Ultima oră

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Aşa-zisa privatizare Oltchim – o diversiune în genul celei cu teroriştii din decembrie 1989

Ziarul de Vrancea
4 oct 2012 848 vizualizări
De-a lungul şi de-a latul telenovelei Oltchim, persoane serioase, între care locul fruntaş a revenit celor cu pretenţii de specialişti în economie, prin definiţie grave şi misterioase, şi-au bătut capul să dezlege cîteva dintre enigmele procesului de privatizare aşa cum a fost el conceput de Guvern.

 

De ce s-a schimbat peste noapte Caietul de sarcini în aşa fel încît licitaţia să poată fi cîştigată de oricine, inclusiv de persoana fizică Dan Diaconescu?
De ce privatizarea (un proces complex, în care orice guvern trebuie să se preocupe şi de soarta obiectivului după ce acesta ajunge în posesia altcuiva) a fost redusă, în cazul Oltchim, la o simplă tranzacţie vînzare-cumpărare, de parcă n-ar fi fost vorba de ditamai combinatul, avînd în întreţinere un judeţ întreg, ci de o pereche de botine?

De ce s-a dat peste cap premierul, chiar din clipa cînd s-a anunţat cîştigătorul, să-l compromită pe Dan Diaconescu, înfăţişîndu-l drept un terchea-berchea?
Nu de alta, dar, presupunînd că la ora licitaţiei Dan Diaconescu nu avea banii, putea face rost de un partener, dacă însuşi premierul României nu l-ar fi demascat ca farsor.

Şi, în general, de ce, spre deosebire de toate privatizările de pînă acum, nu numai Dan Diaconescu, dar şi cei responsabili cu privatizarea (Remus Vulpescu, Victor Ponta) s-au străduit să dea procesului note care să-l apropie de un balamuc mediatic?

Marţi seara, Victor Ponta a răspuns prin telefon, întrebărilor adresate de cei prezenţi în studioul emisiunii Ultimul cuvînt de pe B1 TV.
Dat fiind că spusele domnului prim-ministru mi s-au părut incredibile, a doua zi am luat şi-am citit stenograma dialogului.
Faceţi rost de ea sau, dacă nu puteţi, revedeţi înregistrarea video!
Veţi descoperi un fapt uluitor!

Voit sau nu, premierul Victor Ponta dezleagă marile enigme ale privatizării Oltchim.
Din spusele sale se vede limpede că întreaga afacere cu scoaterea la privatizare, cu schimbarea Caietului de sarcini, cu declararea drept cîştigător a lui Dan Diaconescu, patronul OTV, cu defăimarea sistematică a cîştigătorului, a fost o diversiune pusă la cale de premier împreună cu SRI, SIE şi Serviciul secret al Ministerului de Interne.

Scoaterea la licitaţie a Combinatului a fost explicată astfel de Victor Ponta pe parcursul dialogului de la B1 TV:
"În memorandumul din luna martie 2012, anul acesta, asumat de preşedintele ţării, nu contează cum îl cheamă pe preşedinte sau pe primul ministru, vorbesc de preşedintele României şi primul ministru al României, s-a spus foarte clar că în luna aprilie se scoate la privatizare Oltchimul. Nerespectîndu-se această condiţie, semnată şi asumată de către preşedinte şi de către guvern, următoarea misiune a Fondului Monetar Internaţional, misiune care a fost în România, dacă nu mă înşel, exact în săptămîna 1-7, că ştiu că formam guvernul, nu era încă învestit de parlament, dar era delegaţia de la FMI, a trecut imediat, automat, asta e procedura, o obligaţie neîndeplinită ca fiind o obligaţie prioritară pentru următorul board, board care a avut loc pe 28 septembrie, în aşa fel încît obligaţia guvernului actual era să arate, faţă de fostul guvern, că există voinţa politică de a scoate la privatizare, că nu se doreşte păstrarea Oltchimului, aşa cum s-a păstrat atîţia ani ca o, dacă vreţi, o unitate protejată de stat, deşi are pierderi, din motive electorale. Ori, noi trebuia să demonstrăm şi am demonstrat, şi asta ne-a adus, în boardul FMI din 28, votul unanim de aprobare a scrisorii de intenţie, am demonstrat că am vrut, am avut voinţa de a face restructurarea şi privatizarea Oltchimului. Nu a reuşit, pentru că nu s-a prezentat nici un investitor care să corespundă tuturor condiţiilor şi atunci mai primim încă aceste şase luni, demonstrînd însă că există voinţa politică de a proceda în acest fel“.

Aşadar, tot ceea ce am văzut din clipa cînd s-a anunţat licitaţia şi pînă în clipa cînd premierul a declarat – cu cîteva ore înainte ca perioada legală să expire (ora 12 noaptea şi un minut)! – anularea rezultatului n-a fost altceva decît o comedie jucată pentru ca Bordul FMI să acorde un nou împrumut României.
Diversiunea cu teroriştii din decembrie 1989 a constat în aplicarea la noile realităţi a planului conceput de Nicolae Ceauşescu pentru o invazie rusească.
Esenţa acestui plan consta în crearea impresiei de atacare a agresorului de către o armată de luptători izolaţi prin declanşarea unor dispozitive care imitau perfect împuşcăturile.

Teroriştii din decembrie 1989 n-au existat.
Au existat doar dispozitivele cu care s-au făcut că trag.
Au tras unii într-alţii, înşelaţi de dispozitive, militarii români.
Asemănător, în perioada care o trecut, n-a fost vorba de o privatizarea Oltchim, ci de impresia că s-a desfăşurat o privatizare a Oltchim.

Premierul Victor Ponta ne dezvăluie că va primi de la FMI o păsuire de şase luni pentru a face o privatizare adevărată din cauză că la licitaţia din septembrie nu s-a prezentat nici un investitor serios. Mai mult, pentru că o privatizare deschisă riscă repete scandalul Dan Diaconescu, Victor Ponta va cere FMI şi Comisiei Europene să privatizeze Oltchim fără licitaţie, prin negociere directă cu un investitor strategic.

Ce argument invocă Victor Ponta în sprijinul solicitării ca privatizarea Oltchim să se desfăşoare sub forma unei negocieri directe cu un investitor strategic?
Argumentul că privatizarea deschisă poate aduce drept cîştigător un farsor precum Dan Diaconescu!

Nu trebuie prea mare efort pentru a dibui al doilea punct din diversiunea Aşa-zisa Privatizare Oltchim.
Obţinerea acordului FMI şi CE pentru ca privatizarea Oltchim să facă excepţie de la regulile UE şi să aibă loc prin negociere directă cu un investitor strategic.

Despre ce investitor strategic e vorba?
Declară Victor Ponta:
"Voiam să lămuresc un lucru pe care îl lămuresc de fiecare dată. Am fost la un moment dat, sigur, intenţionat sau nu, interpretat că de ce am zis că aş fi vrut un investitor rus. Eu aş fi vrut un investitor american sau englez sau german, dar nu a venit şi nici nu va veni vreunul, pentru că au propriile combinate şi nu a existat din păcate un investitor din Occident. Singurul investitor care are puterea financiară, economică şi, dacă vreţi, piaţa necesară pentru a ţine cu adevărat Oltchimul în funcţiune, cel puţin pînă astăzi, poate că va apărea mîine altcineva, a fost această companie TISE, care, însă din păcate, pe data de 17 septembrie, ne-a anunţat că nu participă la această licitaţie. De ce s-a retras pentru moment? Că nu a vrut să fie implicată în această telenovelă românească? Sau că s-a gîndit – şi nu pot să-i acuz pentru asta – «domnule, hai să vedem ce se întîmplă că, după aia, poate luăm în condiţii mai bune combinatul?» Ambele variante sunt posibile. Dar, în realitate, companii mari interesate de Oltchim şi care să aibă puterea financiară de a reporni Oltchimul şi de a avea o strategie pe şapte, opt, zece ani, ca să-şi recupereze investiţia, nu sunt din păcate prea multe“.

Victor Ponta n-a spus pe faţă despre ce investitor strategic e vorba, lăsînd impresia că el va fi căutat în lunile care urmează.
În realitate, aşa cum se vede din declaraţia sa, acest investitor a fost deja stabilit:
Compania rusească TISE!
Şi a fost stabilit nu zilele acestea, după aşa-zisul eşec al privatizării Oltchim, ci cu mult înainte de licitaţie.

De ce nu s-a prezentat TISE la licitaţie?
1) Pentru că e companie rusească. Acum, înaintea scrutinului parlamentar, USL ar fi riscat adîncirea suspiciunii că îndreaptă ţara spre Moscova. După scrutin, totul e posibil.
2) Pentru ca Dan Diaconescu pornise deja compania împotriva vînzării Oltchim pe nimic.
Sensibilizat de compania naţionalist-comunistă dusă de PSD şi PNL înainte de a parveni la Putere, electoratul USL ar fi sărit în sus aflînd că Oltchim a fost dat străinilor (ruşilor mai ales!) pe nimic.
Afacerea Dan Diaconescu a înlăturat toate obstacolele din calea trecerii Oltchim în proprietatea companiei ruseşti TISE:
1) A creat posibilitatea ca FMI şi Comisia Europeană să dea guvernului USL derogare de la licitaţia deschisă.
2) A amînat vînzarea Oltchim unei companii ruseşti pînă după alegeri.
3) A creat condiţiile ca electoratul USL să admită că un Combinat poate fi vîndut pe nimic.

Întîmplările de la cîştigarea licitaţiei de către Dan Diaconescu pînă la anularea licitaţiei fac parte dintr-o diversiune meşterită de Victor Ponta cu ajutorul serviciilor secrete.
A ştiut Dan Diaconescu de această diversiune?
După opinia noastră, nu.
E greu de crezut că serviciile secrete româneşti n-au oameni infiltraţi în anturajul lui Dan Diaconescu, mult mai vulnerabil ca alţi politicieni români la manipularea de către specialişti.

Prin aceşti oameni, după începerea campaniei televizate împotriva vînzării Oltchim, Dan Diaconescu a fost împins să se prezinte la licitaţie şi să ofere o sumă imensă, imposibil de procurat.

În timp ce Daniel Chiţoiu şi Remus Vulpescu, jucînd rolul demnitarilor responsabili, l-au luat în serios pe Dan Diaconescu, Victor Ponta, sprijinit de SIE, SRI şi Doi şi un sfert, s-a străduit să blocheze orice posibilitate a lui Dan Diaconescu de a face rost de bani sau de un partener.

De Serviciile secrete româneşti răspunde însă Traian Băsescu.
Le-a dat verde Traian Băsescu să-l ajute pe Victor Ponta?
După cît de bine joacă Traian Băsescu şi Victor Ponta comedia certei pe viaţă, tare mă tem că răspunsul e Da.


www.evz.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 4242 zile, 22 ore, 12 minute, 44 secunde
un om ca , Cristoiu nici nu mai trebuie ascultat ! are emisiuni impreuna cu Andreeea Pora si atat, de ce nu il mai primeste alte posturi de TV ? ar face bine sa-si faca o televiziune pe la comuna citeste integral
iris, acum 4243 zile, 20 ore, 3 minute, 38 secunde
Alta ocupatie nu mai aveti, decat sa va legati toata ziua de rusi.Rusii in sus,rusii in jos...Dar ma rog ce a cautat dl.Cristoiu Ion la Ambasada Rusiei?Mi s-a parut totusi amabil.E insa doar o parere citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.