Evenimente speciale

Recital Cameral în Aula Colegiului Național ”Unirea” Focșani: Un secol de muzică românească

Ziarul de Vrancea
26 sep 2018 1105 vizualizări

Vineri, 28 septembrie 2018, de la ora 13.00, va avea loc în Aula Colegiului Național ”Unirea” recitalul cameral prezentat sub numele „Un secol de muzică românească”, eveniment dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri şi inclus în turneul naţional de recitaluri educative organizat, în perioada septembrie – octombrie 2018 în 10 instituţii de învăţământ muzical şi de cultură din ţară, de Asociaţia Culturală “Heart-Core” cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. În Vrancea recitalul este organizat în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Colegiul Național ”Unirea”, Focșani și Liceul de Artă ”Gheorghe Tattarescu”, Focșani.

Susţinut de doi foarte apreciaţi tineri muzicieni români – violonista Diana Jipa şi pianistul Ştefan Doniga – recitalul se structurează ca o fascinantă călătorie în universul muzical românesc, de la creaţia de inspiraţie populară până la cea cultă contemporană. Astfel, vor fi prezentate publicului lucrări semnate de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Dinu Lipatti, Béla Bartók, Walter Klepper, Hilda Jerea, Eugen Doga, Constantin Dimitrescu şi Vlad-Răzvan Baciu, partituri deosebit de atractive, integrate unui program muzical unitar, coerent, evocator atât pentru unitatea culturală a spaţiului istoric românesc cât şi pentru bogăţia şi diversitatea surselor sale de inspiraţie. Accesul în sala de spectacole este liber.

Colaborarea dintre cei doi interpreţi protagonişti ai programului acestui recital are deja un istoric bogat, artiştii fiind alături pe scenă în repetate rânduri atât în România cât şi peste hotare, bucurându-se de fiecare dată aprecieri superlative din partea audienţei şi a criticii de specialitate.

Violonista Diana Jipa este doctorand al Universității Naționale de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea prof. univ. dr. Valentina Sandu Dediu şi a urmat cursurile de licenţă şi de master ale aceleiaşi instituții la clasa de vioară a prof. Florin Croitoru. A susținut recitaluri în România, Grecia, Italia, Cehia, Irlanda, Germania, Rusia, Belgia, Olanda, Coreea de Sud. A debutat ca solistă la vârsta de 10 ani, alături de Filarmonica din Braşov. Din 2007, a devenit o prezenţă constantă pe scenele Filarmonicilor din Iaşi, Braşov, Ploieşti, Piteşti, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Târgovişte, Botoşani, Oradea. A concertat alături de Cork Fleischmann Symphony Orchestra, Orchestra de Cameră “Unirea” din Focşani, Orchestra Medicilor "Ermil Nichifor”, Orchestrele Universității Nationale de Muzică din Bucureşti. În prezent este profesor de vioară la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice „Iosif Sava” din Bucureşti.

Pianistul Ştefan Doniga este unul dintre cei mai apreciaţi şi activi artişti ai generaţiei sale, colaborând cu instituţii de cultură de primă mărime din Romania şi susţinând concerte şi recitaluri în peste 20 de ţări. A imprimat în premieră în România integrala mazurcilor pentru pian de Alexandr Skriabin şi Suita a II-a pentru pian de Remus Georgescu şi a realizat în colaborare cu Institutul pentru Muzică de la Haga şi Orchestra Filarmonicii Janacek din Ostrava, Cehia, prima înregistrare mondială a Concertelor pentru pian numerele 2 şi 3 de Serghei Bortkiewicz, partituri descoperite recent, după aproape 90 de ani de la compunerea lor. În domeniul muzical, Ştefan Doniga desfăşoară o activitate amplă, alături de apariţiile scenice numărându-se susţinerea şi coordonarea organizării de cursuri de măiestrie în Austria, Cehia şi Coreea de Sud, realizarea unor cicluri de emisiuni de analiză muzicală pentru posturile culturale naţionale de radio şi televiziune, realizarea de ilustraţie muzicală pentru piese de teatru, regie tehnică de operă, conceperea de scenarii de teatru şi balet, traducerea şi publicarea de cărţi în doemniul artistic precum şi o bogată activitate managerială ce include înfiinţarea şi conducerea artistică timp de 8 ani a Filarmonicii din Giurgiu, înfiinţarea unei agenţii de impresariat artistic şi coordonarea a numeroase proiecte culturale în România şi peste hotare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.