Brand voice

Foto | Activitate de plantat puieți de pin, salcâm și paltin, la Chiojdeni, în cadrul proiectului ”Pădurea, între splendoare și fragilitate”

Ziarul de Vrancea
19 apr 2022 1744 vizualizări

Sâmbătă, 16 aprilie, cu o zi înainte de sărbătoarea ”Floriilor”, am derulat o altă acțiune de voluntariat, în cadrul proiectului ”Pădurea, între splendoare și fragilitate”, proiect coordonat de prof. Lazăr Emil și implementat de Paltul Copiilor Focșani, în parteneriat cu Primăria Chiojdeni, Ocolului Silvic Privat Chiojdeni, a Inspectoratului Școlar Județean Vrancea și a Școlii Gimnaziale Chiojdeni. Dacă în urmă cu trei săptămâni, în cadrul aceluaiași proiect am desfășurat o activitate de salubrizare pe raza comunei Chiojdeni, sâmbăta dinaintea marii sărbători am plantat puieți de pin, salcâm și paltin, adăugând, astfel, încă o activitate de protejare a mediului la șiragul voluntariatului derulat de-a lungul anilor în comunitatea noastră. Anul acesta am ales să plantăm pin pe o porțiune de teren ce mărginește drumul național, iar puieții de salcâm și paltin au fost plantați în proximitatea albiei Râmnicului Sărat, într-o zonă afectată de eroziune, în scopul fixării terenului, știut fiind faptul că zona abundă de astfel de terenuri degradate de alunecări, a căror stabilizare ar necesita eforturi care ne depășesc, dar au trecut destui ani de când, în fiecare primăvară, derulăm această activitate de ”pansare” a terenurilor afectate, încât rezultatele perseverenței noastre devin tot mai vizibile, fapt ce ne demonstrează că suntem o parte din soluția acestei probleme.

La activitate au participat 23 de elevi ai Școlii Gimnaziale Chiojdeni, o elevă a Liceului Teoretic Dumitrești, însoțiți de d-na învățătoare Macovei Monia și de prof. Lazăr Emil. Alături de noi au fos dl. inginer silvic Chivoiu Dănuț Mădălin și pădurarul Macovei Petrică, reprezentanți ai Ocolului Silvic Privat, care ne-a pus la dispoziție puieții, precum și beneficiari ai ajutorului social. De asemenea, am beneficiat și de această dată de perseverența domnului colonel în rezervă Micu Constantin, o prezență de acum constantă în cadrul acțiunilor de voluntariat derulate în comunitatea noastră, acest domn atât de îndrăgit de elevi, atât datorită exemplului de bune practici pe care ni-l oferă, cât și pentru generozitatea și altruismul dumnealui.

O activitate precum cea la care ne-am angajat noi presupune o doză substanțială de efort, terenurile alese fiind nu doar foarte accidentate, ci și extrem de dificil de săpat chiar și pentru adulți obișnuiți cu astfel de îndeletniciri. Cu toate acestea, entuziasmul  debordant al micilor voluntari a constituit nu doar surpriza plăcută a activității, ci s-a concretizat și prin plantarea a cca 300 de puieți, fapt remarcat cu mare bucurie și de către reprezentanții Ocolului Silvic, care și-au exprimat dorința de a continua și a extinde astfel de acțiuni și pe perioada toamnei. Iar ca efortul și entuziasmul nostru să fie încununat de și mai multă satisfacție, ziua se încheie cu o ploaie zdravănă, ca un semn de recunoștință din partea naturii și o promisiune că puieții plantați de noi sevor prinde și vor prospera.

Gestul nostru poate părea insignifiant, prin comparație cu amploarea fenomenului de eroziune a terenurilor din zona noastră, dar noi am ales să ne pese și să ne implicăm, știind că numai prin astfel de activități ne educăm elevii, și pe noi înșine, să respectăm natura. Încheiem și acest demers, cu speranța că exemplul nostru va convinge că stă în puterea noastră, a tuturor, să ne modelăm locul în care trăim.

Felicitări participanților!

Informații + fotografii transmise de prof. Emil Lazăr

Citiți și:Foto | Activitate de salubrizare pe raza comunei Chiojdeni desfășurată în cadrul proiectului ”Pădurea, între splendoare și fragilitate”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.