Brand voice

Beneficii ale jocului cu seturile Lego pentru dezvoltarea copiilor

Ziarul de Vrancea
28 apr 2022 772 vizualizări

Joaca cu Lego este un lucru pe care copiii de toate vârstele adoră să îl facă, dar are și beneficii foarte specifice care ajută la dezvoltarea lor.

Tuturor copiilor le place să se joace cu Lego, popularele seturi de blocuri de construcție pe care le găsim în zilele noastre în diferite versiuni, în funcție de vârsta copiilor. Acest lucru îl face unul dintre cele mai recomandate jocuri, dar joaca cu Lego are și multe alte beneficii pe care le explicăm mai jos.

Atunci când se joacă cu Lego, copiii simt libertatea de a construi orice doresc, fie că este vorba de suprastructuri, fie că își dezvoltă imaginația construind diferite tipuri de clădiri, mașini sau chiar nave spațiale. Nu există limite și, poate din această cauză, copiii ar putea petrece ore întregi jucându-se cu piesele lor.

În plus, construcțiile Lego au fost create cu scopul de a contribui la dezvoltarea cognitivă a copiilor, stimulând motricitatea fină și încurajând copiii să gândească și, astfel, să-și dezvolte inteligența. Așadar, să analizăm câteva beneficii specifice de dezvoltare pe care le aduce copiilor jocul cu aceste piese.

Cu Lego, toate jocurile sunt posibile: fără suprastructuri și libertate totală când vine vorba de construcție, atenție și spirit de analiză când vine vorba de asamblare conform instrucțiunilor. Munca manuală, imaginația și fantezia fac restul!

1. Stimulează gândirea matematică

Construirea de turnuri, poduri, platforme și diverse personaje îi ajută pe copii să înțeleagă spațiul, cantitățile, dimensiunile, proporțiile și simetria. Jucându-se cu acest tip de cărămizi, copiii fac exerciții de echilibru, experimentează forme și învață să împartă. De aceea, în multe grădinițe, Lego este prezent nu doar ca joc, ci și ca metodă de învățare distractivă.

2. Stimulează abilitățile motorii fine

Motricitatea fină reprezintă controlul micilor mișcări ale mâinilor și ale degetelor. Prin urmare, joaca cu Lego îl ajută pe copil să controleze aceste mișcări, să învețe să măsoare presiunea mâinii, să fie precis în plasarea lucrurilor.

3. Învață răbdarea și perseverența

Jocul cu Lego nu este un joc care poate fi făcut în grabă. Acest lucru îl învață copiii de fiecare dată când un turn cade sau când obiectul finit nu este așa cum ar trebui să fie. Așa că o iau de la capăt, cu răbdare, încercând să înțeleagă greșeala și făcând tot posibilul să nu o repete. În timp, copiii vor învăța că, cu răbdare și perseverență, pot crea construcții mai elaborate și pot urmări proiecte din ce în ce mai complexe. Această gândire îi va ajuta să devină elevi buni și oameni mai buni.

4. Îmbunătățirea stimei de sine și creșterea încrederii

Pentru un copil, asamblarea unor piese mici de Lego pentru a crea ceva concret poate fi dificilă. Realizarea acestei sarcini este o mare sursă de satisfacție pentru el, atât de mult încât zâmbește spontan și își arată cu mândrie lucrarea finalizată. Acest lucru are un efect extrem de pozitiv asupra stimei de sine a copilului și crește încrederea în sine.

5. Dezvoltă socializarea, schimbul și comunicarea

De asemenea, blocurile Lego pot fi asamblate de mai mulți copii, fie acasă, fie la grădiniță, ceea ce ajută la socializarea cu ceilalți. Atunci când lucrează împreună pentru a construi ceva, copiii trebuie să cadă de acord asupra ideii setului care urmează să fie construit, trebuie să respecte schimbările, trebuie să învețe să comunice, să se exprime și să împartă rolurile și responsabilitățile. Doar atunci vor înțelege că pot obține un rezultat comun și că pot avea o experiență socială plăcută.

6. Dezvoltă și antrenează creativitatea

Există nenumărate figuri care pot fi construite cu Lego. Cu ajutorul blocurilor de construcții pot fi construite mașini, clădiri și chiar animale. Prin urmare, joaca cu Lego le va permite copiilor să își dea frâu liber creativității și să construiască orice doresc, antrenându-și astfel și dezvoltându-și „mușchiul” imaginației și creativității.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.