Ultima oră

Elevul bătăuş de la „Edmond Nicolau”, recidivist în ale agresiunilor

Ziarul de Vrancea
10 oct 2012 1636 vizualizări
Tanărul bătăuş a mai fost implicat într-un incident violent, în comunitatea de romi din care face parte. Pentru a-i intergra cu mai multă uşurinţă pe tinerii din etnie, oficialii şcolari vor ca fiecare liceu să aibă un tutore pentru elevii romi

Elevul agresor de la Colegiul „Edmond Nicolau” din Focşani va fi monitorizat cu atenţie, după cum promit reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea. Potrivit inspectorului pentru minorităţi, Ana Gavrilescu, elevul ar fi trebuit să se afle în atenţia dirigintelui şi a conducerii şcolii, cu atat mai mult cu cat acesta ar avea antecedente cu conotaţii penale.

Se pare că tanărul a fost implicat într-o agresiune sexuală în localitatea de domiciliu, în comunitatea de romi, pentru fapta sa adolescentul fiind monitorizat de Serviciul de Probaţiune de pe langă Tribunalul Vrancea. Acesta a părut că depăşeşte momentele dificile şi s-a integrat bine în mediul şcolar, însă a recidivat la începutul lunii, după ce a băut alcool la un local din apropierea şcolii şi şi-a lovit un coleg în sala de curs. “Eu îl ştiu din clasa a VII-a, cand a fost beneficiarul unei burse acordate de Agenţia Naţională pentru Romi. M-a surprins vestea că ar fi agresat un coleg pentru că îl ştiu de copil bun. Ceva s-a întamplat cu el. Aceşti copii trebuie monitorizaţi cu atenţie de diriginţi, de directori sau chiar de psihologul şcolar. Imediat după ce am aflat despre incident am încercat să iau legătura cu el, dar nu a venit la şcoală cateva zile. Voi merge zilele acestea pentru că trebuie să aflăm ce s-a întamplat. A făcut parte dintr-un proiect al liceului, a fost în Republica Moldova în tabere de pregătire şi a intrat la liceu cu medie bună. Ceva însă s-a întamplat cu el şi cu siguranţă că va fi monitorizat de acum înainte cu mai multă atenţie”, ne-a declarat inspectorul Ana Gavrilescu. Incidentul de la Colegiul “Edmond Nicolau” este cel mai grav caz de agresiune dintr-o şcoală vranceană din ultimul an în care este implicat un elev de etnie romă.

Potrivit unei situaţii a IŞJ, anul trecut în liceele vrancene au intrat pe locurile rezervate romilor 34 de elevi, cărora li se adaugă alţii care au preferat să concureze pentru locurile lor. “Niciunul însă dintre aceştia nu a creat probleme de acest gen. Problemele la această etnie ţin mai mult de abandonul şcolar ca urmare a situaţiei materiale precare. Noi încercăm să îi readucem la şcoală”, ne-a mai declarat inspectorul pentru minorităţi, Ana Gavrilescu.


Tutore pentru elevii romi din fiecare liceu

Inspectoratul Şcolar va înainta tuturor liceelor din judeţ o adresă prin care fiecare unitate va trebui să-şi stabilească un tutore pentru elevii romi din şcoală. Tutorele va face voluntariat şi va ţine legătura cu fiecare elev al acestei etnii. “Fiecare liceu va trebui să-şi stabilească un tutore care se va ocupa de monitorizarea şi consilierea elevilor romi, afland cu ce probleme se confruntă fiecare, ia legătura cu părinţii, diriginţii, directorii”, potrivit Anei Gavrilescu. Aceasta are convingerea că, deşi munca aceasta nu va fi remunerată, cu siguranţă vor exista cadre didactice care se vor oferi voluntare pentru consilierea elevilor de etnie romă. Numirea unui tutore în fiecare liceu nu este o idee lansată de IŞJ, ci este prevăzută într-un ordin recent al ministrului Educaţiei.


Trei licee desfăşoară programe pentru romi

Liceele vrancene cu număr mare de elevi de etnie romă sunt Colegiile “Edmond Nicolau” şi “Valeriu D. Cotea” din Focşani, precum şi Grupul Şcolar din Mărăşeşti, unităţi de învăţămant care au derulat, de altfel, în ultimul an programe ce au făcut parte din proiectul “Implicare civică şi dialog social pentru tineri”, al fundaţiei IREX SUA, împreună cu Asociaţia RomaniCriss. Activităţile s-au concretizat în realizarea unui teren de baschet la Colegiul ‘Edmond Nicolau”, o sală multimedia la Colegiul “Valeriu D. Cotea” şi o staţie radio la Grupul Şcolar Mărăşeşti. Proiectul va continua şi în acest an şcolar, elevii urmand să propună idei de proiect. “S-au refăcut echipele şi cu alţi elevi care îşi vor face cunoscute ideile, urmand apoi ca cele mai bune să fie puse în aplicare”, ne-a mai declarat inspectorul pentru minorităţi, Ana Gavrilescu. Elevul implicat în agresiunea de acum cateva zile  făcea parte din echipa care a implementat proiectul la nivelul liceului pe care îl frecventează. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
florin, acum 4236 zile, 12 ore, 48 minute, 38 secunde
Deja ma simt discriminat in prpria tara...Tutore pentru rromi, locuri speciale in facultati si intitutii pentru rromi, programe guvernamentale speciale pentru integrare rromi, minoritate defavorizata, citeste integral
lele, acum 4237 zile, 3 ore, 27 minute, 37 secunde
Instalati-o mai repede in functia de director pe Franciuc! ca isi doreste cu disperare ! Ea nu stie sa faca nimic da vrea! Vedeti ca daca nu percutati se duce la Luminita Balaban ( cu care se lauda ca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.