Ultima oră

Frontul din peninsula coreeană se mişcă în paşi de vals

Ziarul de Vrancea
7 apr 2013 617 vizualizări
SUA şi Coreea de Sud au oprit o serie de operaţiuni pe care trebuiau să le desfăşoare în comun ca să nu agite şi mai mult apele în zonă

Ministrul britanic de Externe William Hague a observat duminică faptul că nu există vreun semn recent de "redesfăşurare" a forţelor nord-coreene, în pofida unor ameninţări din partea Phenianului, relatează AFP. "Nu am observat trupele (nord-coreene) repoziţionandu-se sau forţe terestre în redesfăşurare, lucruri la care te aştepţi înaintea unui atac" militar, a declarat Hague pentru BBC. "Acesta este motivul pentru care este important să ne păstrăm calmul, şi (să fim) totodată fermi şi uniţi", a adăugat el, adresandu-se comunităţii internaţionale. Hague a mai spus că nu există o "necesitate imediată" de retragere a diplomaţilor britanici din Coreea de Nord, după ce Phenianul a sugerat ambasadelor străine să ia în calcul evacuarea misiunilor lor, relatează AFP. "Nu este necesar să răspundem (...) acestei retorici şi anunţării unei ameninţări externe, de fiecare dată cand ei (nord-coreenii) fac asemenea" anunţuri, a apreciat el. În acest timp, Coreea de Sud şi Statele Unite au amanat o importantă reuniune militară care urma să aibă loc la jumătatea lui aprilie la Washington, la solicitarea Seulului, din cauza contextului foarte tensionat în peninsula coreeană, a anunţat ieri un oficial sud-coreean. Generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major american Interarme, şi omologul său sud-coreean, generalul Jung Seung-jo, urmau să discute despre politica lor comună faţă de Coreea de Nord şi despre alte subiecte în cadrul unei reuniuni anuale, pe 16 aprilie. "Decizia de amana reuniunea a fost adoptată (...) din cauza situaţiei speciale actuale a apărării noastre naţionale", a declarat pentru AFP un purtător de cuvant al Statului Major sud-coreean Interarme. Coreea de Sud şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o posibilă provocare nord-coreeană în absenţa pe teritoriul sud-coreean a şefului armatei sale, potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap. De asemenea, Statele Unite au amanat un test nuclear programat pentru săptămana viitoare în California, într-o încercare de calmare a tensiunilor cu Coreea de Nord, în contextul în care Phenianul a mobilizat două rachete susceptibile să atingă Japonia şi un teritoriu american în Pacific, arată AFP. Washingtonul a anunţat că a amanat un test al rachetei de tip Minuteman 3, o rachetă balistică intercontinentală cu ogivă nucleară, care urma să fie efectuat săptămana viitoare la baza aeriană Vandenberg, în California.

Xi Jinping: Nicio ţară nu are dreptul să arunce Asia în haos

Nicio ţară nu are dreptul să arunce Asia în haos, a apreciat duminică preşedintele chinez Xi Jinping, într-un context de tensiuni puternice în Peninsula Coreea, fără să numească, totuşi, nici Coreea de Nord şi nici Statele Unite, arată AFP. "Nimeni nu ar trebui să fie autorizat să arunce în haos o regiune şi, cu atat mai puţin, întreaga lume, din egoism", a declarat Xi Jinping, fără să menţioneze disputele maritime dintre Beijing şi Tokyo sau cu alte ţări din regiune. "Trebuie să acţionăm în mod concret pentru a soluţiona dificultăţi importante, cu scopul de a asigura stabilitatea Asiei", care "se confruntă cu noi provocări, atat timp cat apar probleme sensibile şi (atat timp) cat există ameninţări în domeniul securităţii tradiţionale şi netradiţionale", a continuat el. Exprimandu-se în faţa mai multor şefi de stat şi de guvern, la Forumul Economic anual de la Boao, pe Insula Hainan (sud), Xi Jinping a îndemnat comunitatea internaţională să apere "o viziune favorabilă unei securităţi globale, comune şi de cooperare". La forum asistau preşedintele birman Thein Sein, premierul australian Julia Gillard şi directoarea generală a FMI Christine Lagarde. Peninsula coreeană se confruntă cu o intensificare a tensiunilor, după ce Phenianul a lansat cu succes o rachetă cu rază lungă de acţiune, în decembrie, considerată un tir de rachetă balistică, şi a celui de al treilea test nuclear, în februarie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.