Ultima oră

Şase tineri au pus pe picioare o reţea rurală de trafic cu cannabis

Ziarul de Vrancea
23 aug 2013 234 vizualizări
Doi dintre tineri au fost prinşi în timp ce încercau să vandă plante de canepă unui poliţist sub acoperire pentru suma de 500 de lei. Poliţiştii au găsit cannabis şi la domiciliul unora dintre membrii grupului infracţional. Trei plante au “circulat” între Vulturu şi Vizantea cu microbuzul

Şase tineri sunt acuzaţi că au format un grup infracţional ce se ocupa cu vanzarea cannabisului. Patru dintre ei au ajuns după gratii în urma unui flagrant organizat în comuna Vulturu, urmat de şase percheziţii domiciliare efectuate de poliţiştii de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate şi procurorii de la DIICOT, joi seara. Totul a ieşit la iveală după ce doi dintre tinerii din grup, Dionis Jorovlea şi Cătălin Ţigănuş au încercat să vandă plante din genul Cannabis unui ofiţer sub acoperire. Imediat după ce tranzacţia a avut loc, oamenii legii au intervenit şi i-au imobilizat pe cei doi. Tinerii au fost percheziţionaţi şi asupra lor au fost găsite şapte plante de canepă, dar şi suma de bani primită în schimbul ghivecelor. Imediat după flagrant, anchetatorii, sub coordonarea procurorului de la DIICOT, au efectuat şase percheziţii domicilare, în urma cărora au mai fost descoperite trei plante, la domiciliul lui Ţigănuş. Drogul a fost cultivat iniţial în grădina casei deţinută de mama tanărului basarabean, Dionis Jorovlea, din comuna Vulturu. Acesta îşi procurase seminţele de canpeă indiană, din care se extrage substanţa de cannabis, din Republica Moldova iar ulterior a stabilit ca, prin intermediul lui Cătălin GeorgeŢigănuş, de 20 de ani, din Vizantea Livezile, să valorifice plantele către diverşi clienţi din cercul lor de cunoştinţe. 

Droguri trimise la Vizantea cu microbuzul

Conform procurorilor de la DIICOT Vrancea, basarabeanul Dionis Jorovlea i-a trimis lui Ţigănuş, la Vizantea Livezile, trei plante pe care acesta urma să le comercializeze tinerilor amatori. Drogurile au fost trimise, culmea, cu un microbuz de călători. Tinerii erau monitorizaţi de mai mult timp de oamenii legii. “La data de 22.08.2013 poliţiştii S. C.C.O. Vrancea, sub coordonarea procurorului  D.I.I.C.O.T. – Biroul  Teritorial Vrancea, au realizat o acţiune ce a avut ca scop prinderea în flagrant a lui Dionis J., 22 ani, din comuna Vulturu, şi a lui Cătălin George Ţ., 20 ani, din comuna Vizantea Livezi, în timp ce încercau să comercializeze şapte plante de cannabis contra sumei de 500 lei. După realizarea flagrantului au fost efectuate şase percheziţii domiciliare pe raza judeţului Vrancea, fiind aduse la audieri încă patru persoane, respectiv Laurenţiu Daniel S., 19 ani, din municipiul Focşani, George V., 17 ani, din comuna Vînători, Bogdan Lucian M., 19 ani, din municipiul Focşani şi George C., 17 ani, din comuna Slobozia Ciorăşti. Cu ocazia efectuării percheziţiei domiciliare la locuinţa lui Cătălin George Ţ., s-au mai găsit încă trei plante de cannabis. Faţă de. J. Dionis, Ţ. Cătălin George, S. Laurenţiu Daniel şi V. George a fost luată măsura reţinerii pentru 24 de ore sub aspectul constituirii a unui  grup infractional organizat în scopul săvarşirii infracţiunilor de trafic şi consum ilicit de droguri”, a precizat inspectorul principal Bogdan Toader, de la Poliţia vranceană. Dionis Jorovlea, Cătălin Ţigănuş, Laurenţiu Daniel Sava şi Vasilică George sunt tinerii reţinuţi de poliţişti şi care vor fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. În sarcina lui Laurenţiu Daniel Sava şi a lui Vasilică George s-a reţinut că cei doi „au desfăşurat activităţi de deţinere şi trafic ilicit de droguri” în sensul în care, aceştia, direct sau prin intermediul lui Ţigănuş, au comercializat în mai multe randuri droguri unor investigatori sub acoperire. Instanţa a dat curs solicitării privind încuviinţarea arestului preventiv, de 19 zile în cazul minorului, respectiv de 29 de zile în cazul celor trei învinuiţi majori. Clienţii celor care au pus la cale această reţea rurală de trafic fac parte în general din categoria tinerilor debusolaţi, care cad adesea pradă drogurilor. (Dan CHIRIAC, Gabriel SAVA)

Planta care te face să uiţi de necazuri dar aduce necazuri

Frunzele şi florile plantelor de cânepă indiană conţin o substanţă chimică sau drog cunoscută sub numele de THC (acronimul de la tetra-hydro-cannabinol) care provoacă persoanei care o fumează sau o digeră o senzaţie de euforie. Marijuana se extrage din florile uscate de cânepă indiană. Marijuana este de obicei fumată în foi de ţigară. Haşişul se obţine din răşina extrasă din florile plantei Cannabis sativa ss. indica. Haşişul este o formă mult mai concentrata de marijuana, deoarece conţine mai mult THC, după cum se arată într-o prezentare făcută pe Wikipedia. Este de asemenea fumat, dar poate fi consumat şi ca ingredient în prăjituri. Canepa care creşte în flora spontană de la noi conţine o cantitate mică de THC, după cum spun cunoscătorii. Consumul de canabis este ilegal în majoritatea ţărilor lumii, una dintre excepţiile cunoscute fiind Olanda. În această ţară este permisă cultivarea a nu mai mult de cinci plante pentru consum propriu atâta timp cât nu există intenţia de a vinde. Utilizate în exces, preparatele din cânepă pot crea dependenţă şi pot avea urmări grave asupra sănătăţii. (Z. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.