Brand voice

Care sunt beneficiile jocului pentru copii?

Ziarul de Vrancea
2 mar 2023 769 vizualizări

Creativitatea, exprimarea emoțiilor, activitatea fizică și dezvoltarea abilităților cognitive, sociale și comunicative sunt câteva dintre beneficiile jocului în dezvoltarea copiilor.

Joaca este una dintre cele mai înrădăcinate activități din viața copiilor încă de la naștere. Mai mult, faptul de a se juca joacă joacă un rol fundamental în creșterea și dezvoltarea lor, deoarece nu înseamnă doar distracție, ci și relaționarea cu ceilalți, împărtășirea, stimularea imaginației etc.

Potrivit site-ului specializat The Genius of Play, o organizație care face parte din The Toy Association (Statele Unite) și care publică periodic sfaturi despre lumea jocului și jocuri, acesta este un instrument de învățare.

Care sunt beneficiile aduse de joacă și de jocuri pentru copii?

1. Încurajează creativitatea: Jocul le oferă copiilor posibilitatea de a-și lăsa imaginația să zburde și de a-și crea propriile lumi fantastice și propriile jocuri. Copiii au libertatea de a explora noi posibilități, de a gândi în afara cutiei, de a veni cu soluții... ceea ce îi ajută, de asemenea, să învețe despre ei înșiși. După cum relatează The Genius of Play într-un sondaj, "navigarea cu succes într-o lume din ce în ce mai complexă va necesita creativitate mai mult decât orice altă abilitate".

2. Dezvoltarea abilităților fizice: Jocul fizic este unul dintre cele mai memorabile aspecte ale copilăriei, determinat - în primul rând - de jocul activ, care este fundamental pentru dezvoltarea fizică a copiilor. Aceasta îi ajută pe copii să își perfecționeze coordonarea, echilibrul, abilitățile motorii grosiere (mișcări mari, cum ar fi mersul de-a bușilea și mersul în picioare) și abilitățile motorii fine (mișcări mai mici, cum ar fi ridicarea obiectelor).

3. Exprimă și procesează emoțiile: Jocul este o modalitate prin care copiii își exprimă viziunea lor asupra lumii. Scenariile, personajele și intrigile lor imaginare se potrivesc cu starea lor emoțională și îi ajută să învețe să își exprime și să își reglementeze sentimentele. Copiii învață să facă față emoțiilor lor pe măsură ce își manifestă frica, frustrarea, furia și agresivitatea într-o situație pe care o controlează. Este, de asemenea, o oportunitate pentru ei de a exersa empatia și înțelegerea.

4. Îmbunătățirea abilităților sociale: Jocul favorizează, de asemenea, relațiile sociale ale copiilor, deoarece îi încurajează să comunice cu ceilalți, fie că este vorba de limbaje secrete, instrucțiuni, dezbateri, provocări în echipă, rezolvarea conflictelor... Prin jocuri, copiii învață să creeze și să mențină prietenii, o valoare care îi va îmbogăți ca persoane, precum și să recunoască și să răspundă la sentimentele celorlalți, să împărtășească, să arate afecțiune...

5. Îmbunătățirea abilităților cognitive: De la naștere și până la vârsta de trei ani, creierul copiilor se dezvoltă într-un ritm mai rapid decât în orice alt moment al vieții lor, ceea ce face ca acesta să fie un moment ideal pentru a învăța și a înțelege cu adevărat abilitățile cognitive, cum ar fi atenția, raționamentul, amintirea lucrurilor pe care le-au învățat și experimentat, precum și abilitățile motorii.

6. Abilități de comunicare: Jucându-se cu ceilalți, copiii învață arta comunicării. Ei ajung să recunoască atât limbajul verbal, cât și cel nonverbal - expresii faciale, limbajul corpului... -. Acest lucru îi face mai sociabili și mai articulați, deoarece descoperă cum să se adapteze la fiecare situație, cum să înceapă și să mențină conversații și cum să își exprime gândurile și dorințele într-un mod care să nu-i rănească pe ceilalți etc.

Joc cu bile - idei

7. Permite dobândirea de valori: Așa cum bine știm, cel mai bun mod de a transmite valori este prin practică. Și ce poate fi mai practic decât un joc, în care tot creierul nostru se concentrează pe aceeași activitate?

8. Întărește stima de sine: Jocul activează toate resursele și capacitățile individului, fiind un mecanism de autoafirmare a personalității. Joaca și diversele jocuri le permit copiilor să se cunoască mai bine, să își vadă punctele forte și punctele slabe și să contribuie la consolidarea stimei de sine.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.