Orașul Odobești

Toamna Odobesteana a adus noi cetateni de onoare

Ziarul de Vrancea
25 oct 2010 3340 vizualizări
Timp de trei zile odobestenii s-au bucurat de sarbatoarea Toamnei Odobestene u podgorenii si-au cinstit cetatenii si si-au onorat musafirii u Excelenta Sa, Henri Paul, ambasadorul Frantei la Bucuresti a primit titlul de cetatean de onoare al Odobestiului u sedinta solemna a CL Odobesti, de sîmbata 23 octombrie, a fost cel mai important eveniment din activitatea postdecembrista a orasului si o lectie de istorie pentru cei prezenti

Primaria orasului Odobesti a organizat, la finele saptaminii trecute, manifestarea traditionala "Toamna Odobesteana", eveniment aflat la cea de a VII-a editie. Astfel, producatorii de vinuri din Odobesti s-au intilnit simbata, 23 octombrie, cu Excelenta Sa, Henri Paul, Ambasadorul Frantei la Bucuresti. In aceeasi zi, la prinz, a avut loc si o sedinta solemna a Consiliului Local Odobesti in cadrul careia a avut loc cermonia de inminare a titlului de cetatean de onoare, Excelentei Sale, Henri Paul. Dupa ceremonie, ambasadorul Frantei, Henri Paul a vizitat Centrul Civic al Odobestiului si a avut o intilnire cu elevii Liceului Teoretic.


Ultima zi a Toamnei Odobestene, a programat pentru elevii institutiilor de invatamint din localitate concursuri de atletism, demostratie de carting, expozitii la Casa de Cultura, recitaluri de muzica ale elevilor de la Liceul Teoretic si proiectii gratuite in cadrul Zilelor Filmului Odobestean. Editia a VII-a a "Toamnei Odobestene" s-a incheiat cu un spectacol exceptional sustinut in Centrul Civic, duminica dupa amiaza, de Ansamblul Folcloric "Tara Vrancei". "Aceasta editie a fost una marcata de criza bugetara. De aceea, am rezervat-o mai mult activitatilor de promovare a localitatii si am incercat sa-i mobilizam pe elevi la manifestari sportive. Dupa 2 zile in care 2 ambasadorii Romaniei in Luxembourg si ai Frantei la Bucuresti au fost oaspetii Odobestiului, ieri am acordat timpul nostru elevilor, organizind Cupa orasului Odobesti la Atletism si o demonstratie de carting, sustinuta de Clubul Copiilor din Odobesti", ne-a spus Florin Vetrescu, viceprimarul orasului. De asemena, vineri si simbata s-a desfasurat Cupa Orasului Odobesti la minifotbal in sala. A fost prima editie de austeriate de la reluarea festivalului in 2004, dar cea mai importanta actiune de promovare a brand-ului localitatii si a vinurilor de Odobesti.


Henri Paul : "Este primul titlu pe care l-am acceptat in Romania"


Excelenta Sa Henri Paul, ambasadorul al Frantei la Bucuresti a primit simbata titlul de cetatean de onoare al Orasului Odobesti intr-o atmosfera cum rar s-a mai intilnit in orasul viilor domnesti. Desfasurarea solemna a sedintei Consiliului Local si intonarea imnurilor Romaniei si Frantei au facut ca peste sala de cinema a Casei de Cultura din Odobesti sa se aseze o liniste absoluta. Emotiile celor prezenti au fost sesizate si de ambasadorul francez, el insusi emotionat de eveniment intrucit dupa propriile sale declaratii, a fost primul titlu de cetatean de onoare acceptat de cind este in Romania. "Am primit mai multe propuneri pentru acest titlu, dar este singura propunere pe care am acceptat-o. Este primul titlu de cetatean de onoare pe care il primesc in Romania", a spus ambasadorul francez, care a apreciat gestul de recunostinta al odobestenilor pentru sustinerea de care au primit-o de le viticultorii francezi. Evenimentul a fost o lectie de istorie si pentru multi din cei prezenti, care nu stiau ca acum o suta de ani, viile au fost scoase si arse de pe toate mosiile din Odobesti, din cauza filoxerei. "Acum mai bine de un secol, toate viile din Odobesti au fost distruse de filoxera. Cu greu, autoritatile in frunte cu primarul Manea Baiatu au reusit, cu sprijinul specialistilor francezi, sa replanteze vita de vie. Pe fondul acestui declin al orasului, in 1901 a fost infiintata Scoala Viticola. Din 1902 si pina in 1931 director al acestei scoli a fost profesorul francez Joseph Dodun de Perrieres. Acordind aceasta distinctie dorim sa multumim specialistilor francezi care acum un secol au fost alaturi de orasul nostru. Va rog dle Ambasador Henri Paul sa transmiteti mesajul nostru de recunostinta poporului francez", a spus, printre altele, primarul. La eveniment a participat si Marian Oprisan, presedintele CJ Vrancea si deputatul Cristian Dumitrescu. Dupa eveniment, ambasadorul impreuna cu autoritatile a facut o baie de multime prin centrul orasului. (D. GANEA, A. MILCOVEANU)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739405 zile, 1 ora, 2 minute, 31 secunde
Mie nu mi s-a parut a fi un festival ci o golaneala in centrul orasului . doar cantecele populare ale copiilor ce au evoluat pe scena improvizata in parcul central Odobesti .
, acum 739405 zile, 1 ora, 2 minute, 31 secunde
Ar fi fost frumos si indicat sa fie ivitati la festivitate si urmasii D-lui Dodun Des Perrieres Joseph care locuiesc si sunt in viata pe tritoriul Romaniei.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.