - ”câtă frunză, câtă iarbă” – au ”cutreierat„  în vizita ” A fost odată ca-n povești...” prin Centrul de Documentare și Informare, fiind cooptați în echipe cu sarcini de lucru diferite. Astfel tricolorii noștri, pentru că echipele au adoptatculorile naționale, au format Echipa Biografilor, Echipa Bibliografilor și Echipa Poeziei Eminesciene. Din fiecare echipă s-au desprins cei mai talentați la recitat și cântec vocal -  ” Mihai Eminescu, poetul nepereche” – care au format Echipa Talentelor. Echipa Biografilor, Echipa Bibliografilor și Echipa Poeziei Eminesciene au realizat un colaj ”Medalion literar interdisciplinar”, cei din urmă preluând rolul de juriu în cadrul concursului ”Eminescu în sufletele noastre”. Concursul a fost unul spectaculos și s-a bucurat de participarea entuziastă e elevilor, iar în timpul alocat deliberării juriului elevii talentați au recitat poezii eminesciene.

Lucruri mai puțin știute despre Mihai Eminescu au descoperit și au făcut cunoscute elevii clasei a XI-a A, aceștia concluzionând că dincolo de opera inegalabilă a lui Mihai Eminescu, există multe aspecte din viaţa sa mai puţin cunoscute publicului larg. De asemenea aceștia au participat activ la lecturarea unor poezii sau fragmente din proza eminesciană și au realizat o expoziție de carte eminesciană.

Proiectul Educațional în C.D.I. ” Ziua Culturii Naționale” s-a încheiat cu premierea celor mai buni recitatori si a Echipei Biografilor, elevii adoptând ad-hoc salutul eminescian ”TRĂIASCĂ NAȚIA!”

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.