Ultima oră

Inedit! Carneţel cu autografe de la artiştii care au poposit în Focşani

Sorin Tudose
31 ian 2013 3762 vizualizări
Focşăneancă are autografe de la marii artişti din anii 1960, între care dirijorul Iosif Conta şi violonistul Ion Voicu.“Unei admiratoare din Focşani multă simpatie”, îi scria în decembrie 1962 Silvia Cichoş focşănencei noastre

Adriana Denisa Croitoru, una din cititoarele noastre, şi-a amintit cu ocazia concertului aniversar susţinut de Orchestra de Cameră “Unirea” de anii în care participa la concertele susţinute de Filarmonica de Stat “Unirea” la Teatrul Municipal. La începutul anilor 1960, chiar înainte ca Filarmonica să fie mutată la Galaţi, Denisa era la finele ciclului gimnazial şi era o mare amatoare de muzică cultă. Cum îndrăgea foarte mult muzica şi artiştii care urcau pe scena Teatrului, aceasta intra în culise după ce se terminau spectacolele şi îi ruga pe dirijori sau solişti să îi ofere cate un autograf. Fata de atunci se ducea cu o bucăţică de hartie pe care lua autograful după care îl ducea acasă şi îl lipea într-un carneţel, sub semnătură punand şi numele artistului. Datorită pasiunii sale pentru muzică a strans în cateva pagini autografe ale unor personalităţi cunoscute şi apreciate şi-n prezent, chiar dacă multe dintre ele s-au stins din viaţă. Printre marii oameni care i-au oferit autografe Adrianei Denisa Croitoru se numără dirijorul Iosif Conta, violonistul Ion Voicu, mezzosoprana Elena Cernei, solistul Cornel Stavru, dar şi solista Teatrului de Operetă Virginia Romanoscvchi. Toate autografele sunt din perioada 1961-1962 căci din 1963 Filarmonica avea să fie mutată la Galaţi. “Unei admiratoare din Focşani multă simpatie”, îi scria în 17 decembrie 1962 Silvia Cichoş focşănencei noastre. “Nehotăratei Adriana pentru înclinaţii spre artă”, i-a scris şi celebrul Iosif Conta, această dedicaţie fiind chiar al doilea autograf al dirijorului. Fiind în continuare o iubitoare de muzică de o asemenea factură, Adriana Croitoru l-a recunoscut imediat pe dirijorul Silviu Zavulovici după ce l-a văzut într-o fotografie expusă la Ateneul Popular. Chiar dacă artiştii pe care i-a cunoscut fie şi pentru cateva clipe s-au cam stins, emoţia întalnirii cu ei i-a rămas în suflet pană azi. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
viorel i. iancu, acum 4124 zile, 16 ore, 54 minute, 17 secunde
Un articol minunat, plin de emotie. In mod sigur plin de emotie pentru Doamna Denisa. Este si pentru mine emotionant, faptul ca a pastrat acele autografe. FELICITARI!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.