Brand voice

Întrevederea ministrului apărării naționale, vrânceanul Angel Tîlvăr, cu Secretarul general adjunct al ONU pentru operații de menținere a păcii

Ziarul de Vrancea
10 mar 2023 793 vizualizări

Ministrul apărării, Angel Tîlvăr: „România are o contribuție constantă și consistentă la eforturile ONU de menținere a păcii.”

În marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe în formatul miniștrilor apărării din statele membre UE, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut, miercuri, 8 martie, o întrevedere cu Secretarul general adjunct al ONU pentru operații de menținere a păcii,  Jean Pierre Lacroix.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat despre eforturile ONU de menținere a păcii și stabilității pe continentul african și în alte zone de interes pentru securitatea europeană.

În context, ministrul român al apărării și secretarul general adjunct al ONU au abordat situația de securitate din Republica Centrafricană, oficialul român întărind importanța eforturilor multinaționale în sprijinul păcii și stabilității, în contextul unui  mediu de securitate marcat de provocări multiple.

Ministrul român al apărării a evidențiat necesitatea  continuării demersurilor pentru implementarea viziunii comune UE-Africa, un parteneriat care are în prim plan securitatea și dezvoltarea economică durabilă pe termen lung, aspecte cheie pentru prosperitatea cetățenilor. „Coordonarea tuturor actorilor internaționali pentru a răspunde cerințelor securitate ale statelor din vecinătatea UE este un element esențial pentru asigurarea succesului acestor demersuri. România va continua să sprijine aspirațiile democratice ale statelor, prin demersuri concrete la nivel bilateral, respectiv in cadrul ONU și UE,” a afirmat oficialul român.

Ministrul Angel Tîlvăr a transmis că România susține o abordare de tip 360 de grade în ceea privește amenințările la adresa securității europene și euroatlantice, dovadă fiind implicarea României în misiuni și operații NATO, UE, ONU care acoperă regiuni esențiale pentru securitatea euro-atlantică.

Oficialul român a reconfirmat angajamentul României de a avea o contribuție  importantă și continuă la eforturile ONU de management al crizelor, contribuție apreciată de oficialul ONU, având în vedere consistența și continuitatea participării cu observatori de menținere a păcii, fiind menționat succesul participării României la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA), în 2019, cu un detașament de elicoptere IAR-330 Puma L-RM și 120 de militari.

În cadrul întrevederii a fost abordată și situația de securitate din regiunea Mării Negre, cauzată de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Au fost prezentate eforturile sinergice ale României și ONU în gestionarea unui număr foarte mare de refugiați și în facilitarea transportului de cereale către piețele globale.

Oficialul român a exprimat, de asemenea, interesul deosebit al României pentru securitatea Republicii Moldova și a Balcanilor de Vest.

 

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, participă, în zilele de 7 şi 8 martie, la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale UE ce are loc la Stockholm, Suedia.

Activitatea a debutat cu o sesiune de lucru dedicată sprijinului acordat Ucrainei de Uniunea Europeană în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse.

Dezbaterile au continuat pe marginea Raportului de progres privind implementarea Busolei Strategice, document programatic ce oferă orientări politice, priorități şi obiective concrete pentru următorii 10 ani în ceea ce privește dimensiunea de securitatea şi apărare a Uniunii Europene. De asemenea, au fost trecute în revistă ultimele evoluții cu privire la misiunile și operațiile UE.

Reuniunea se va încheia cu discuții pe  tema contracarării provocărilor determinate de influențele străine în teatrele de operații. La această sesiune au fost invitați să participe Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, și Secretarul General Adjunct al ONU, Jean-Pierre Lacroix, precum și reprezentanți ai Parlamentului European.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.