Brand voice

Deputat de Vrancea Elena Stoica:România trebuie să consolideze participarea femeilor în cercetare, știință și tehnologie

Ziarul de Vrancea
27 feb 2024 978 vizualizări
Deputatul PSD de Vrancea, Elena Stoica
Deputatul PSD de Vrancea, Elena Stoica

Cu toate că femeile au jucat un rol important în dezvoltarea științei și a tehnicii de-a lungul timpului, a fost nevoie de un lung proces evolutiv și eforturi susținute pentru ca acestea să poată fi vizibile în domenii precum IT&C, Matematică, Științe Naturale sau Inginerie. 

Astfel, în ciuda progreselor realizate până în prezent de către diferite foruri internaționale, pe plan mondial în continuare sunt foarte puține femei prezente în conducerile sectoarelor amintite, la nivel de cercetare și reprezentare academică.

Una din preocupările de bază a Organizației Națiunilor Unite este susținerea egalității dintre sexe și promovarea femeilor, astfel încât numărul lor să se egalizeze în aceste domenii, considerate a fi apanajul bărbaților. Mai mult, se consideră că dezvoltarea economiei pe termen lung este direct proporțională cu incluziunea femeilor în știință și tehnică. 

În aceste condiții, încă din 2011, Comisia Privind Statutul Femeilor a ONU a inițiat o serie de proiecte, în sensul dinamizării accesului femeilor în sfera cercetării. În prezent, s-a decis continuarea eforturilor pentru eliminarea prejudecăților, atât la nivel național, cât și în România, deoarece numărul femeilor prezente în cerecetare științifică se situează sub procentul de 30% la nivel mondial. 

Una din măsurile luate a fost instituirea Zilei Internaționale a Femeilor și Fetelor în Știință, în luna februarie, zi menită să atragă atenția tuturor statelor asupra acestei situații îngrijorătoare și a adoptării celor mai optime decizii în vederea creșterii vizibilității femeilor și a simplificării accesului lor în cercetare, știință și tehnologie, la nivel de top.

Între numele remarcabile din domeniul științei și tehnicii din România o amintesc pe Sofia Ionescu Ogrezeanu (1920 – 2008), acreditată drept prima femeie neurochirurg din lume. Aceasta a realizat prima operație pe creier, în 1944, în timpul celui de-al doilea Război Mondial, unui copil rănit într-un bombardament.

Un alt nume de răsunet al cercetării românești este Ana Aslan (1897 – 1988), medic român specialist în gerontologie, academician din 1974, director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie (1958 – 1988). Ana Aslan a subliniat importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă și a a inventat produsul geriatric Gerovital. A aplicat deescoperirea, pe scară largă, în clinica de geriatrie, numeroase personalități internaționale urmând tratamentul cu Gerovital: Josif Broz Tito, Charles de Gaulle, Hrusciov, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali.

Sunt convinsă că România are capacitatea de a consolida participarea femeilor în comunitățile științifice și tehnologice, prin stoparea discriminării față de doamnele și domnișoarele care activează în domeniul ştiinţei şi nu numai, prin favorizarea accesului egal al tuturor femeilor la o educaţie accesibilă şi de calitate tehnico-ştiinţifică, profesională şi terţiară, inclusiv la nivel de universitate, precum și prin majorarea concludentă a numărului româncelor de toate vârstele cu competenţe relevante în domeniul ocupării forţei de muncă şi a antreprenoriatului.

Deputat PSD Elena Stoica,

Circumscripţia Electorală nr. 41 Vrancea

Declarație de presă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.