Ultima oră

1855 - numarul de SMS la care ar fi fost fraudat referendumul pentru demiterea lui Basescu. Cum functiona reteaua la care s-au conectat 14.000 de telefoane mobile

Ziarul de Vrancea
30 sep 2012 1159 vizualizări
Procurorii DNA il acuza pe Liviu Dragnea ca a constituit un sistem national de fraudare a referendumului.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, este acuzat de procurori ca a creat un sistem national de fraudare a referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Potrivit informatiilor obtinute de gandul, Dragnea ar fi utilizat un sistem informatic complex la care s-au conectat 14.000 de utilizatori. Dintre acestia, cateva mii au trimis in timp real date despre prezenta la vot, dar si date despre cati romani au votat pentru sau impotriva suspendarii. In ziua refrendumului, cei 14.000 de utilizatori ai sistemului USL au primit si indicatii de la Liviu Dragnea prin care acesta le spunea cum sa mareasca prezenta la sectiile de votare. Sistemul controlat de liderul PSD avea incorporata si o harta interactiva care prezenta in timp real rezultatele prezentei la vot de la fiecare sectie de vot. La sistem erau conectati si alti lideri ai PSD sau PNL care urmareau evolutia referendumului judet cu judet.

Sistemul informatic al PSD

Procurorii DNA il acuza pe Liviu Dragnea ca a constituit un sistem national de fraudare a referendumului. In comunicatul DNA prin care anunta inceperea urmarii penale impotriva lui Dragnea, procurorii spun ca liderul PSD a „obtinut pe cai ilicite informatii, in fiecare ora, despre numarul de persoane care si-au exercitat dreptul de vot si despre modul in care s-a votat in unele sectii de votare."

Potrivit informatiilor obtinute de gandul, coloana vertebrala a operatiunii de fraudare de care este acuzat Dragnea a fost sistemul informatic utilizat de liderul PSD. Acest sistem era compus din mai multe servere, un soft si un call-center. Sistemul a fost conceput pe trei paliere, pe o structura piramidala. Primul palier era constituit din aproximativ 14.000 de utilizatori care erau conectati la sistem prin intermediul telefoanelor mobile. Acesti utilizatori transmiteau doua informatii catre serverele care centralizau datele: o informatie este prezenta la urne, iar o a doua informatie este numarul de voturi DA si NU exprimate in sectiile de votare. Nu toti cei 14.000 de utilizatori au trimis date referitoare la numarul de voturi DA si NU din ficare sectie de votare. In sistem au fost inregistrate peste 4.000 de mesaje care contineau date legate de voturile pentru si impotriva suspendarii, care au venit de la peste 3.000 de utilizatori ai sistemului.

Un al doilea palier al sistemului informatic era creat special pentru liderii partidului care coordonau activitatea in judete. Acestia primeau informatiile legate de prezenta pe fiecare sectie si despre cum s-a votat. Acestia aveau conturi speciale cu care se logau in sistem si puteau verifica datele sau le puteau introduce chiar ei, manual, in sistem. De asemenea, exista o sectiune speciala unde liderii partidului puteau comunica intre ei. Printre cei care aveau acces in acest sistem se numara Marian Oprisan, Ecaterina Andronescu, Nicusor Constantinescu, Relu Fenechiu, Robert Negoita, dar si alti lideri.

Al treilea palier, in varful piramidei, era sistemul de comanda unde actiona Liviu Dragnea.

Contactata de gandul, Ecaterina Andronescu a declarat ca ea, personal, nu a utilizat sistemul informatic al lui Dragnea. "Eu nu l-am folosit. Nici nu stiam ca avea o componenta destinata liderilor partidului prin care sa poata sa urmareasca prezenta din sectiile de votare", a declarat Ecaterina Andronescu, pentru gandul.

Nicusor Constantinescu: "Sistemul a fost folosit in toate judetele. Blaga a folosit direct STS-ul"

Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta si prim-vicepresedinte al PSD Constanta, a declarat, pentru gandul, ca sistemul informatic a fost utilizat in toate judetele, dar numai pentru a monitoriza prezenta la vot. "Astfel de sisteme au fost utilizate la toate rundele de alegeri de catre toate partidele politice. Prin aceste sistem se monitoriza prin sms numarul participantilor la vot, dar nu modul in care au votat. La noi in toate judete s-a folosit acest sistem. Nu numai PSD a facut asta, si PDL a folosit. Una este monitorizarea participarii la vot. Un partid trebuie sa faca asta. In functie de participare actionezi. Spre exemplu, daca vezi ca prezenta la o sectie e mai mica, atunci mobilizezi mai bine simpatizantii, membrii sa cheme lumea la vot. Nu e nici un secret de stat asta ", a declarat Nicusor Constantinescu, pentru gandul. Liderul PSD a declarat ca nu a fost chemat inca la DNA, dar ca impreuna cu alti 1000 de membri si simpatizanti PSD s-au autodenuntat la DNA.

Constantinescu spune ca prin sistemul lui Dragnea nu au fost transmise date despre modul in care s-a votat la refrendum. Presedintele CJ Constanta l-a acuzat pe Vasile Blaga de abuz in serviciu, argumentand ca acesta folosit cu ocazia altor runde de alegeri STS-ul pentru a monitoriza prezenta la vot. "Sunt minciuni sfruntate ale politiei politice de tip KGB a lui Basescu. Cum sa se transmita modul in care a votat cineva? O astfel de afirmatie aberanta trebuie si probata. La nu s-a transmis decat prezenta la vot. Cand era Blaga ministru de Interne el coordona un astfel de sistem direct prin STS. Este mult mai grav pentru ca au folosit un sistem national nu unul privat. Noi am platit aceste servicii catre opratori. Ce a facut Blaga ca a folosit un sistem al statului acela este un abuz in serviciu. Nu poti sa folosesti STS-ul pentru ca tu ca PDL esti la guvernare", a declarat Nicusor Constantinescu

Relu Fenechiu, Marian Oprisan si Robert Negoita nu au raspuns solicitarilor gandul de a-si prezenta punctul de vedere.

Cum functiona palierul unu: Call Center cu 14.000 de utilizatori

Sistemul folosit de Dragnea a fost pus in functiune inca din perioda alegerilor locale. Fiecare din cei 14.000 de utilizatori se inscriau in sistem prin trimiterea unui sms. Mesajul SMS era transmis la numarul 1855. Astfel era creata o baza de date cu numarul de telefon al celui care raporta datele, dar si cu sectia din care raporta. In ziua refrendumului, acestia au fost instiintati prin mesaje ca trebuie sa raporteze separat prezenta la vot in sectie si separat numarul de voturi DA si NU exprimate in sectia in care se aflau.

„Numarati cu atentie si curaj"

Spre exemplu, daca un utilizator transmitea doar voturile DA, primea automat un mesaj: "Nu ati transmis voturile NU". Pe 29 iulie, utilizatorii au primit mesaje semnate de Liviu Dragnea care contineau instructiuni. In principal, li se spunea ca trebuie sa mearga dupa alegatorii care nu s-au prezentat la vot si sa ii aduca de acasa. Spre exemplu, unul din mesajele trimise cu cateva ore inainte inchiderii urnelor spunea ca in fiecare sectie trebuie sa fie prezenti 30 de militanti ai partidului care sa aduca fiecare cate zece alegatori. Potrivit informatiilor gandul, unul din SMS-urile semnate de Liviu Dragnea si primite de toti cei 14.000 de utilizatori dupa inchiderea urnelor ar fi sunat cam asa "Numarati cu atentie si curaj".

„Mergeti dupa ei, nu asteptati sa vina ei la urne"

Un alt mesaj trimis de Dragnea catre cei 14.000 de reprezentanti din sectiile de vot spunea ca toti cei care se afla in afara sectiilor de vot dupa inchiderea procesului sa fie considerati ca si cum s-ar afla in interiorul sectiilor si sa li se permita sa voteze. Legea spune ca doar cei aflati in interiorul sectiei pot vota dupa ora inchiderii procesului de votare. Printr-un alt mesaj semnat de Dragnea, militantii partidului erau instruiti sa aduca la urne alegatorii care nu s-au prezentat la vot: „Sa mearga la cetateni acasa. Nu trebuie sa ii astepte la urne."

Cum functiona palierul doi: harta interactiva, prezenta afisata in timp real si lideri ai partidului, useri VIP

Liderii judeteni aveau acces in sistem, dar si ei primeau indicatii de la Liviu Dragnea. Pe 29 iulie, acestia au primit 7 sms-uri in care li se explica metodologia de lucru. In principal, erau informati ca pe parcursul zilei vor primi date despre prezenta la vot, ca echipele PSD vor sta in sectii pana la finalizarea votului, ca in sectiile care au prezenta slaba trebuie sa intervina pentru a creste procentul, ca activistii partidului nu trebuie sa astepte lumea la vot, ci ei trebuie sa mearga dupa votanti, iar ca cei din sectii trebuie sa intocmeasca liste cu cei care nu au mers la vot.

Palierul doi al sistemului avea acces la baza da date care avea si o prezentare grafica. Practic, a fost realizata o harta interactiva prin care, printr-un simplu click, liderii partidului puteau vizualiza prezenta la vot pe judet, pe oras sau chiar si in fiecare sectie de vot. De asemenea, palierul doi al sistemului avea acces in sistem si puteau chiar ei sa introduca datele privind prezenta.

De ce este ilegala transmiterea rezultatelor din sectie

Referendumul a fost organizat in baza legii 3/2000 care spune ca violarea secretului votului este o infractiune. "Violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare ori de catre alte persoane se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani", precizeaza articolul 53 al legii 3/2000. Legea spune ca si tentativa de violare a secretului votului se pedepseste. Acest paragraf se aplica in cazul nostru pentru ca in sistemul informatic folosit de Dragnea au fost inregistrate date exacte despre cate voturi DA si NU au fost exprimate in sectiile de votare. Cum au fost obtinute aceste date este un aspect care este inca cercetat. 

De ce transmiterea datelor privind prezta la vot ar reprezenta o incalcare a legii

Potrivit specialistilor in drept, transmiterea datelor privind prezenta in sectiile de vot in afara celor transmise catre BEC ar reprezenta o incalcare a legii. Un astfel de argument este oferit de catre legea 3/2000 care, la articolul 17, spune ca operatiunile pentru desfasurarea referendumului au loc in circumscriptiile electorale si la sectiile de votare, organizate potrivit prevederilor legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului. Articolul 13 al legii 35/2008 spune la aliniatul 3 ca „membrii birourilor electorale exercita o functie ce implica autoritatea de stat. Exercitarea corecta si impartiala a functiei de membru al biroului electoral este obligatorie. Nerespectarea acestei obligatii atrage raspunderea juridica, civila sau penala, dupa caz."

Un alt aspect este si faptul ca prezenta la vot dintr-o sectie nu este inclusa pe lista informatiilor publice pe care un functionar public sau o persoana care „exercita o functie ce implica autoritatea de stat" o poate transmite unei alte parti . Este adevarat ca Biroul Electoral Central transmite public prezenta la vot dar aceasta informatie este transmisa intr-un cadru reglementat. La referendum,  BEC a emis o hotarare prin care statueaza in mod clar procedura de transmitere a datelor necesare pentru realizarea prezentei la vot in timpul procesului de votare.

Citeste si Cum s-a ascultat la DNA inregistrarea Gandul cu primarul care spunea inainte de referendum ca va duce alegatorii la urne cu Loganul primariei

La referendum a fost constituit un esantion de aproximativ 2.800 de sectii de votare care transmiteau catre BEC prezenta. Numai aceste sectii de votare aveau dreptul sa transmita datele legate de prezenta, de altfel presedintii de sectii erau cei care transmiteau prezenta la vot utilizand telefoane primite de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

Pe 6 septembrie, DNA a transmis intr-un comunicat public ca a inceput urmarirea penala impotriva lui Liviu Dragnea in dosarul referendumului. Secretarul General al PSD este acuzat de mita electorala, asociere pentru savarsirea de infractiuni si violarea secretului votului. "Liviu Dragnea a constituit un sistem national de influenta pentru fraudarea referendumului", spune DNA in comunicatul transmis. Procurorii il mai acuza pe Dragnea si de instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului.

Procurorii mai spun ca Dragnea si-a folosit influenta de sef de partid pentru a obtine o prezenta minima de 60% la referendum. Procurorii spun ca Dragnea a utilizat un sistem informatic prin care a incercat sa mareasca artificial numarul de votanti. DNA spune ca la referendum au votat si minori.

Apararea lui Dragnea: Este un dosar politic

Liviu Dragnea nu a raspuns solicitarilor gandul de a-si prezenta punctul de vedere. Dragnea a fost prezent la DNA de doua ori. Liderul PSD a declarat ca este victima unui dosar politic si nu este vinovat de niciuna din infractiunile invocate de procurorii DNA. "Toate acuzatiile sunt nefondate. Nu am facut absolut nimic ilegal in aceasta campanile. Ceea ce am facut noi au facut toate partidele si fac tot timpul, pentru ca fiecare partid are dreptul legal sa primeasca informatii cu ceea ce se intampla de la membrii sai", a declarat Dragnea pe 6 septembrie.

Pe 19 septembrie Dragnea a mai fost chemat odata la DNA unde a depus un memoriu in care isi formuleaza apararea fata de acuzatiile procurorilor. "Repet ce am spus la inceput, daca se analizeaza activitatea mea politica in cadrul unei campanii electorale consider ca este un dosar eminamente politic. Mi se pare un precedent extrem de periculos, functionarea unor partide, stabilirea unor obiective politice sa fie considerate sau sa poata fi interpretate ca niste fapte penale. De asemenea, mi se pare extrem de periculos si cred ca ar trebui sa modificam legea partidelor", a mai declarat Dragnea.

Victor Ponta a declarat ca toata conducerea partidului stia de sistemul informatic realizat de Dragnea. "Sistemul electronic de verificare a prezentei la vot si de numaratoare paralela care ne-a facut atat de invidiosi in 2009 pe PDL si pe domnul Videanu l-am discutat in BPN si cred ca-l cunoasteti cu totii. Va rog sa intelegeti inca o data ca, daca sunteti de la PDL, aveti voie sa faceti numaratoare paralela, daca nu sunteti de la PDL este o infractiune lucrul asta in viziunea unui procuror de la DNA. Dar nu are rost sa nu spunem adevarul: am stiut toti, ba chiar l-am incurajat si i-am cerut domnului Dragnea sa aiba un asemenea sistem. Eram suparati ca nu l-a avut si in 2009, cand l-a avut domnul Videanu", a spus Ponta pe 10 septembrie.

Tot in dosarul lui Liviu Dragnea, 14 primari USL au fost citati la DNA in urma articolului "Reportaj SUB ACOPERIRE din mijlocul armatei PSD", publicat de gandul. Cei 14 edili au povestit atunci reporterului gandul cum vor duce alegatorii la vot cu masinile primariilor sau cu "taragotul".

Pe 25 iulie, gandul a publicat articolul "Reportaj SUB ACOPERIRE din mijlocul armatei PSD" in care 14 primari USL povesteau cum vor duce alegatorii la vot. Sub pretextul unei inspectii prin sondaj, am contactat primari USL de la care am aflat ce tactica vor folosi in scopul de a obtine cat mai multe voturi pentru a valida referendumul si pentru a-l demite pe presedintele Traian Basescu.

Soldatii din Afganistan au votat in tara

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, a declarat la Realitatea TV, ca procurorii au constatat ca la referendum au votat in localitatile de domiciliu militari aflati la Kandahar, in Afganistan, detinuti aflati in inchisoare, precum si decedati. Morar a precizat ca ridicarea listelor de vot s-a facut de procurori in urma unor plangeri ale unor ONG-uri, persoane fizice, partide politice, constatandu-se ulterior faptul ca pe unele liste seria cartii de identitate si codul numeric personal nu exista la numele indicat ca si votant.

AEP a constat 118.000 de voturi multiple dar procurorii ancheteaza 600 de doare care nu privesc aceasta infractiune

Autoritatea Electorala Permanenta a constatat ca la referendumul din 29 iulie au fost depistate 118.881 posibile voturi multiple. AEP a mai descoperit si 47.386 de CNP-uri invalide pe listele suplimentare. Parchetul General si DNA au deschis peste 600 de dosare penale privind fraudele la referendum. Aceste dosare nu vizeaza insa votul multiplu.

Din informatiile puse la dispozitie de procurori reiese ca dosarele deschise nu privesc votul multiplu, infractiune care in general este comisa de alegatori, ci infractiuni legate de falsificarea votului, precum: introducerea de buletine de vot gata stampilate in urne, mita electorala, impiedicare liberului exercitiu al votului, violarea secretului votului. In general, aceste infractiuni sunt comise de organizatorii referendumului si mai putin de catre alegatori.

Potrivit informarii Parchetului General, cele mai multe din dosarele investigate de procurori vizeaza infractiunea prevazuta de art. 52 din legea 3/2000, care spune urmatoarele: "Impiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu al dreptului de a participa la referendum se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi."

De asemenea, o parte din dosare privesc mita electorala prevazuta la art 54 a legii 3/2000. "Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze sau sa nu voteze in cadrul referendumului se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani", spune legea.
O alta categorie de infractiune este falsificarea votului prin introducerea mai multor buletine de vot in urma. "Tiparirea si utilizarea de buletine de vot false, introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine decat cele votate de alegatori sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani", prevede art. 55 din legea 3/2000.

"Art 53. (1) Violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare ori de catre alte persoane se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani", este o alta infractiune cuprinsa in dosarele procurorilor.

Text preluat din gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.