Mielul de Paşti, mai dolofan şi mai gustos
Faptul că Paştele pică în calendar mai tarziu, pe 5 aprilie, mieii au avut timp să crească, aşa că vor fi mai grăsuţi şi mai gustoşi. Medicii veterinari explică acest lucru prin faptul că mieii au fost fătaţi în decembrie şi ianuarie şi au avut timp să se dezvolte corespunzător. Anul trecut în Piaţa Moldovei pe tarabe au fost expuşi la vanzare peste 800 de miei sacrificaţi. În acest an s-a luat decizia ca animalele să fie aduse în Obor, acolo unde focşănenii urmează să îşi aleagă mielul şi tot acolo va fi sacrificat. În acelaşi timp, vor fi amenajate şi tarabe în Piaţa Moldovei unde crescătorii să îşi aducă mieii sacrificaţi la vanzare. Acum, din cauza conflictelor din lumea arabă, numărul mieilor sacrificaţi ar putea să fie mai mare pentru că nu s-au mai făcut exporturi. “Invazia” de carne de miel ar putea duce la o scădere de preţ pe kilogram. “Luand în considerare războiul din Siria şi faptul că nu s-au mai făcut exporturi de miei în viu, am putea avea un număr mai mare de miei pe piaţă. Vor fi amenajate peste 200 de mese igienizate. Vom umări foarte atent vanzarea de miei, astfel înt să nu apară nicio problemă. Faptul că Paştele este mai tarziu, mielul a avut timp să se dezvolte corespunzător, va fi mai gustos”, spune Elena Şerbu, medicul veterinar care de ani de zile supraveghează comerţul cu carne în cea mai mare piaţă din Vrancea.
Mieii vor putea fi sacrificaţi în puncte controlate veterinar
Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a primit adrese de la ANSVSA în privinţa comerţului cu carnea de miel din acest an. Conform actelor oficiale, s-au stabilit mai multe criterii după care se vor organiza sacrificările mieilor în Vrancea. “Doar două abatoare din cele patru au dreptul de a sacrifica mieii de Paşte. Autoritatea a transmis o derogare temporară prin care se permite sacrificarea mieilor în Vrancea în locuri aprobate sanitar veterinar. Aceasta este permisă în intervalul 20 aprilie - 05 mai. Noi am trimis adresă către toate primăriile din Vrancea să ne comunice un loc unde se vor face aceste sacrificări pentru a putea fi aprobate sanitar veterinar şi unde să se facă şi controlul sanitar veterinar. Doar Primăria Focşani a a trimis locaţia unde se vor sacrifica mieii. Acest loc va fi în Obor, aici vor fi aduse animalele în viu, de aici cumpărătorii îşi vor alege şi tot aici vor fi sacrificaţi. Miei vor putea fi cumpăraţi şi din Piaţa Moldovei”, ne-a spus Necula Botezatu, directorul DSVSA. (Aurelian IVAN)