Brand voice

APM Vrancea informează că amenzile plătite de stat  pentru depozitele de deşeuri neautorizate, vor fi recuperate de la vinovaţi

Ziarul de Vrancea
26 feb 2024 2224 vizualizări

Prin intermediul unui comunicat de presă Agenția pentru Protecția Mediului( APM) Vrancea informează faptul că amenzile plătite de stat  pentru depozitele de deşeuri neautorizate, vor fi recuperate de la vinovaţi.

Ministrul  Mircea Fechet, anunță că se pregătește o ordonanță de urgență prin care amenzile europene plătite de stat pentru neînchiderea gropilor de gunoi vor fi recuperate de la vinovați, avertizează Ministrul Mediului.  „Dacă plătim amenzi din cauza unei primării, primăria să plătească cuantumul acelor amenzi, pentru că nu e obligat nimeni de la bugetul de stat să de suporte. Dacă platim din cauza unei societăți comerciale, să ne putem îndrepta impotriva acelei societăți comerciale. România plătește aproximativ 600 euro zilnic pentru fiecare din cele 31 de depozite rămase neînchise, adică 18.000 euro stoc”,  a spus ministrul   

Ministrul Mediului  a amintit că iniţial au fost  identificate 101 depozite neconforme. Ulterior, în 2018, când România a fost prima dată condamnată, au rămas 68 iar la finalul anului 2023 mai existau  31 astfel de depozite neconforme. 

 Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a constatat că România nu a închis încă 31 de situri neautorizate pentru exploatare și obligă România la plata unei sume forfetare de 1,5 milioane de euro precum  şi a unei penalităţi cu titlu cominatoriu de 600 de euro pe depozit de deşeuri şi pe zi de întârziere. La stabilirea cuantumului penalităţii cu titlu cominatoriu, Curtea ia în considerare gravitatea încălcării, durata acesteia şi capacitatea de plată a României.

Fie că discutăm despre persoane fizice sau juridice, unele aflate în procedura insolvenţei sau a falimentului, fiecare leu din amenzile pe care statul român le plăteşte va fi recuperat. Este mesajul pe care doresc să-l transmit mai ales titularilor obligaţiilor de mediu, mai ales celor care au avut la dispoziţie 30 de ani să ecologizeze aceste depozite şi nu au făcut-o, le spun că nu este târziu încă să îşi respecte aceste obligaţii. În lipsa acţiunilor, statul român va fi nevoit să îi exproprieze. (…) Respectivele persoane fizice sau juridice vor plăti nu doar costurile ecologizării (însemnând studiul de fezabilitate, lucrările de execuţie etc), ci şi penalităţile pe care statul român le va plăti către Comisia Europeană”, a explicat Mircea Fechet.   

Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea

Relații Publice și Comunicare


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.