Ultima oră

Doriţi aparate de reciclare în incinta hipermarketurilor?

Sorin Tudose
8 feb 2013 2282 vizualizări
Reciclarea PET-urilor este o problemă care se cere rezolvată, internauţii făcand în acest sens o petiţie u autorităţile spun că astfel de maşinării vor exista şi la noi în ţară, doar că în ritmul nostru lent

O petiţie ce are ca obiectiv protejarea mediului înconjurător a fost lansată de curand pe site-ul petitiionline.com şi cere ca în interiorul supermaketurilor şi cu atat mai mult a hipermaketurilor să existe aparate de reciclare. “Suntem un stat membru al UE şi nu avem la dispoziţie modalităţi moderne de reciclare a sticlelor PET. În numeroase state dezvoltate din Occident există, în marketuri/ supermarketuri/ hipermarketuri, dispozitive special concepute pentru reciclarea acestor sticle, fie ele de 0,5 - 2,5 litri. Fiecare sticlă are o garanţie aparte, a cărei valoare diferă, se subînţelege, în funcţie de volumul ei. De asemenea, garanţia se aplică şi cutiilor de răcoritoare sau băuturi alcoolice de 0,5 l sau 0,33 l din aluminiu. Prin introducerea acestor dispozitive dorim să ne facem cunoscută prezenţa în rândul statelor în care practica reciclării eficiente a devenit obişnuinţă. Mediul înconjurător va fi mai curat, numărul sticlelor PET şi al recipientelor de aluminiu abandonate la tot pasul se va reduce, iar populaţia va deveni mai atentă la întrebuinţarea acestora. Garanţia impusă pentru fiecare sticlă PET sau doză de aluminiu va determina cetăţeanul de rând să nu-şi mai permită aruncarea recipientelor de plastic acolo unde consideră de cuviinţă, iar mormanele de gunoaie nu se vor mai înmulţi pe zi ce trece aşa cum ne-am obişnuit”, se arată în petiţie. Iniţiativa a fost semnată de cateva zeci de persoane pană în prezent, dar interesul pentru astfel de aparate de reciclare este într-o continuă creştere.

10 bani bidonul reciclat

Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului din Vrancea confirmă şi ei acest lucru amintind că şi în cateva mari magazine din Focşani există centre pentru reciclare de baterii. “Există şi la noi în ţară astfel de iniţiative, mai timide, dar sunt. Ar putea fi şi norme de constrangere a marilor operatori economici, dar pană la urmă este vorba de o afacere convenabilă atat pentru marketuri cat şi pentru operatorii specializaţi în reciclare. De altfel, Ministerul Mediului a lansat recent un proiect ce îşi propune să impulsioneze colectarea şi reciclarea PET-urilor şi a dozelor de aluminiu de la populaţie”, transmit reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Vrancenii ar putea primi pană în 10 bani pentru un bidon din plastic reciclat, aşa cum se întamplă în marile centre de reciclare din ţară. Potrivit autorităţilor este doar o chestiune de timp pană ce astfel de aparate care pot ajunge şi pană la 35.000 de euro vor deveni obişnuite în magazine. În ţări precum Danemarca aceste aparate sunt instalate în supermarketuri şi sunt folosite intensiv de consumatori, după cum ne-a declarat un cititor al Ziarului de Vrancea, care trăieşte în ţara nordică şi care ne-a sugerat să popularizăm această propunere venită din partea cetăţenilor care susţin reciclarea. Dacă vreţi să susţineţi iniţiativa puteţi semna petiţia aici: http://www.petitieonline.com/dispozitive_reciclare_in_marketurisupermarketurihipermarketuri. (Sorin TUDOSE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.