Brand voice

10 beneficii pentru sănătate dacă mănânci iaurt în fiecare zi

Ziarul de Vrancea
31 aug 2022 1111 vizualizări

Iaurtul, preferat atât de copii, cât și de adulți, este considerat un superaliment, deoarece are nenumărate beneficii pentru sănătate.

Iaurtul este bogat în substanțe nutritive. Este o sursă uimitoare de proteine și calciu. De asemenea, conține vitamine din complexul B, fosfor, potasiu și magneziu. Îmbunătățește metabolismul și oferă o senzație de sațietate.

Cum se face iaurtul?

Fabricat prin fermentarea bacteriană a laptelui, tocmai acest proces îi conferă proprietăți benefice.  La fabricarea iaurtului se folosesc probiotice precum Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus. Acestea fermentează laptele și transformă lactoza din lapte în acid lactic.

Acidul lactic astfel produs, coagulează proteinele prezente în lapte, dându-i astfel o textură groasă și un gust acru. Iaurtul astfel obținut poate fi savurat ca atare sau poate fi îndulcit sau aromatizat cu fructe, la alegere. Poți adăuga iaurtul la o varietate de feluri de mâncare sau poți face smoothie-uri din el.

10 beneficii pentru sănătate ale consumului de iaurt sunt:

Consumul de iaurt în fiecare zi, ne menține mișcările intestinale regulate și îmbunătățește flora organismului nostru. Acesta ucide bacteriile dăunătoare din intestin și ne face sistemul digestiv mai sănătos.

De asemenea, iaurtul se dovedește a fi eficient în cazul intoleranței la lactoză, constipației, bolilor inflamatorii intestinale și infecțiilor cauzate de bacteria Helicobacter pylori.

Consumul regulat de iaurt ne îmbunătățește sistemul imunitar și ne protejează organismul de o varietate de infecții. Iaurtul luptă în mod eficient împotriva infecțiilor gastrointestinale, a problemelor respiratorii precum răceala, gripa și chiar a cancerului.

Magneziul, seleniul și zincul din iaurt îmbunătățesc, de asemenea, imunitatea.

Iaurtul are proprietăți anticancerigene și este cunoscut pentru că ne protejează organismul de cancerul de colon, vezică și sân.

Consumul regulat de iaurt de casă, neîndulcit, ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și este foarte bun pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Iaurtul este o sursă bogată de calciu, făcându-l astfel ideal pentru îmbunătățirea sănătății oaselor. Consumul regulat de iaurt, păstrează masa și rezistența oaselor, reducând astfel riscul de fracturi și osteoporoză.

Consumul zilnic de iaurt reduce inflamațiile din organism. Inflamația este responsabilă pentru majoritatea bolilor autoimune, diabet, cancer și artrită.

Consumul de iaurt în mod regulat s-a dovedit a reduce tensiunea arterială, care este un factor de risc major pentru bolile de inimă.

Astfel, iaurtul duce la reducerea riscului de boli de inimă.

Conținutul ridicat de proteine din iaurt ne face să ne simțim sătui, ne reduce pofta de mâncare și astfel scade consumul de calorii. Acest lucru, la rândul său, favorizează pierderea în greutate.

Probioticele din iaurt ajută la reducerea anxietății și a stresului, făcând astfel ca pacienții cu depresie să se simtă mai bine.

Consumul de iaurt reduce numărul de anticorpi produși de sistemul nostru imunitar ca răspuns la orice tip de alergie. Probioticele prezente în iaurt sunt responsabile pentru această acțiune.

Efectele secundare ale consumului de iaurt

Nu există ca atare efecte secundare ale consumului de iaurt, dar este recomandat să consumi iaurt de casă, deoarece cele din comerț sunt pline de zaharuri și conservanți care sunt dăunători pentru noi.

Este mai bine să consumi iaurt de casă, deoarece varietățile comerciale pot avea zahăr și conservanți ascunși. Mănâncă-l ca atare sau combină-l la mese, completează-l cu fructe sau bea-l ca băutură.

Unele persoane trebuie să fie prudente în ceea ce privește consumul de iaurt, deoarece acesta poate avea efecte adverse, în special în cazul celor cu intoleranță la lactoză sau alergie la lapte.

Intoleranța la lactoză apare atunci când organismului îi lipsește lactaza, enzima necesară pentru a descompune lactoza, zahărul care se găsește în lapte. După ce se consumă produse lactate, precum iaurt, lapte sau smântână, aceasta duce la diverse simptome digestive, cum ar fi dureri abdominale și diaree. Prin urmare, cei cu intoleranță la lactoză ar putea fi nevoiți să evite iaurtul.

Cu toate acestea, unele persoane care au intoleranță la lactoză îl pot tolera. O parte din lactoză se descompune în timpul producției, iar probioticele pot ajuta la digestia acesteia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.