Ultima oră

Crin Antonescu ramane presedintele Senatului. Curtea Constitutionala a respins sesizarea PDL

Ziarul de Vrancea
27 sep 2012 656 vizualizări
Curtea Constitutionala (CC) a respins sesizarea PDL privind hotararea prin care Vasile Blaga a fost inlocuit de la sefia Senatului, astfel ca la conducerea acestei camere ramane Crin Antonescu.

Miercuri, CC a amanat pentru joi decizia in cazul sesizarii de neconstitutionalitate care a fost formulata de Partidul Democrat Liberal (PDL), privind hotararea prin care Vasile Blaga a fost inlocuit de la sefia Senatului.

Intrunit, din nou, joi, Plenul CC a respins sesizarea, liberalul Crin Antonescu ramanand astfel la sefia Senatului.

Sesizarea se referea la neconstitutionalitatea dispozitiilor articolului 30 alineatele 3 si 4 din Regulamentul Senatului, precum si ale Hotararilor Plenului Senatului nr. 24/2012 si nr. 25/2012, formulata de un numar de 28 senatori apartinand Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Grupul parlamentar al senatorilor democrat-liberali a depus, in 14 septembrie, la Curtea Constitutionala, o sesizare privind hotararea prin care Vasile Blaga a fost inlocuit de la sefia Senatului.

Democrat-liberalii au contestat la CC hotararea, de la inceputul lunii iulie, de inlocuire a lui Blaga, insa la acel moment a fost respinsa ca fiind inadmisibila, in conditiile in care Guvernul luase prin ordonanta de urgenta competenta de control a magistratilor constitutionali in privinta hotararilor Parlamentului.

In 3 iulie, liderul PDL Vasile Blaga a fost revocat din functia de presedinte al Senatului, in aceasta pozitie fiind ales presedintele PNL Crin Antonescu.

Legea de aprobare a OUG 38/2012 privind modificarea atributiilor Curtii Constitutionale a fost declarata neconstitutionala in 19 septembrie.

In 18 iulie, Senatul, forul decizional, adoptase legea de aprobare a OUG privind functionarea Curtii Constitutionale in varianta Camerei Deputatilor. Ordonanta de Urgenta a Guvernului 38/2012 a modificat competenta Curtii Constitutionale, in sensul ca nu se mai poate pronunta pe deciziile Parlamentului.

Pe de alta parte, in 9 iulie, CC a admis sesizarea formulata de 67 de deputati apartinand grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal si a constatat ca solutia legislativa care exclude de la controlul de constitutionalitate hotararile Parlamentului care afecteaza valori si principii constitutionale este neconstitutionala. PDL reclamase modificarea alin.(1) al art.27 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale.

Mediafax


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.