Ultima oră

500 de vranceni încolonaţi la Parchet pentru subvenţii de la APIA

Ziarul de Vrancea
11 oct 2012 4734 vizualizări
Fermierii care au încasat subvenţia pe animal erau restanţieri cu sume de bani în contul impozitelor locale, fapt care a ieşit la iveală în urma unui control al Curţii de Conturi, care a sesizat Parchetul. Într-un paragraf al cererii era scris ca fermierii care au datorii către stat nu au dreptul să acceseze subvenţii, însă detaliul nu le-a sărit în ochi beneficiarilor, acuzaţi acum de fals în declaraţii. 348 dintre aceştia au primit NUP, însă trebuie să restituie banii încasaţi ilegal

În jur de 500 de fermieri vranceni care au primit subvenţii pentru animale de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Vrancea în urmă cu doi ani, plătesc acum scump pentru o neatenţie. N-au citit cum trebuie declaraţiile semnate pe proprie răspundere la APIA, iar acum ar putea fi nevoiţi să restituie banii, în total cateva milioane de lei. În plus, foarte mulţi dintre ei s-au ales cu dosare penale pentru fals în declaraţii şi riscă ca în următorii trei ani să nu mai primeasc nici un ban în contul subvenţiilor. Parchetul de pe langă Tribunalul Vrancea, dar şi IJP Vrancea au analizat situaţia şi au ajuns la concluzia că beneficiarii de subvenţii trebuie să-şi plătească datoriile restante la bugetele locale pentru a scăpa de latura penală a faptei. Potrivit procurorilor, nu este vorba de sume mari de bani, aşa că făptuitorii nu pot fi acuzaţi de rea-voinţă.

De altfel, toţi cei cercetaţi susţin că nu au ştiut de prevederea din contract. Potrivit directorului sucursalei APIA, Octavian Vieru, Parchetul de pe langă Tribunalul Judeţean Vrancea a dat NUP (neînceperea urmăririi penale) în cazul a 348 de persoane care au fost descoperite de Curtea de Conturi în anul 2010 cu datorii la administraţiile locale sau la bugetul de stat, deşi declaraseră pe propria răspundere că nu au. Plangerea la Parchet a fost făcută de APIA ca urmare a deciziei Curţii de Conturi, care îi somau pe funcţionari să recupereze banii.

Atenţie pe ce vă puneţi semnătura

Persoanele cercetate sunt solicitanţi ai subvenţiei pentru animale, bovine, ovine şi caprine. În multe cazuri, restanţele la stat au fost foarte mici, de 5 sau 10 lei de exemplu, pentru care în mod normal plata nu ar trebui să ridice probleme. În alte cazuri este vorba de sume mai mari, cum ar fi amenzi neplătite. Cu toate acestea, declaraţia pe propria răspundere care nu respectă situaţia reală este considerată un fals şi poate atrage răspunderea penală, cum s-a întîmplat în cazul crescătorilor de animale.

Din acest motiv, beneficiarii fondurilor europene trebuie să fie foarte atenţi la ceea ce declară, pentru că mai devreme sau mai tarziu riscă să fie controlaţi de o instituţie a statului şi puţi să dea banii înapoi. Dacă restanţele la stat nu au fost mari, subvenţiile încasate din fonduri europene au fost substanţiale, chiar de mii de lei, iar înapoierea lor i-ar pune în dificultate pe beneficiari. Aceştia sunt în multe cazuri persoane din mediul rural fără mari posibilităţi materiale. APIA a contestat constatările Curţii de Conturi în instanţă, însă procesul nu s-a încheiat pană în prezent.

Dacă procesul va fi pierdut, beneficiarii de subvenţii în sectorul zootehnic vor fi nevoiţi să dea înapoi banii statului român. Pentru anul 2010 în jur de 6.000 de fermieri vranceni au fost consideraţi eligibili pentru a beneficia de subventii pentru cresterea animalelor. Valoarea sprijinului pe cap de animal a fost de 410 lei pentru bovine şi 40 de lei pentru ovine şi caprine. (C. MARIN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.