Evenimente speciale

VIDEO | Creștinii vrânceni de rit vechi sărbătoresc astăzi Crăciunul

Ziarul de Vrancea
7 ian 2024 1415 vizualizări

Creștinii de rit vechi sărbătoresc azi, 7 ianuarie 2024, Crăciunul. Potrivit vechiului calendar ortodox Iulian, pe 7 ianuarie se sărbătorește Crăciunul pe stil vechi, iar Anul Nou se serbează la o diferenta de 13 zile, adică pe 14 ianuarie. 

Cele câteva sute de familii ale Biserici Ortodoxe Stiliste din Vrancea au primit colindatori asear, iar copiii l-au primit cum se cuvine pe Moș Crăciun. Stiliștii numără peste un milion de credincioși în toată 'ara. În Vrancea trăiesc în mai multe localitîți, însă nu au reușit să se organizeze oficial la nivel județean. În Vrancea, comunitățile stiliste au reușit să ridice mănăstiri la Bolotești, Păunești și Adjud. Pentru familiile din Focșani, slujba de Nașterea Domnului va avea loc la o biserica din Obor. în afara de diferența calendaristică, obiceiurile specifice sărbatorii sunt aproape identice cu cele ale majoriățtii creștine. Cei mai mulți au serbat Crăciunul și pe 25 decembrie, în special pentru copii.

Citiți și vizionați și VIDEO | Tradițiile inedite ale românilor care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi. ”Sunt ca și frații noștri”

Comunitățile de sârbi, ruși sau moldoveni de la noi sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi. Petrecerile au început încă de sâmbătă seară, din Ajun, iar fiecare popor are tradiția lui.

Sârbii din vestul țării, de pildă, ard un stejar adus din pădure ca să alunge necazurile și să aducă prosperitatea.

În vestul României trăiesc aproape 20.000 de etnici sârbi, care sărbătoresc duminică Nașterea lui Iisus. Sâmbătă seară, în Ajun, au cântat colinde și au ars un stejar în curțile bisericilor, numit Badnjak.Se spune că fumul badnjak-ului alungă spiritele rele. Ritualul e menit sa aducă sănătate, fericire și prosperitate și, cu cât flăcările sunt mai înalte, cu atât anul va fi mai bun.

Citiți întreg articolul publicat de stirileprotv.ro accesțnd titlul alăturat Tradițiile inedite ale românilor care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi. ”Sunt ca și frații noștri”

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.