Brand voice

VIDEO + Foto | Memorialul Țării Vrancei, pe drumul eternității

Costică NEAGU
15 iun 2022 2507 vizualizări

Ecouri, mulțumiri respectuoase...

VIDEO:vrancea atlastv

Patru iunie 2022, lume multă ca la iarmaroc, la VidraPoarta Vrancei. Școala ,,cu coloane”, îmbrăcată în haine de sărbătoare și cu porțile larg deschise ca niciodată, așteaptă musafiri din toată țara.

În curte, patru ,,îngeri” înveșmântați în alb și pecetluiți cu Tricolorul românesc, așteaptă să se dezvăluie privirilor celor de față. Pe măsură ce lumea umple incinta, apar opt copii, care la un îndemn, dezvelesc cele patru busturi.

Un murmur de plăcută surpriză luminează întreaga asistență care aplaudă frenetic apariția celor patru corifei ai științei și culturii naționale (Simion Mehedinți – 1868-1962; Ion Diaconu – 1903-1984; Valeriu D. Cotea – 1926-2016; Vasile N. Taftă – 1929-2020).

Cred că o asemenea bucurie și nădejde nu a mai fost pe meleagul vrâncean, din octombrie 1857 când ,,s-a săvârșit sfințirea şcoalei de către iconomul Miloși”, așa cum ne spune ardeleanul Aurel Kotta, cel care a aprins făclia învățăturii plaiul ,,republicii” lui Dimitrie Cantemir.

A ,,trimis” Dumnezeu atunci pe meleagul vrâncean, un om providențial, care s-a refugiat la Iași în 1855, pentru că participase la Revoluția de la 1848 din Transilvania. De la Iași a fost îndrumat în Vrancea de un prieten, care îl cunoștea pe Costache Neagu, Privighetorul de ocol, cu scopul de a înființa la Vidra, o școală și... de a i se pierde urma.

La Vidra, cu toate că privighetorul de ocol avea copiii la studii la Iași, acesta spunea ,,că nu este bine ca locuitorii din Vrancea să învețe carte”, motiv pentru care Aurel Kotta s-a mutat cu cei 12 elevi, în Satul Căliman-Vidra, unde a funcționat fără niciun fel de stipendii, ,,noroc că s-au aflat și în Vrancea, locuitori cu mai ageră pricepere, care m-au ajutat pe sub mână...”. Cu toate piedicile mai marilor zilei, în toamna anului 1857, localul școlii, construit de Obștea cea Mare a Vrancei, era gata, cu toate că salariul profesorului încă nu era aprobat de Departamentul Cultelor și Instrucțiunii al Moldovei. Cu toate aceste greutăți în noiembrie 1857, se deschid cursurile cu 46 de elevi ,,în Școala de la Vrancea”. Iată o dovadă peremtorie că școala românească a supraviețuit prin sacrificiul și eroismul dascălilor.

Acestea sunt începuturile școlii din Vrancea Istorică. Școala de la Vidra a fost una din ultimele înfăptuiri ale Principatului Moldova înainte de Unirea Principatelor.

Proiectul cultural ,,Spiritul vrâncean redivivus”, are ca obiectiv renașterea prin învățământ și cultură, a vrâncenilor și nu numai.

Memorialul pe care-l inaugurăm astăzi, se dedică ,,Școlii care este unitatea de măsură a valorii relative a statelor și popoarelor”. (S. Mehedinți).

Memorialul pe care-l inaugurăm astăzi:

● se dedică învățătorului ardelean Aurel Kotta, cel care a aprins făclia învățăturii pe acest meleag; ● se dedică Obștii vrâncene, cea care a construit localul școlii; ● se dedică lungului șir de învățăcei anonimi (învățători, preoți, notari, primari etc.); ● se dedică lungului șir de absolvenți care au învățat în această școală la Liceul din Vidra, azi Liceul ,,Simion Mehedinți”, care au devenit oameni de nădejde ai acestui neam.

*   *   *

În această zi astrală pentru Țara Vrancei, ,,Republica” lui Dimitrie Cantemir, aducem mulțumirile noastre călduroase:

● Consiliului Județean Vrancea, care a prelungit viața ,,Școlii cu coloane” cu încă un veac, prin lucrările de restaurare pe care le-a finanțat, dar și pentru faptul că a destinat acest imobil pentru tezaurizarea patrimoniului cultural al Țării Vrancei, ,,stâlpul cel mai vechi al țării, mai vechi decât Țara Românească și Moldova”, cum afirma Simion Mehedinți.

● Pentru Memorialul pe care astăzi îl dezvelim, aducem omagiul nostru donatorilor, 77 la număr (persoane fizice și personalități, societăți comerciale și instituții), care au donat peste 65.000 de lei.

Se cuvine să precizăm că acest monument este rezultatul unei subscripții publice și a unui parteneriat public-privat, inițiat de Asociația Personalului Didactic ,,Simion Mehedinți”, cu Consiliul Județean Vrancea, care a finanțat unu din cele patru busturi - Președinte, prof. Cătălin Toma; Muzeul Vrancei – Director, dr. Romeo-Valentin Muscă și Primăria Vidra – Primar, Silviu Pintilie, care a finanțat soclurile busturilor.

● Mulțumiri respectuoase familiilor celor prezenți în acest memorial: Acad. Valeriu V. Cotea, fiul lui Valeriu V. Cotea; Dna Dana-Maria Neagoe, medic Germania, strănepoata lui Simion Mehedinți; Dna Prof. univ. Paula Diaconu-Bălan, fiica prof. Ion Diaconu; Dna ing. Georgeta Taftă, soția lui Vasile N. Taftă, care ne-au încurajat și au subscris sume semnificative, pentru busturi.

● Mulțumim maestrului Mircea Ștefănescu, conf. dr. la Univ. de Artă ,,George Enescu”, Iași, autorul celor patru busturi, pentru calitatea lucrărilor, dar și pentru oferta de preț, accesibilă pentru puterile financiare ale Asociației ,,Simion Mehedinți”.

● Fără a fi prea encomiastici sau ,,lingușitori”, mulțumim oficialităților, în primul rând, pentru atitudine.

Cu câteva zile în urmă, cineva afirma că ,,Nici dumneavoastră nu puteți face mare lucru fără noi, dar nici noi fără dumneavoastră!” Acesta este și secretul unor înfăptuiri occidentale, pe care noi o prețuim, cel puțin în domeniul culturii. Entitățile culturale propun, iar oficialitatea sprijină – pe criteriul valorii –, iar treaba merge înainte. Noi ne-am convins de acest adevăr prin Proiectul Spiritul vrâncean redivivus (Casa Memorială ,,Dumitru Pricop”, donații de carte către școli și biblioteci), iar acum prin Memorialul Țării Vrancei. Ave!     

*   *   *

Tabelul unic al donatorilor

 Mulțumim tuturor acelora pentru care cultura valorează, cel puțin tot atât cât banul!

Costică Neagu,

Focșani, iunie 2022


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.