Ultima oră

Cum e să locuieşti în Vrancea, judeţul cu al şaptelea cel mai scăzut nivel de trai din România

Ziarul de Vrancea
8 apr 2013 2101 vizualizări
gândul.info prezintă prima analiză, judeţ cu judeţ, a condiţiilor reale de viaţă din România. Au fost puşi cap la cap cei mai importanţi şapte indici socio-economici de la nivel naţional, pe baza datelor a trei instituţii publice, mai exact Institutul Naţional de Statistică, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Comisia Naţională de Prognoză. În urma centralizării datelor, gândul a realizat clasamentul judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din ţară. Poziţia în top a judeţelor a fost determinată de punctajul obţinut de acestea la şapte capitole: rata şomajului, salariul mediu net, contribuţia locuitorilor la economia locală (PIB per capita), speranţa de viaţă la naştere, procentul gospodăriilor racordate la reţeaua de canalizare, rata criminalităţii şi suprafaţa spaţiilor verzi aflate în zonele urbane. Marea surpriză a clasamentului o reprezintă poziţia pe care s-a clasat Capitala. În ciuda aşteptărilor, Municipiul Bucureşti nu este cel mai bun loc din România în care să trăieşti. Acesta a pierdut prima poziţie a podiumului în faţa "motorului economic" din vestul ţării - judeţul Timiş. Mai mult, cu toate că Timişul nu a obţinut punctajul maxim la niciunul dintre indicatorii luaţi în calcul, judeţul a reuşit să devanseze Capitala - regiune "campioană" la cinci dintre cele şapte aspecte analizate

 

 Al şaptelea cel mai scăzut nivel de trai din România se înregistrează în judeţul Vrancea, poziţionat pe locul 36 în clasamentul realizat de gândul.

  Locuitorii acestei regiuni sunt unii dintre românii cu cea mai mare durată de viaţă, dar mai puţin de jumătate dintre gospodăriilor lor dispun de instalaţii de canalizare. Locuitorii din Vrancea obţin al şaselea cel mai mic salariu mediu net din România, dar nu întâmpină probleme majore atunci când vine vorba despre găsirea unui nou loc de muncă. Se estimează, de asemenea, că în 2013 contribuţia populaţiei acestui judeţ la economia locală va fi una dintre cele mai scăzute la nivel naţional.

  Locuitorii din Vrancea trăiesc mai mult decât majoritatea românilor, având în vedere că în rândul lor se înregistrează a şasea cea mai ridicată speranţă de viaţă la nivel naţional. Locuitorii acestei regiuni sunt depăşiţi la acest capitol doar de către cei din Bucureşti, Vâlcea, Cluj, Braşov şi Suceava. Vrâncenii au o durată medie de viaţă de 74,2 ani, mai scăzută cu un an şi jumătate decât cea a bucureştenilor, dar cu aproape patru ani mai mare decât cea a persoanelor din Satu Mare - judeţul unde întâlneşti românii care trăiesc, în medie, cel mai puţin.

Angajaţii companiilor din Vrancea se numără printre cei mai prost plătiţi din ţară. Ei câştigau la finalul anului trecut al şaselea cel mai scăzut salariu mediu net din România, de 1.098 de lei, reuşind să îi depăşească doar pe angajaţii din Maramureş, Vaslui, Botoşani, Suceava şi Harghita. Sumele primite de aceştia din partea angajatorilor erau, de asemenea, cu 1.054 lei mai mici decât cele obţinute de bucureşteni - cei mai bine plătiţi salariaţi din ţara noastră.

(Click pentru a mări)

FOTO: gândul.info

  Una dintre cele mai importante companii care contribuie la dezvoltarea economiei locală este Vrancart SA, un producător de carton. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, cifra sa de afaceri ajungea, în 2011, la 163 de milioane lei, iar profitul net era de 1,9 milioane lei. În aceeaşi perioadă, la Vrancart SA lucrau 1.134 de persoane.

  Anul acesta, se estimează că locuitorii din Vrancea vor avea una dintre cele mai mici contribuţii la economia locală din întreaga ţară. Potrivit datelor Comisiei Naţionale de Statistică, valoarea indicelui PIB pe cap de locuitor va fi de 3.904 euro, cu aproape 3.000 de euro mai mică decât cea estimată la nivel naţional.

Vrâncenii nu stau bine nici în ceea ce priveşte procentul locuinţelor dotate cu instalaţii de canalizare. Aici doar 47,7% dintre gospodării dispun de astfel de facilităţi faţă de peste 85% în Timiş, Braşov şi Bucureşti.

 

www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.