Vinurile produse de două crame vrâncene câștigătoare la ediția 2024 a Concursului Național Vin „Bag-In-Box”
A opta ediție a Concursului Național Vin „Bag-In-Box”, organizat de compania Azoc-Star, a avut loc pe 15 februarie 2024, în Bucureşti, la restaurantul La Mama – Muzeul Național al Țăranului Român.În competiție au fost înscrise 208 vinuri, 89 albe, 58 roze și 61 vinuri roșii, printre acestea și vinuri produse de crame din județul Vrancea. Pentru calibrare, organizatorul a adus vinuri produse în Franța și ambalate la bag-in-box. De la an la an, numărul probelor de la Concursul Național Vin „Bag-In-Box” a crescut, ceea ce înseamnă că vinul ambalat la bag-in-box este pe un trend ascendent.La ediția 2024 a Concursului Național Vin „Bag-In-Box”, două crame din Județul Vrancea au câștigat „Vinul Președintelui”.Este vorba de Casa Panciu, cu „Sauvignon Blanc” la vinuri albe și respectiv Casa Beciu cu „Strop de Grai Cuvee” la vinuri roșii.
Pe lista vinurilor produse de crame din județul Vrancea, câștigătoare la ediția 2024 a Concursului Național Vin „Bag-In-Box” se regăsesc vinuri produse de următoarele crame:Casa de Vinuri Beciu, Beciul Domnesc, Casa Panciu, Vinuri Păncene, Crama Gîrboiu, Crama Vingex, Casa de vinuri Donie.
„De când organizăm acest concurs, din 2017, apreciem îmbunătățirea continuă a calității vinului astfel ambalat. Vinurile desemnate câștigătoare au dreptul la distincții autoadezive aplicabile pe exteriorul cutiilor, pentru evidențierea lor. Această metodă validează cele mai bune vinuri înscrise în concurs ajutând astfel comercianții și consumatorii în alegerea vinului românesc de calitate superioară, ambalat în bag-in-box. Vinurile ambalate la bag-in-box cu disticția concursului sunt certificate în mod obiectiv de către specialiști din lumea vinului și degustători recunoscuți din România. Un aspect de luat în seamă este și promovarea pe piața europeană a vinurilor românești ambalate în bag-in-box”, precizează Cătălin Costiniuc, președintele concursului și director general Azoc-Star citat de revistafermierul.ro.
În cadrul Concursului Național Vin Bag-in-Box sunt trei jurii. Juriul 1, constituit din oenologi, membri ADAR, certificați WSET, somelieri, bloggeri, jurnaliști, producători și comercianți de vin, desemnează câștigătorii distincției „Cel mai bun vin ambalat în Bag-in-Box”. Juriul 2, format din președinții comisiilor din juriul 1 și președintele concursului, desemnează câștigătorii distincției „Vinul Președintelui”, iar juriul 3, constituit din consumatori și pasionați de vin, desemnează câștigătorii distincției „Cel mai popular vin ambalat în Bag-in-Box”.
Concursul Național Vin Bag-in-Box beneficiază de sprijinul companiei franceze Smurfit Kappa Bag-in-Box, a filialei italiene Smurfit Kappa Vitop și este organizat după modelul celui mai mare concurs de vinuri de profil din lume – Concours International Wine In Box din Franța.
În urma evaluărilor la Concursul Național Vin Bag-in-Box, organizatorul oferă minimum 36 diplome (distincții) în funcţie de cel mai mare punctaj atribuit de juriu. Dintre acestea, selectează minimum zece vinuri și le înscrie la Concours International Wine In Box, Toulouse, Franța, www.best-wine-in-box.com, care va avea loc pe 27 martie 2024. „Pentru cramele din România, participarea la competiții internaționale de acest gen este o modalitate de creștere a vizibilității la nivel mondial. Suntem mândri de faptul că începând cu anul 2017, anual au fost producători români declarați câștigători la concursul internațional din Franța”, punctează Cătălin Costiniuc.
De asemenea, tot ca o recompensă pentru obținerea unui punctaj mare la concursul din țara noastră, organizatorul va înscrie vinuri la VINARIUM International Wine Contest (https://www.iwcb.ro/), care va avea loc în perioada 23 - 26 mai 2024.